Συνέντευξη
του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm»
και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Στραβελάκη
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κοντά μας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Κύριε Σπίρτζη καλημέρα σας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα σας και καλημέρα και στους ακροατές σας.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκινήσω από αυτό το θέμα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση με ερώτησή της στον Πρωθυπουργό, με αφορμή και τις αποκαλύψεις της Real News και να σας ρωτήσω εάν εσείς θυμάστε ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, το Μάρτιο του 2015 είχε παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτό το σχέδιό του για παράλληλο σύστημα πληρωμών.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Στραβελάκη, πραγματικά, είναι απορίας άξιο, το καταλαβαίνουμε. Καταλαβαίνουμε την αμηχανία της Ν.Δ. να έρχεται τώρα πάλι στην επικαιρότητα ο κ. Βαρουφάκης. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει να πει τίποτα για την οικονομία, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει να πει τίποτα για την όλη προσπάθεια και τα αποτελέσματα που κάνει η χώρα, αλλά ….
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα μου πείτε για τη Ν.Δ., αλλά εγώ άλλο ρώτησα. Είχε προτείνει ο Βαρουφάκης στο Υπουργικό ….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σας άκουσα και θα απαντήσω και σε αυτό, αλλά θα απαντήσω όπως θέλω εγώ.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η κυβέρνηση και στα Υπουργικά Συμβούλια και γενικότερα μέσα στην πιο σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε η χώρα το καλοκαίρι του ’15 είχε έναν προσανατολισμό: Ο προσανατολισμός ήταν πώς δε θα βγει η χώρα από το ευρώ, από την ευρωζώνη. Πώς θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση με τα βέλτιστα αποτελέσματα κι αυτό κρίθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών είχε άλλο προσανατολισμό. Λέει ότι και εγώ τη χώρα στο ευρώ ήθελα να κρατήσω, αλλά για να την κρατήσω, επειδή φοβόμουνα ότι θα μου κλείσουν τις τράπεζες, έπρεπε να έχω ένα άλλο σχέδιο. Κι αυτό παρουσίασα στο Υπουργικό το Μάρτιο του 2015. Δεν είχα σχέδιο Grexit. Είχα σχέδιο για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, λέει ο Βαρουφάκης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να σας θυμίσω κ. Στραβελάκη, τη δήλωση που είχα κάνει εγώ κατ΄ αρχάς. Που είχαμε πει τότε, που πάλι η Ν.Δ. και όλες ο δυνάμεις της φοβερής μεταρρύθμισης - έτσι αυτοαποκαλούνται- έλεγα ότι πιο εύκολα θα βγει η Γερμανία από το ευρώ, παρά η Ελλάδα.
Και τότε χλευαζόμασταν από τον Τύπο που ήταν και είναι φίλα προσκείμενος στη Ν.Δ. και συνεχίζει έτσι το φοβερό έργο ενημέρωσης των πολιτών.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σωστά. Το λέγατε τότε, αλλά εγώ επιμένω. Δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημά μου. Παρουσίασε ο Βαρουφάκης τέτοιο πλάνο; Ή τα λέει μόνος του σήμερα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι κύριε Στραβελάκη. Αυτό που γινόταν, ήταν μια συζήτηση και μεταξύ των Υπουργών της κυβέρνησης και στα υπουργικά συμβούλια, πώς θα γίνει η καλύτερη διαπραγμάτευση. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα εκείνης της εποχής.
Θυμάστε πάρα πολύ καλά, ότι κάποιοι είχαν προκαλέσει ασφυξία στη χώρα και για να θυμηθούμε και το τι έγινε μετά, κάποιοι συνέχισαν να θέλουν να προκαλούν ασφυξία στη χώρα. Κι αυτό δεν βλέπω να γίνεται θέμα. Δεν βλέπω να γίνεται θέμα η «άλαλη» συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σόιμπλε πρόσφατα και όχι πριν τις προηγούμενες εκλογές που έχουνε κριθεί τα αποτελέσματα εκείνης της διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό και με μεγάλη επιτυχία.
Δε βλέπω να γίνεται τόσο μεγάλο θέμα μια που λέτε για τον κ. Βαρουφάκη, γι’ αυτό που ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έλεγε στην τελευταία διαπραγμάτευση. Δηλαδή, ότι συνομιλούσε να μην κλείσει ποτέ η διαπραγμάτευση προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα κ. Υπουργέ ο Βαρουφάκης αυτά που λέει, ότι ετοίμαζε από το Νοέμβριο του ’14 ….. θα μου πείτε για τη Ν.Δ. Ακούστε με μισό λεπτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μα, με ρωτάτε ….
