Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.12.09

ΟΜΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το νομοσχέδιο περί ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφοράς κοινωνικής ευθύνης που θα συζητήσουμε σήμερα είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα τήρησης των προεκλογικών μας δεσμεύσεων που αφορά το πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών για μια νέα οικονομία ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.



Είναι ένα έκτακτο νομοσχέδιο που εφαρμόζεται σε έκτακτες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
Δεν υποκαθιστά τα μέτρα κοινωνικής συνοχής και την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σταθερού δικτύου κοινωνικής προστασίας, το οποίο θα χρηματοδοτείται απρόσκοπτα μέσα από μόνιμους μηχανισμούς αναδιανομής.
Όμως αποτελεί μία σημαντική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης καθώς στηρίζει κατά προτεραιότητα τις οικογένειες με παιδιά και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, αποδεικνύοντας στην πράξη τους κοινωνικούς προσανατολισμούς μιας οικονομικής πολιτικής που διαμορφώνεται σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Ειδικότερα η πρώτη κατηγορία δικαιούχων περιλαμβάνει 450 χιλιάδες ελληνικές οικογένειες στις οποίες θα διατεθούν περισσότερα από 350 εκατ. Ευρώ.
Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινά από 700 ευρώ και φτάνει τα 1300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας του δικαιούχου.
Στη δεύτερη μεγάλη κατηγορία, στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ο αριθμός των δικαιούχων ξεπερνά τα 2 εκ. άτομα.
Συγκεκριμένα, αυτή η κατηγορία αποτελείται από τους
- συνταξιούχους με πολύ χαμηλό εισόδημα,
- τα άτομα με αναπηρίες,
- τους νεφροπαθείς, τους μεταμοσχευμένους,
- τα απροστάτευτα τέκνα,
- τους ανασφάλιστοι και τους άνεργους και επιδοτούμενους από τον Ο.Α.Ε.Δ. και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.
Για αυτή τη κατηγορία θα διατεθούν συνολικά πάνω από 700 εκ. ευρώ, ενώ το ύψος της ενίσχυσης σε κάθε περίπτωση είναι από 300 έως 400 ευρώ.
Συνολικά ενισχύονται πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με 1 δις ευρώ περίπου.
Η ενίσχυση αυτή
- είναι αφορολόγητη,
- δεν υπόκειται σε κρατήσεις,
- δεν κατάσχεται,
- δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και
- δεν συνυπολογίζεται για την καταβολή του ΕΚΑΣ και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Το έκτακτο επίδομα θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις.
Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως το τέλος αυτού του χρόνου ενώ η δεύτερη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εν λόγω επιδόματος είναι ότι αποτελεί μία άμεση βοήθεια προς εκείνους που έχουν ανάγκη
χωρίς να υπάρχει καμία πρόσθετη επιβάρυνση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.
Μιλάμε δηλαδή για μία άμεση αναδιανομή του πλούτου. Από εκείνους που έχουν τα οικονομικά περιθώρια να προσφέρουν προς εκείνους που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η εισφορά κοινωνικής ευθύνης θα δοθεί από τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα υψηλής κερδοφορίας και από τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Συγκεκριμένα, από την πλευρά των επιχειρήσεων, αφορά σε περίπου 400 εταιρίες με συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη άνω των 5 εκ. ευρώ, δηλαδή αφορά στο 0,2% του συνόλου των επιχειρήσεων.
Η εισφορά κοινωνικής ευθύνης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων είναι εφάπαξ και αφορά μόνο σε ένα μικρό αριθμό ιδιοκτητών
(περίπου 70 χιλιάδες ιδιοκτήτες σε σύνολο 4,6 εκατομμυρίων ιδιοκτητών).
Επίσης, χαρακτηρίζεται από μεγάλη προοδευτικότητα και άρα επιβαρύνει περισσότερο τις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, που κατά τα τελευταία χρόνια έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, αφού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Θέτουμε ως θεμελιακό στόχο την προστασία όλων εκείνων που καλούνται να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης με χειρότερους όρους.
Θέτουμε ως θεμελιακό στόχο την προστασία της
- ελληνικής οικογένειας,
- των χαμηλοσυνταξιούχων,
- των ανέργων,
- των χαμηλόμισθων,
- των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και αναπηρίες.
