Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

13.11.19

Συνταγματική κατοχύρωση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ζήτησε ο πρόεδρός της

Συνταγματική κατοχύρωση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ζήτησε ο πρόεδρός της


Ο έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής κατά την συζήτηση επί των δύο εκθέσεων πεπραγμένων για τα έτη 2017 και 2018 της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος της Γιώργος Καταπόδης.
Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της Αρχής, ο κ. Καταπόδης, μίλησε για σημαντική πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ενώ τόνισε ότι υπήρξε πλήρης συμμόρφωσης της στις επισημάνεις του ελεγκτικού συνεδρίου για τους χρηματοοικονομικούς ελέγχους και σε ότι αφορά τις συστάσεις του στο τομέα εσωτερικών δικλείδων ασφαλείας έχουν εκτελεστεί στο 92%.
Ταυτόχρονα, ο κ. Καταπόδης ενόψει της συζήτησης και της ψήφισης στις 25 Νοεμβρίου από την Ολομέλεια της αναθεώρησης του συντάγματος, τόνισε την ανάγκη να κατοχυρωθεί συνταγματικά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευρυπίδης Στυλιανίδης επεσήμανε ότι, παρότι στην Επιτροπή εκφράστηκαν επιφυλάξεις για περαιτέρω συνταγματοποίηση ανεξάρτητων αρχών, το πεδίο είναι ανοικτό μέχρι την Ολομέλεια που θα τεθούν από μηδενική βάση όλες οι υπό αναθεώρηση διατάξεις.
«Πρέπει η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να συμπεριληφθεί στις συνταγματικές αρχές, να κατοχυρωθεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της και να διασφαλιστεί και συνταγματικά το δημόσιο χρήμα. Στείλαμε επιστολή και στον πρόεδρο της Επιδρομής Αναθεώρησης και στα μέλη της και ζητάμε τη στήριξη σας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Έτσι θα υπάρξουν τα εχέγγυα για την ορθή λειτουργία και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καταπόδης.
Απαντώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, διαβεβαίωσε ότι το αίτημα τους μεταφέρθηκε σε όλα τα μέλη της επιτροπής, ωστόσο όπως είπε, έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να διευρυνθεί το συνταγματικό πλαίσιο των Ανεξάρτητων Αρχών πέραν των πέντε που είναι συνταγματοποιημένες.
«Ωστόσο το πεδίο είναι ανοικτό. Υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση μέχρι την Ολομέλεια που θα έχει και τη τελική κυρίαρχη απόφαση και θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις. Δεν κλείνω την κουβέντα. Επειδή η συζήτηση στην Ολομέλεια θα είναι επί μηδενικής βάσης, πλησιάστε βουλευτές και εξηγήστε την επιχειρηματολογία σας. Το πεδίο είναι ανοικτό», συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Κατά τα άλλα, ο κ. Καταπόδης μίλησε για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή, με κυριότερο «τη σοβαρή αποστελέχωση της καθώς τα τελευταία τρία χρόνια από 88% που ήταν η κάλυψη των θέσεων έφθασε στο 45%».
«Πλέον η κατάσταση είναι μη παρέκει. Οι περισσότερες διευθύνσεις έχουν παραμείνει ακέφαλες. Για την εύρυθμη λειτουργία πρέπει να στελεχωθεί με καταρτισμένο προσωπικό. Μία στις 3 οργανικές θέσεις παραμένει κενή. Στην υποστελέχωση της Αρχής οφείλεται και η μη εκπλήρωση όλων των στόχων τη» σημείωσε.
Έμφαση έδωσε ο κ. Καταπόδης, στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την Αρχή Διαφάνειας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Κρίσιμο ζήτημα είναι το πλαίσιο ελέγχου. Εκεί έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράψαμε με την Αρχή Διαφάνειας η οποία διαθέτει μεγάλη μονάδα εσωτερικού ελέγχου».
Σημαντικό επίσης χαρακτήρισε τον κώδικα δεοντολογίας που έχει υπογραφεί από το Μάιο του 2017 και όλα τα μέλη υπάγονται σε έλεγχο ενώ τόνισε ότι «η ηλεκτροποίηση όλων των συστημάτων είναι για την Ανεξάρτητη Αρχή πρώτη προτεραιότητα».
«Ανταποκριθήκαμε πλήρως στις συστάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, και επικαιροποιήσαμε πλήρως με εύχρηστα εργαλεία τη βάση δεδομένων», πρόσθεσε.
Για σημαντικές δράσεις στον τομέα ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων έκανε λόγο ο Χρήστος Κουκάκης, γενικός διευθυντής της Αρχής ενώ επεσήμανε ότι «είμαστε σε πλήρη συμμόρφωση με την ΕΕ σε ότι αφορά τις διατάξεις για το σύστημα παρακολούθησης τους».
«Υπάρχει συνεργασία με την Διεθνή Αρχή Διαφάνειας ενώ είμαστε ο πρώτος πανελλαδικά, ίσως και ευρωπαϊκά δημόσιος φορέας που έχει εγκαθιδρύσει πλατφόρμα εισδοχής καταγγελιών με όλες τις διασφαλίσεις εμπιστευτικότητας. Η πλατφόρμα θα βοηθήσει στην εισροή πληροφοριών και στην αξιολόγηση των καταγγελιών με όρους διαφάνειας», ανέφερε ο κ. Κουκάκης και πρόσθεσε:
«Είμαστε ο πρώτος δημόσιος φορέας που εγκαθίδρυσε κώδικα δεοντολογίας από το 2018 και αφορά όλους όσους υπηρετούν στην Αρχή. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης εσωτερικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση και ο πρόεδρος της Αρχής έχει πλήρη εικόνα της πορείας του. Θα έχουμε εσωτερικό έλεγχο και θα υπάρχει λογοδοσία παντού».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