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν το έβαλε η Ν.Δ. το θέμα ανακινήθηκε από τα όσα είπε ο Κορεάτης ο οποίος παραμένει σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών στο Ιταλικό Κοινοβούλιο και από το βιβλίο του Βαρουφάκη που δόθηκε στη δημοσιότητα που ο ίδιος άρχισε να αποκαλύπτει στοιχεία και αυτό που λέει ότι προωθούσαν από το Νοέμβριο του 2014 το παράλληλο σύστημα πληρωμών.
Και το ερώτημά μου είναι το εξής κ. Υπουργέ, τα έκανε μόνος του αυτά ο Βαρουφάκης; Είχε προσωπική ατζέντα; Άλλη ατζέντα είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλη ο τότε Υπουργός Οικονομικών;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το τι σχεδιάζει κάθε υπουργός ή το τι έχει στο μυαλό του ο κάθε υπουργός, δε σημαίνει ότι είναι και η πολιτική της κυβέρνησης. Για να υλοποιήσει κάθε υπουργός αυτά που σκέφτεται, τα πολλά σενάρια σε κάθε χώρο που έχει το επιτελείο του και συνδιαλέγεται με το επιτελείο του, για να γίνουν πράξεις ή σχέδιο υλοποίησης, πρέπει να πάρουν την έγκριση θεσμικών οργάνων. Είτε του Πρωθυπουργού, είτε του Υπουργικού Συμβουλίου.
Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα, όπως καταλαβαίνετε. Αλλά για να συνεχίσουμε τη συζήτηση ….
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα ουσιαστικά θεωρείτε ότι ο Βαρουφάκης δρούσε μόνος του στην πραγματικότητα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ λέω ότι ο κ. Βαρουφάκης και όλοι όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί και δουλεύουν, μπορούν να σκέφτονται πολλές πολιτικές, πολλές εναλλακτικές, πολλά σενάρια. Αυτά για να γίνουν πράξη, ή για να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής, πρέπει να πάρουν έγκριση. Αυτό γίνεται σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τη χώρα και προφανώς και στην προηγούμενη κυβέρνηση και σε αυτή.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν είχε μπει λοιπόν κυβερνητική σφραγίδα στα σχέδια Βαρουφάκη. Αυτό λέτε. Ό,τι και να έκανε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Από εκεί και πέρα όμως δεν είναι παράξενο να επανερχόμαστε σε αυτό; Γιατί δε σχολιάζουν το βιβλίο του κ. Ρουμελιώτη; Για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο και ποιες ήταν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στο να κάνουμε τη διαπραγμάτευση, τη σκληρή διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός είχε πει παλαιότερα γι’ αυτό που λέτε να γίνει εξεταστική για τα μνημόνια. Εσείς ….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε τι βιβλία γράφτηκαν; Άλλο ρωτάω. Ρωτάτε και γίνεται θέμα για το τι έκανε ο κ. Βαρουφάκης. Ανεξάρτητα με το τι έκανε ο κ. Βαρουφάκης, υπήρχαν προηγούμενα γεγονότα που οδήγησαν στο να σκέφτεται ή να μη σκέφτεται ο κ. Βαρουφάκης μερικά πράγματα.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό ρωτώ. Εσείς θα συμφωνούσατε να γίνει μια συνολική εξεταστική για το πώς μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια; Και να συζητηθεί και το θέμα αυτό και όλα τα θέματα του χειρισμού των μνημονίων;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τί εννοείτε συνολική εξεταστική;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε με το βιβλίο του Ρουμελιώτη. Πώς μπήκε η Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο, τι ακολούθησε με το PSI, πώς φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο. Όλη η διαδρομή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το πώς φτάσαμε στο PSI είναι ενδιαφέρον. Δεν πρέπει να γίνει;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Εσάς ρωτάω. Εσείς θα μου πείτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι άλλο το να κάνουμε και να ζητάει η Ν.Δ. να κάνουμε εξεταστική για την πολιτική σκέψη ή και τις πολιτικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης και είναι άλλο, να υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις ή παρανομίες όταν γίνονται κάποιες ενέργειες. Να πούμε ένα παράδειγμα: Εσείς μπορείτε να μου πείτε από το PSI από πού αγοράστηκαν ομόλογα από τη δευτερογενή, ή από την τριτογενή αγορά και σε ποια τιμή;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι είναι ένα ερώτημα που έχετε στο μυαλό σας και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εξεταστικής. Γι’ αυτό ρωτάτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχω στο μυαλό μου. Εγώ ήμουνα Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τότε.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πολύ σωστά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχω καθόλου στο μυαλό μου. Και όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, τρέξαμε στην τράπεζα της Ελλάδος για να δούμε τι γίνεται με τα αποθεματικά του ταμείου. Κάναμε αντίστοιχα ερωτήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Θυμάστε ποιοι ήταν τότε Υπουργοί Οικονομικών και ποιοι στη συνέχεια; Ποιοι ήταν τότε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ποια στελέχη στη συνέχεια; Να δούμε κάτι ουσιαστικό από αυτά που ενδιαφέρουν τον κόσμο, γιατί σήμερα για να μπορέσει το ασφαλιστικό να βγει, κάποιοι έχουν εισφέρει στο να κουρευτούν τα αποθεματικά του ασφαλιστικού συστήματος;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα για να καταλήξουμε Υπουργέ, εσείς λέτε εξεταστική ναι, για πράξεις και παραλείψεις που ζημίωσαν τη χώρα, όπως το PSI. Το άλλο ήταν μια σκέψη του Βαρουφάκη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ αυτό που λέω για τις εξεταστικές, είναι ότι είναι άλλο να προτείνει η Ν.Δ. και μάλιστα με συγκεκριμένη σκοπιμότητα, σήμερα, που δεν έχει να πει τίποτα για τις πολιτικές εξελίξεις, δεν έχει να πει τίποτα για το πώς έκλεισε η αξιολόγηση, δεν έχει να πει τίποτα για το πώς προχωράει η χώρα και πώς οδεύει στο να βγούμε επιτέλους από τον εφιάλτη που εκείνοι και οι συνοδοιπόροι τους μας έβαλαν και βάζει θέματα κατά φαντασία και προτείνει εξεταστικές, για πολιτικές εκτιμήσεις ή κινήσεις που δεν έγιναν κιόλας, ή και που κατά τη γνώμη της κάποιοι είχαν στο μυαλό τους.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είστε σαφής. Ερώτημα δεύτερο κ. Υπουργέ. Κεφάλαιο δεύτερο πολιτικής σύγκρουσης. Δικαιοσύνη. Οι εισαγγελείς τρίτη κατά σειρά Ένωση Δικαστών, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο τους και είπαν ότι απειλείται η Δημοκρατία.
Και θέλω να ρωτήσω εάν συμφωνείτε με τοποθετήσεις συναδέλφων σας υπουργών, όπως ο κ. Πολάκης ο οποίος είπε μας απαγορεύει μερίδα των δικαστών να κυβερνήσουμε, ανατρέποντας κυβερνητικές αποφάσεις, που είναι πυλώνας κυβερνητικής πολιτικής και ο κ. Βερναρδάκης ο οποίος είπε ότι μερίδα των δικαστών παρεμβαίνει, υπερβαίνοντας το θεσμικό της ρόλο, και ασκεί στην πραγματικότητα εκτελεστική εξουσία.
Συμφωνείτε με αυτές τις τοποθετήσεις;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όσον αφορά το δεύτερο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα. Δηλαδή όπου υπάρχει γκρίζα ζώνη στους νόμους να έρχεται η Δικαιοσύνη με συγκεκριμένες ….. αλλά η Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι ενιαίο.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μπορούμε να λέμε η Δικαιοσύνη γενικά, αλλά Δικαιοσύνη είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δικαιοσύνη είναι ο Άρειος Πάγος. Δικαιοσύνη είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Άρα ο θεσμός της Δικαιοσύνης προφανώς έχει ανεξαρτησία, προφανώς οι αποφάσεις είναι απόλυτα σεβαστές και οφείλουμε όλοι να τις τηρούμε και να τις εκτελούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν τυχαίνουν κρίσης.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σωστά. Αυτό είναι δεδομένο. Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν κομμάτια της Δικαιοσύνης, δικαστές, ή δικαστήρια, ή όργανα που υπερβαίνουν το θεσμικό τους ρόλο; Που αποτελούν θεσμικό εμπόδιο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Θα σας πω συγκεκριμένο παράδειγμα κιόλας που έχει τύχει σε εμένα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά επειδή είναι και της επικαιρότητας, το θέμα του ΟΑΣΘ, των Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Που ανακοινώσατε πρόσφατα κρατικοποίηση. Από-ιδιωτικοποίηση τη χαρακτηρίσατε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αποϊδιωτικοποίηση. Κρατικοποίηση. Ακριβώς. Η σύμβαση, η επέκταση της σύμβασης για την ακρίβεια, που πήγε στη Βουλή και έγινε νόμος το 2008, με την ανοχή όλων των δυνάμεων του παλαιοκομματισμού, δηλαδή της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στάλθηκε από εμάς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Από εμάς. Τώρα. Πριν ένα χρόνο. Για να μας πει το Ελεγκτικό Συνέδριο ως το αρμόδιο δικαστήριο, αν όφειλε ο τότε υπουργός, πριν το πάει στη Βουλή για επικύρωση και ψήφιση, να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αυτή είναι, αν θέλετε, η διαδικαστική προσέγγιση τέτοιων συμβάσεων που φτάνουν στη Βουλή. Γιατί δεν είχε περάσει κ. Στραβελάκη αυτή η επέκταση; Γιατί εάν είχε περάσει δεν θα είχε γίνει ποτέ νόμος του κράτους, τουλάχιστον με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα τι καταλογίζετε στη Δικαιοσύνη ως προς τον ΟΑΣΘ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή. Η απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξέρετε ποια ήταν;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ποια ήταν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να πει εάν έπρεπε να περάσει από το ίδιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ή όχι. Αυτό ξέρετε, προφανώς είναι στην αξιολογική του κρίση να το πει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά όταν ζητάει η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, όποιος υπουργός, να ρωτήσει εάν πρέπει αυτή η σύμβαση να περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν πάει στη Βουλή ή όχι και γνωμοδοτεί έτσι η Δικαιοσύνη, το συγκεκριμένο σώμα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ο συσχετισμός των αποφάσεων, αυτό το έχω πει πολλές φορές, είναι συγκεκριμένος και σε άλλες αποφάσεις, να μου πείτε εσείς κ. Στραβελάκη, αν αυτή η Δικαιοσύνη ασκεί πολιτική, ή ασκεί το δικαστικό της λειτούργημα.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα θεωρείτε ότι υπάρχουν δικαστές που ασκούν πολιτική, υπερβαίνοντας το θεσμικό τους ρόλο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές, δεν ξέρω εάν το κάνουν για να ασκήσουν πολιτική ή εάν το κάνουν ….
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εσείς το είπατε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εσείς με ρωτήσατε και το βάλατε στο στόμα μου. Εγώ λέω, δε ξέρω εάν το κάνουν γιατί έχουν πολιτική σκοπιμότητα ή άλλη σκοπιμότητα. Μπορεί να έχουν άλλου είδους σκοπιμότητα. Εγώ δε θα κάνω δίκη προθέσεων, αλλά ότι υπάρχουν αποφάσεις που δεν –αν θέλετε- συνιστούν μια δικαστική –αν θέλετε έτσι- κρίση διαφόρων υποθέσεων, αλλά ξαφνικά από το πουθενά, βγαίνουν αποφάσεις, που ανατρέπουν συγκεκριμένα πράγματα και δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία, είναι γεγονός.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ανατρέπουν κυβερνητικές πολιτικές εννοείτε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν ισχύει το ίδιο, αν θέλετε, και να δώσουμε χίλια νομικά δίκαια, γιατί η νομική επιστήμη έχει τους δικούς της κανόνες προφανώς, για τους συμβασιούχους.
Θέλετε να δούμε τη χρονική στιγμή που βγήκε η απόφαση κ. Στραβελάκη;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αποδίδετε σκοπιμότητες στη δικαστική απόφαση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θέλετε να δούμε γιατί τόσα χρόνια που υπήρχε αυτό το πρόβλημα…
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Απαντήστε μου σε αυτό. Αποδίδετε σκοπιμότητες στη δικαστική απόφαση που ουσιαστικά οδήγησε σε απόλυση τους συμβασιούχους;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε μπαίνεις στον πειρασμό να οδηγηθείς σε τέτοια συμπεράσματα; Εγώ κατ’ αρχάς δεν κάνω οριζόντιες κριτικές ποτέ και για κανέναν και για κανένα σκοπό, ότι όλοι οι δικαστές και όλη η Δικαιοσύνη είναι το ίδιο. Αλλά μη μου πείτε, ότι δεν μπαίνετε κι εσείς στον πειρασμό για κάποιες δικαστικές αποφάσεις να σκεφτείτε εάν αυτοί οι δικαστές λειτουργούν σαν δικαστές, ή έχουν και άλλες σκοπιμότητες στην πίσω πλευρά του μυαλού τους.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εγώ δε μπαίνω σε κανένα πειρασμό. Καταγράφω αυτό που είπατε. Πιο σαφής δεν μπορούσατε να είστε. Το κάνατε πολύ προσεκτικά. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ για τη συνομιλία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.
του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm»
και το δημοσιογράφο κ. Νίκο Στραβελάκη
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κοντά μας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Κύριε Σπίρτζη καλημέρα σας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα σας και καλημέρα και στους ακροατές σας.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκινήσω από αυτό το θέμα που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση με ερώτησή της στον Πρωθυπουργό, με αφορμή και τις αποκαλύψεις της Real News και να σας ρωτήσω εάν εσείς θυμάστε ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, το Μάρτιο του 2015 είχε παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτό το σχέδιό του για παράλληλο σύστημα πληρωμών.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Στραβελάκη, πραγματικά, είναι απορίας άξιο, το καταλαβαίνουμε. Καταλαβαίνουμε την αμηχανία της Ν.Δ. να έρχεται τώρα πάλι στην επικαιρότητα ο κ. Βαρουφάκης. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει να πει τίποτα για την οικονομία, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει να πει τίποτα για την όλη προσπάθεια και τα αποτελέσματα που κάνει η χώρα, αλλά ….
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα μου πείτε για τη Ν.Δ., αλλά εγώ άλλο ρώτησα. Είχε προτείνει ο Βαρουφάκης στο Υπουργικό ….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σας άκουσα και θα απαντήσω και σε αυτό, αλλά θα απαντήσω όπως θέλω εγώ.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η κυβέρνηση και στα Υπουργικά Συμβούλια και γενικότερα μέσα στην πιο σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε η χώρα το καλοκαίρι του ’15 είχε έναν προσανατολισμό: Ο προσανατολισμός ήταν πώς δε θα βγει η χώρα από το ευρώ, από την ευρωζώνη. Πώς θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση με τα βέλτιστα αποτελέσματα κι αυτό κρίθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών είχε άλλο προσανατολισμό. Λέει ότι και εγώ τη χώρα στο ευρώ ήθελα να κρατήσω, αλλά για να την κρατήσω, επειδή φοβόμουνα ότι θα μου κλείσουν τις τράπεζες, έπρεπε να έχω ένα άλλο σχέδιο. Κι αυτό παρουσίασα στο Υπουργικό το Μάρτιο του 2015. Δεν είχα σχέδιο Grexit. Είχα σχέδιο για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, λέει ο Βαρουφάκης.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να σας θυμίσω κ. Στραβελάκη, τη δήλωση που είχα κάνει εγώ κατ΄ αρχάς. Που είχαμε πει τότε, που πάλι η Ν.Δ. και όλες ο δυνάμεις της φοβερής μεταρρύθμισης - έτσι αυτοαποκαλούνται- έλεγα ότι πιο εύκολα θα βγει η Γερμανία από το ευρώ, παρά η Ελλάδα.
Και τότε χλευαζόμασταν από τον Τύπο που ήταν και είναι φίλα προσκείμενος στη Ν.Δ. και συνεχίζει έτσι το φοβερό έργο ενημέρωσης των πολιτών.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σωστά. Το λέγατε τότε, αλλά εγώ επιμένω. Δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημά μου. Παρουσίασε ο Βαρουφάκης τέτοιο πλάνο; Ή τα λέει μόνος του σήμερα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι κύριε Στραβελάκη. Αυτό που γινόταν, ήταν μια συζήτηση και μεταξύ των Υπουργών της κυβέρνησης και στα υπουργικά συμβούλια, πώς θα γίνει η καλύτερη διαπραγμάτευση. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα εκείνης της εποχής.
Θυμάστε πάρα πολύ καλά, ότι κάποιοι είχαν προκαλέσει ασφυξία στη χώρα και για να θυμηθούμε και το τι έγινε μετά, κάποιοι συνέχισαν να θέλουν να προκαλούν ασφυξία στη χώρα. Κι αυτό δεν βλέπω να γίνεται θέμα. Δεν βλέπω να γίνεται θέμα η «άλαλη» συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σόιμπλε πρόσφατα και όχι πριν τις προηγούμενες εκλογές που έχουνε κριθεί τα αποτελέσματα εκείνης της διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό και με μεγάλη επιτυχία.
Δε βλέπω να γίνεται τόσο μεγάλο θέμα μια που λέτε για τον κ. Βαρουφάκη, γι’ αυτό που ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έλεγε στην τελευταία διαπραγμάτευση. Δηλαδή, ότι συνομιλούσε να μην κλείσει ποτέ η διαπραγμάτευση προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα κ. Υπουργέ ο Βαρουφάκης αυτά που λέει, ότι ετοίμαζε από το Νοέμβριο του ’14 ….. θα μου πείτε για τη Ν.Δ. Ακούστε με μισό λεπτό.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μα, με ρωτάτε ….
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν το έβαλε η Ν.Δ. το θέμα ανακινήθηκε από τα όσα είπε ο Κορεάτης ο οποίος παραμένει σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών στο Ιταλικό Κοινοβούλιο και από το βιβλίο του Βαρουφάκη που δόθηκε στη δημοσιότητα που ο ίδιος άρχισε να αποκαλύπτει στοιχεία και αυτό που λέει ότι προωθούσαν από το Νοέμβριο του 2014 το παράλληλο σύστημα πληρωμών.
Και το ερώτημά μου είναι το εξής κ. Υπουργέ, τα έκανε μόνος του αυτά ο Βαρουφάκης; Είχε προσωπική ατζέντα; Άλλη ατζέντα είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλη ο τότε Υπουργός Οικονομικών;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το τι σχεδιάζει κάθε υπουργός ή το τι έχει στο μυαλό του ο κάθε υπουργός, δε σημαίνει ότι είναι και η πολιτική της κυβέρνησης. Για να υλοποιήσει κάθε υπουργός αυτά που σκέφτεται, τα πολλά σενάρια σε κάθε χώρο που έχει το επιτελείο του και συνδιαλέγεται με το επιτελείο του, για να γίνουν πράξεις ή σχέδιο υλοποίησης, πρέπει να πάρουν την έγκριση θεσμικών οργάνων. Είτε του Πρωθυπουργού, είτε του Υπουργικού Συμβουλίου.
Δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα, όπως καταλαβαίνετε. Αλλά για να συνεχίσουμε τη συζήτηση ….
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα ουσιαστικά θεωρείτε ότι ο Βαρουφάκης δρούσε μόνος του στην πραγματικότητα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ λέω ότι ο κ. Βαρουφάκης και όλοι όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί και δουλεύουν, μπορούν να σκέφτονται πολλές πολιτικές, πολλές εναλλακτικές, πολλά σενάρια. Αυτά για να γίνουν πράξη, ή για να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής, πρέπει να πάρουν έγκριση. Αυτό γίνεται σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τη χώρα και προφανώς και στην προηγούμενη κυβέρνηση και σε αυτή.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν είχε μπει λοιπόν κυβερνητική σφραγίδα στα σχέδια Βαρουφάκη. Αυτό λέτε. Ό,τι και να έκανε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Από εκεί και πέρα όμως δεν είναι παράξενο να επανερχόμαστε σε αυτό; Γιατί δε σχολιάζουν το βιβλίο του κ. Ρουμελιώτη; Για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο και ποιες ήταν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στο να κάνουμε τη διαπραγμάτευση, τη σκληρή διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2015;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός είχε πει παλαιότερα γι’ αυτό που λέτε να γίνει εξεταστική για τα μνημόνια. Εσείς ….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε τι βιβλία γράφτηκαν; Άλλο ρωτάω. Ρωτάτε και γίνεται θέμα για το τι έκανε ο κ. Βαρουφάκης. Ανεξάρτητα με το τι έκανε ο κ. Βαρουφάκης, υπήρχαν προηγούμενα γεγονότα που οδήγησαν στο να σκέφτεται ή να μη σκέφτεται ο κ. Βαρουφάκης μερικά πράγματα.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό ρωτώ. Εσείς θα συμφωνούσατε να γίνει μια συνολική εξεταστική για το πώς μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια; Και να συζητηθεί και το θέμα αυτό και όλα τα θέματα του χειρισμού των μνημονίων;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τί εννοείτε συνολική εξεταστική;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε με το βιβλίο του Ρουμελιώτη. Πώς μπήκε η Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο, τι ακολούθησε με το PSI, πώς φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο. Όλη η διαδρομή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το πώς φτάσαμε στο PSI είναι ενδιαφέρον. Δεν πρέπει να γίνει;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Εσάς ρωτάω. Εσείς θα μου πείτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι άλλο το να κάνουμε και να ζητάει η Ν.Δ. να κάνουμε εξεταστική για την πολιτική σκέψη ή και τις πολιτικές αποφάσεις μιας κυβέρνησης και είναι άλλο, να υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις ή παρανομίες όταν γίνονται κάποιες ενέργειες. Να πούμε ένα παράδειγμα: Εσείς μπορείτε να μου πείτε από το PSI από πού αγοράστηκαν ομόλογα από τη δευτερογενή, ή από την τριτογενή αγορά και σε ποια τιμή;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι είναι ένα ερώτημα που έχετε στο μυαλό σας και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εξεταστικής. Γι’ αυτό ρωτάτε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχω στο μυαλό μου. Εγώ ήμουνα Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τότε.