Θέτουμε ως θεμελιακό στόχο τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων, των κοινωνικών δυνάμεων, της κοινωνίας των πολιτών και αυτό αποδεικνύεται και με τη διαδικασία ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης που ακολουθήσαμε για τη τελική διαμόρφωση του παρόντος νομοσχεδίου.
Μια ανοικτή διαδικασία ενεργούς συμμετοχής όλων των πολιτών που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον τρόπο διακυβέρνησης που υιοθετούμε.
Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις μας για πλήρη διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.
Γιατί κάθε πολιτική ξεκινά από τον πολίτη και καταλήγει στον πολίτη.
Γιατί η ηθική της επικοινωνίας αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας.
Με το παρόν νομοσχέδιο αποδεικνύουμε ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τους οικονομικά αδύναμους και το κάνουμε και μάλιστα μέσα σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικής εξασθένησης.
Έχουμε την πολιτική βούληση να αναζητήσουμε τους πόρους από εκείνους που έχουν και μπορούν να συνεισφέρουν.
Γιατί πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, το οποίο θα έπρεπε να γίνει άμεσα αποδεκτό από όλους, κυρίως εκείνους που επαγγέλλονται την κοινωνική ευαισθησία.
Κατανοούμε ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν.
Δεν ισχυριστήκαμε όμως ότι με το παρόν νομοσχέδιο λύνουμε όλα τα προβλήματα όσων έχουν ανάγκη.
Αναγνωρίσαμε από την αρχή ότι μπορούν να γίνουν πολλά ακόμα για να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη.
Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε σε μία σειρά πολιτικών μόνιμου χαρακτήρα που θα περιλαμβάνουν τολμηρά μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας και των οικονομικά ευπαθών ομάδων.
Για τη συγκρότηση ενός δυνατού κοινωνικού κράτους με αδιάσπαστη κοινωνική συνοχή.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινείται το φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε σύντομα στη βουλή, αφού πρώτα ακολουθηθεί και σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία της ευρείας δημόσιας διαβούλευσης.
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κινείται στους άξονες της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών και της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου.
Έχουμε δεσμευτεί για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και θα το πετύχουμε εφαρμόζοντας κάθε σύγχρονη μέθοδο ελέγχου αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Στόχος μας είναι να αυξηθούν οι φορολογικές εισροές από εκεί που υπάρχει πλούτος και να ελαφρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον υπερφορολογούμενο πολίτη που στερείται διαθέσιμου εισοδήματος ώστε να μπορέσει να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στην οικογένειά του.
Η προοδευτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ κινείται μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνουν
- η διαφάνεια,
- η αναβάθμιση της δημοκρατίας,
- η αναδιανομή του πλούτου,
- η κοινωνική δικαιοσύνη,
- η λογοδοσία και
- η πράσινη ανάπτυξη.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να εξέλθουμε από την παρούσα κρίση και να μπούμε σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά.
Υπάρχει πολύ δρόμος μπροστά μας. Τα περιθώρια είναι στενά και δεν επιτρέπουν άλλες αποκλίσεις.
Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα ανταποκρινόμαστε έγκαιρα στις δύσκολες απαιτήσεις των ημερών.
Ζητούμε αυτό που θεωρείται φυσικό:
Τη συμμετοχή όσων μπορούν και πρέπει να προσφέρουν για τους πολίτες εκείνους που αντιμετωπίζουν τις δύσκολες ημέρες από δυσμενέστερη θέση.
Το επίδομα αλληλεγγύης είναι ένα έκτακτο, δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο που θα δώσει μια ανάσα στα εκατοντάδες νοικοκυριά που πλήττονται από την οικονομική κρίση και θα αναθερμάνει την αγορά.
Σε καμία περίπτωση μία πολιτική που εφαρμόζεται στις 50 πρώτες μέρες μίας κυβέρνησης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συνολική πολιτική που θα ακολουθήσουμε.
Είναι όμως ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, που καταδεικνύει τον έμπρακτο σεβασμό και την ουσιαστική συμπαράστασή μας προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σας καλούμε να το αναγνωρίσετε.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