Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

12.5.22

Ν. Δένδιας: Ισχυροποιεί την ελληνική θέση και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα

 


Ν. Δένδιας: Ισχυροποιεί την ελληνική θέση και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα

Τη σαφή θέση της Ελλάδος ότι συνιστά πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της, η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 έδωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση της κύρωσης, της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος- ΗΠΑ, σημειώνοντας πως «αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη»

«Για τα αεροσκάφη "F-16" θα πω τι ξέρω γιατί δεν είμαι εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες που έχουμε και η ενημέρωση, είναι ότι δεν αφορά νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους. Αν με ρωτάτε ως Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Όμως, όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι, όχι. Όπως το ίδιο σαφής είναι και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Όχι, όχι. Αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Και στηριζόμαστε, είμαι σίγουρος γι αυτό, ότι θα το κάνουμε με την στήριξη όλης της ελληνικής Βουλής πάνω σε αυτή τη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στην αντιπολίτευση που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση της χώρας μας απέναντι στο κρίσιμο αυτό θέμα σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού.

«Είναι απολύτως απαράδεκτες οι υπερπτήσεις και οι τουρκικές παραβιάσεις και έχουν μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής εναέριας κυκλοφορίας και προσπάθεια επιβολής των θέσεων τους με το απαράδεκτο τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Την επιθετικότητα της Τουρκίας που εκδηλώθηκε με τις υπερπτήσεις και τον απαράδεκτο όψιμο τουρκικό ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, το Στέητ Ντιπάρτμεντ την καταδίκασε. Και σαφέστατα, και η επιστολή Μπλίνκεν και τα αμερικανικαά νομοθετήματα και οι ανακοινώσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ, πήραν θέση για το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά» υπογράμμισε.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