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πολύ σωστά.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχω καθόλου στο μυαλό μου. Και όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, τρέξαμε στην τράπεζα της Ελλάδος για να δούμε τι γίνεται με τα αποθεματικά του ταμείου. Κάναμε αντίστοιχα ερωτήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Θυμάστε ποιοι ήταν τότε Υπουργοί Οικονομικών και ποιοι στη συνέχεια; Ποιοι ήταν τότε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ποια στελέχη στη συνέχεια; Να δούμε κάτι ουσιαστικό από αυτά που ενδιαφέρουν τον κόσμο, γιατί σήμερα για να μπορέσει το ασφαλιστικό να βγει, κάποιοι έχουν εισφέρει στο να κουρευτούν τα αποθεματικά του ασφαλιστικού συστήματος;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα για να καταλήξουμε Υπουργέ, εσείς λέτε εξεταστική ναι, για πράξεις και παραλείψεις που ζημίωσαν τη χώρα, όπως το PSI. Το άλλο ήταν μια σκέψη του Βαρουφάκη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ αυτό που λέω για τις εξεταστικές, είναι ότι είναι άλλο να προτείνει η Ν.Δ. και μάλιστα με συγκεκριμένη σκοπιμότητα, σήμερα, που δεν έχει να πει τίποτα για τις πολιτικές εξελίξεις, δεν έχει να πει τίποτα για το πώς έκλεισε η αξιολόγηση, δεν έχει να πει τίποτα για το πώς προχωράει η χώρα και πώς οδεύει στο να βγούμε επιτέλους από τον εφιάλτη που εκείνοι και οι συνοδοιπόροι τους μας έβαλαν και βάζει θέματα κατά φαντασία και προτείνει εξεταστικές, για πολιτικές εκτιμήσεις ή κινήσεις που δεν έγιναν κιόλας, ή και που κατά τη γνώμη της κάποιοι είχαν στο μυαλό τους.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είστε σαφής. Ερώτημα δεύτερο κ. Υπουργέ. Κεφάλαιο δεύτερο πολιτικής σύγκρουσης. Δικαιοσύνη. Οι εισαγγελείς τρίτη κατά σειρά Ένωση Δικαστών, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο τους και είπαν ότι απειλείται η Δημοκρατία.
Και θέλω να ρωτήσω εάν συμφωνείτε με τοποθετήσεις συναδέλφων σας υπουργών, όπως ο κ. Πολάκης ο οποίος είπε μας απαγορεύει μερίδα των δικαστών να κυβερνήσουμε, ανατρέποντας κυβερνητικές αποφάσεις, που είναι πυλώνας κυβερνητικής πολιτικής και ο κ. Βερναρδάκης ο οποίος είπε ότι μερίδα των δικαστών παρεμβαίνει, υπερβαίνοντας το θεσμικό της ρόλο, και ασκεί στην πραγματικότητα εκτελεστική εξουσία.
Συμφωνείτε με αυτές τις τοποθετήσεις;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όσον αφορά το δεύτερο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα. Δηλαδή όπου υπάρχει γκρίζα ζώνη στους νόμους να έρχεται η Δικαιοσύνη με συγκεκριμένες ….. αλλά η Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι ενιαίο.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μπορούμε να λέμε η Δικαιοσύνη γενικά, αλλά Δικαιοσύνη είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δικαιοσύνη είναι ο Άρειος Πάγος. Δικαιοσύνη είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Άρα ο θεσμός της Δικαιοσύνης προφανώς έχει ανεξαρτησία, προφανώς οι αποφάσεις είναι απόλυτα σεβαστές και οφείλουμε όλοι να τις τηρούμε και να τις εκτελούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν τυχαίνουν κρίσης.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σωστά. Αυτό είναι δεδομένο. Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν κομμάτια της Δικαιοσύνης, δικαστές, ή δικαστήρια, ή όργανα που υπερβαίνουν το θεσμικό τους ρόλο; Που αποτελούν θεσμικό εμπόδιο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Θα σας πω συγκεκριμένο παράδειγμα κιόλας που έχει τύχει σε εμένα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά επειδή είναι και της επικαιρότητας, το θέμα του ΟΑΣΘ, των Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Που ανακοινώσατε πρόσφατα κρατικοποίηση. Από-ιδιωτικοποίηση τη χαρακτηρίσατε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αποϊδιωτικοποίηση. Κρατικοποίηση. Ακριβώς. Η σύμβαση, η επέκταση της σύμβασης για την ακρίβεια, που πήγε στη Βουλή και έγινε νόμος το 2008, με την ανοχή όλων των δυνάμεων του παλαιοκομματισμού, δηλαδή