Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

13.11.19

«Το λουλούδι του Δαρβίνου» ο πράσινος θησαυρός της Ηπείρου Επεισόδιο 3ο!

«Το λουλούδι του Δαρβίνου» ο πράσινος θησαυρός της Ηπείρου
Επεισόδιο 3ο!

Για τρίτη φορά φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς το φαινόμενο της παράνομης αποψίλωσης αρωματικών-θεραπευτικών φυτών στα βουνά της Ηπείρου που εξακολουθεί να υφίσταται. Παράνομοι επισκέπτες της γειτονικής χώρας συνεχίζουν να αφανίζουν τις πλαγιές των ελληνικών βουνών τσουβαλιάζοντας τεράστιες ποσότητες από τσάι του βουνού, ριγάνη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Τα φυτά ξεριζώνονται και δεν ξαναφυτρώνουν ενώ ούτε λόγος για τήρηση κανόνων προφύλαξης της δημόσιας υγείας.
Με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Ιωαννίνων ζητά να δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση και κατ΄επέκταση προστασία του γνωστού αρωματικού φυτού «λουλούδι του Δαρβίνου» που οι παράνομοι συλλέκτες του εμπορεύονται προς Γερμανία και άλλες χώρες με 50 χιλιάδες το κιλό. Επισημαίνεται ότι λόγω της άτακτης και βίαιης συλλογής του φυτού το είδος έχει εξαφανιστεί κατά 30% από τις πλαγιές του Γράμμου.
Ο βουλευτής ζητά επίσης να μάθει από το αρμόδιο υπουργείο αν είναι στις προτεραιότητές του να καθοριστεί ένα ορισμένο πλαίσιο για τη συλλογή, πιλοτική αναπαραγωγή και αειφόρο αξιοποίηση της αυτοφυούς ή και ενδημικής χλωρίδας της χώρας που να απευθύνεται στον ντόπιο πληθυσμό, καθώς και αν εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων (ανά Περιφέρεια) για την προστασία και ανάδειξη τοπικών φυτογενετικών πόρων ή παραδοσιακών ποικιλιών.
«Στα βουνά της Ηπείρου κρύβεται ένας πράσινος θησαυρός, τα αρωματικά φυτά και τα βότανά της. Ας τα ανακαλύψουμε κι ας δώσουμε τη δυνατότητα στους ντόπιους ανθρώπους, νέους και παλιούς αγρότες, να αξιοποιήσουν τον πλούτο της ηπειρώτικης γης» δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 13.11.2019


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «Αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου-ΥΠΑΑΤ»
Το φαινόμενο της παράνομης αποψίλωσης αρωματικών-θεραπευτικών φυτών στην ελληνοαλβανική μεθόριο εντός της ελληνικής επικράτειας εξακολουθεί να υφίσταται παρά την ένταξή του στον αντεγκληματικό σχεδιασμό της Αστυνομίας αλλά και τις προσπάθειες πάταξής του.
Ο νομός Ιωαννίνων έχει εκτεταμένα και σε πολλά σημεία δύσβατα, χερσαία σύνορα με την Αλβανία, συνολικού μήκους 118 χιλιομέτρων. Οι επανειλημμένες «επιδρομές» από παράνομους επισκέπτες της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με συνεχείς καταγγελίες και αναφορές στον Τύπο, συνεχίζονται αφανίζοντας από τις πλαγιές των ελληνικών βουνών τσουβάλια από τσάι του βουνού, ριγάνη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή. Τις περισσότερες φορές εκριζώνουν τα φυτά με αποτέλεσμα την εξαφάνιση ή τη δραματική μείωση πολλών ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Μεγάλη πρόκληση για τους παραβάτες αποτελεί η συλλογή του γνωστού αρωματικού φυτού «λουλούδι του Δαρβίνου». Πρόκειται για το είδος Primula Veris, που φύεται σε υψόμετρο 700-2.300 μέτρα σε δασικές περιοχές. Το φυτό έχει μεγάλη εμπορική αξία, περίπου 50 χιλιάδες το κιλό αποξηραμένο. Οι συλλέκτες του το εμπορεύονται προς Γερμανία και άλλες χώρες. Επισημαίνεται ότι λόγω της άτακτης και βίαιης συλλογής του φυτού το είδος έχει εξαφανιστεί κατά 30% από τις πλαγιές του Γράμμου.
Αυτή η παραβατική δραστηριότητα στα βουνά της Ηπείρου οδηγεί σε μία και μόνη λύση. Την αξιοποίηση και διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης για την παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση των εν λόγω μη ξυλωδών προϊόντων του δάσους. Μόνο έτσι θα μειωθεί η παραβατική συμπεριφορά και θα προστατευθεί ο φυσικός θησαυρός της περιοχής.
Οι ορεινές περιοχές της Ηπείρου αποτελούν έναν τομέα πρόσφορο για αξιοποίηση με οργανωμένες καλλιέργειες- φυτείες, δίνοντας εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε νέους αγρότες που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη παραγωγή.






Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:


  1. Εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων (ανά Περιφέρεια) για την προστασία και ανάδειξη τοπικών φυτογενετικών πόρων ή παραδοσιακών ποικιλιών;
  2. Είναι στις προτεραιότητές σας να καθορίσετε ένα ορισμένο πλαίσιο για τη συλλογή, πιλοτική αναπαραγωγή και αειφόρο αξιοποίηση της αυτοφυούς ή και ενδημικής χλωρίδας της χώρας που να απευθύνεται στον ντόπιο πληθυσμό; 
  3. Θα δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση και κατ΄επέκταση προστασία του αρωματικού φυτού Primula Veris, γνωστού ως «λουλούδι του Δαρβίνου» με την υψηλή εμπορική του αξία;




Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