της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στάλθηκε από εμάς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Από εμάς. Τώρα. Πριν ένα χρόνο. Για να μας πει το Ελεγκτικό Συνέδριο ως το αρμόδιο δικαστήριο, αν όφειλε ο τότε υπουργός, πριν το πάει στη Βουλή για επικύρωση και ψήφιση, να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αυτή είναι, αν θέλετε, η διαδικαστική προσέγγιση τέτοιων συμβάσεων που φτάνουν στη Βουλή. Γιατί δεν είχε περάσει κ. Στραβελάκη αυτή η επέκταση; Γιατί εάν είχε περάσει δεν θα είχε γίνει ποτέ νόμος του κράτους, τουλάχιστον με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα τι καταλογίζετε στη Δικαιοσύνη ως προς τον ΟΑΣΘ;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μια στιγμή. Η απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξέρετε ποια ήταν;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ποια ήταν;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να πει εάν έπρεπε να περάσει από το ίδιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ή όχι. Αυτό ξέρετε, προφανώς είναι στην αξιολογική του κρίση να το πει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά όταν ζητάει η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, όποιος υπουργός, να ρωτήσει εάν πρέπει αυτή η σύμβαση να περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν πάει στη Βουλή ή όχι και γνωμοδοτεί έτσι η Δικαιοσύνη, το συγκεκριμένο σώμα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ο συσχετισμός των αποφάσεων, αυτό το έχω πει πολλές φορές, είναι συγκεκριμένος και σε άλλες αποφάσεις, να μου πείτε εσείς κ. Στραβελάκη, αν αυτή η Δικαιοσύνη ασκεί πολιτική, ή ασκεί το δικαστικό της λειτούργημα.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα θεωρείτε ότι υπάρχουν δικαστές που ασκούν πολιτική, υπερβαίνοντας το θεσμικό τους ρόλο;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές, δεν ξέρω εάν το κάνουν για να ασκήσουν πολιτική ή εάν το κάνουν ….
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εσείς το είπατε.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εσείς με ρωτήσατε και το βάλατε στο στόμα μου. Εγώ λέω, δε ξέρω εάν το κάνουν γιατί έχουν πολιτική σκοπιμότητα ή άλλη σκοπιμότητα. Μπορεί να έχουν άλλου είδους σκοπιμότητα. Εγώ δε θα κάνω δίκη προθέσεων, αλλά ότι υπάρχουν αποφάσεις που δεν –αν θέλετε- συνιστούν μια δικαστική –αν θέλετε έτσι- κρίση διαφόρων υποθέσεων, αλλά ξαφνικά από το πουθενά, βγαίνουν αποφάσεις, που ανατρέπουν συγκεκριμένα πράγματα και δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία, είναι γεγονός.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ανατρέπουν κυβερνητικές πολιτικές εννοείτε;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν ισχύει το ίδιο, αν θέλετε, και να δώσουμε χίλια νομικά δίκαια, γιατί η νομική επιστήμη έχει τους δικούς της κανόνες προφανώς, για τους συμβασιούχους.
Θέλετε να δούμε τη χρονική στιγμή που βγήκε η απόφαση κ. Στραβελάκη;
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αποδίδετε σκοπιμότητες στη δικαστική απόφαση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θέλετε να δούμε γιατί τόσα χρόνια που υπήρχε αυτό το πρόβλημα…
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Απαντήστε μου σε αυτό. Αποδίδετε σκοπιμότητες στη δικαστική απόφαση που ουσιαστικά οδήγησε σε απόλυση τους συμβασιούχους;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δε μπαίνεις στον πειρασμό να οδηγηθείς σε τέτοια συμπεράσματα; Εγώ κατ’ αρχάς δεν κάνω οριζόντιες κριτικές ποτέ και για κανέναν και για κανένα σκοπό, ότι όλοι οι δικαστές και όλη η Δικαιοσύνη είναι το ίδιο. Αλλά μη μου πείτε, ότι δεν μπαίνετε κι εσείς στον πειρασμό για κάποιες δικαστικές αποφάσεις να σκεφτείτε εάν αυτοί οι δικαστές λειτουργούν σαν δικαστές, ή έχουν και άλλες σκοπιμότητες στην πίσω πλευρά του μυαλού τους.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εγώ δε μπαίνω σε κανένα πειρασμό. Καταγράφω αυτό που είπατε. Πιο σαφής δεν μπορούσατε να είστε. Το κάνατε πολύ προσεκτικά. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ για τη συνομιλία.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Ν. ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.