Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

28.5.15

««Ναι μεν αλλά» από την Κυβέρνηση στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων»



ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ Λ. Αυγενάκη


«Ο τομέας των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα περιλαμβάνει συνολικά τριάντα εννέα αεροδρόμια. Τα αεροδρόμια αυτά έχουν μεγάλα οικονομικά οφέλη, αλλά και πολύ μεγαλύτερη σημαντική κρυφή αξία, που πηγάζει από τη δυνατότητα βελτίωσης των υποδομών τους, όσο και από τη δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης και ανάπτυξης των ακινήτων, τα οποία μένουν σήμερα κυριολεκτικά υπανάπτυκτα και υποχρησιμοποιούνται.
Σας καταθέτω για τα Πρακτικά σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα Ηρακλειώτικης εφημερίδας που αναφέρεται σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της Κρήτης.
Η προηγούμενη κυβέρνηση προώθησε συστηματικά τη σταδιακή λειτουργική ανεξαρτητοποίηση των τοπικών αεροδρομίων για τα οποία η Κοινοπραξία FRAPORT υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και ανακηρύχθηκε –παρακαλώ!- προτιμητέος επενδυτής.
Η συγκεκριμένη συμφωνία μίσθωσης, που αφορά δέκα τέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια, είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών για τη χώρα, καθώς αποφέρει έσοδα 1.234.000.000 ευρώ και 22,9 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα. Επιπλέον, υπάρχει δέσμευση της Κοινοπραξίας για επενδύσεις 330.000.000 ευρώ τα τέσσερα πρώτα χρόνια και συνολικά άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ την τεσσαρακονταετία.
Εκτός, όμως, από το οικονομικό όφελος, η εν λόγω σύμβαση παραχώρησης αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας, δημιουργώντας, παράλληλα, τουλάχιστον χίλιες τετρακόσιες πενήντα θέσεις εργασίας και δεκαπέντε χιλιάδες έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Και είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμπαρασύρει αναπτυξιακά και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία.
Παρά τα δεδομένα οφέλη για την ελληνική οικονομία, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της σχετικά με αυτό το ζήτημα, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες και τις προεκλογικές φαντασμαγορικές εξαγγελίες και δηλώσεις. Τα στελέχη της Κυβέρνησης με μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων περισσότερο συσκοτίζουν, παρά ξεδιαλύνουν, τις προθέσεις της ελληνικής πολιτείας.
Σας μεταφέρω μόνο μερικές από τις δηλώσεις των αρμοδίων στελεχών της Κυβέρνησης:
Στις 28 Ιανουαρίου, ως Υπουργός Οικονομίας πλέον, ο κ. Σταθάκης δήλωνε: «Υπάρχει μια περιοχή, στην οποία η νέα Κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια σε θέματα όπως τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων». Στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση λέει ότι οι ελληνικές αρχές θα δεσμευτούν για να μην ανατρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στις 22 Φεβρουαρίου εσείς, ως Υπουργός πλέον, με νέα δήλωσή σας αναφέρετε: «Όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν πρόκειται να ανατραπούν, εκτός από περιπτώσεις των οποίων τη νομιμότητα μπορούμε βάσιμα να αμφισβητήσουμε». Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Υπουργός Επικρατείας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέει: «Τέρμα οι ιδιωτικοποιήσεις στα αεροδρόμια. Για εμάς δεν είναι ένα πακέτο, όπως έκαναν οι άλλοι. Μπορεί σε κάποιο να επιλεγεί μια σύμπραξη ιδιώτη με τον δήμο και σε άλλο να είναι μόνον ιδιώτης».
Σε παράλληλο χρόνο, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σπίρτζης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια και υπέρ της δημιουργίας ενός μικτού σχήματος ιδιωτών-δημοσίου για τη διαχείρισή τους.
Και τέλος, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «STERN», χαρακτήρισε το τίμημα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προσφέρει η Κοινοπραξία, εύλογο.
Το αποτέλεσμα είναι ο επενδυτής να βλέπει ασάφειες, πολυφωνία, έλλειψη στρατηγικής, κάτι που χαρακτηρίζει γενικότερα την πολιτική σας, ενώ συγχέετε συστηματικά –και είμαι βέβαιος ότι εσείς ως καθηγητής γνωρίζετε τη διαφορά- την ιδιωτικοποίηση, την παραχώρηση, την αποκρατικοποίηση και τη μίσθωση ορισμένου χρόνου.
Το ερώτημα είναι, κύριε Υπουργέ, ποια είναι η πρόθεσή σας αναφορικά με τη συγκεκριμένη μίσθωση ή μάλλον, για να το πω πιο σωστά, η θέση σας, την οποία περιμένουμε να ακούσουμε με ενδιαφέρον, είναι και κατ’ επέκταση θέση της Κυβέρνησης; Αυτό που θα μας πείτε θα έχει ισχύ σε βάθος χρόνου ή για όσο διαρκεί αυτή η συνεδρίαση;
Σας εκτιμώ ως πανεπιστημιακό, έχοντας παρακολουθήσει και την πορεία σας. Πρέπει να μας πείσετε ότι είστε το ίδιο ικανός και αποτελεσματικός και ως Υπουργός Οικονομικών. Και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον και αγωνία την τοποθέτησή σας.


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Λ. Αυγενάκη

 Κύριε Υπουργέ, επιμένετε να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.
Έχουμε τριάντα εννέα συνολικά αεροδρόμια και η συμφωνία έχει υπάρξει για τα δεκατέσσερα. Άρα, εγώ αν κατάλαβα καλά –και επειδή δεν κατάλαβα, παρακαλώ να το επαναλάβετε- είστε υπέρ ή κατά της νέας αυτής συμφωνίας; Και δεύτερον, αν είστε υπέρ, θέλετε –αν κατάλαβα πάλι καλά- βελτίωση της συμφωνία αυτής; Και βεβαίως, θέσατε και κάποια υπόψη. Είστε διατεθειμένοι να την προχωρήσετε; Θα συμπεριληφθεί μέσα στο πακέτο της συμφωνίας;
Τέλος πάντων, ξεκαθαρίστε, διότι πραγματικά η στρατηγική που ακολουθείτε είναι εξαιρετικά ομιχλώδης και μπερδεύετε παρά βοηθάτε και εμάς, ως Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά και όλους όσους μας παρακολουθούν και έχουν ενδιαφέρον ή έχουν δεσμεύσει χρήματα, για να προχωρήσουν σε αυτή την επένδυση.
Κύριε Υπουργέ, δεν ενημερώνετε κανέναν ούτε από την Εθνική Αντιπροσωπεία για μείζονος σημασίας θέματα, όπως αυτό που συζητάμε σήμερα. Έχετε «στεγνώσει» το δημόσιο, έχετε διαλύσει την αγορά, δεν πληρώνετε τις οφειλές του δημοσίου, όλοι στην Κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα και τσαμπουκαλεύονται προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, υπευθυνότητας και συναίσθησης της κρισιμότητας των καταστάσεων.
Προχθές, μιλήσατε για φόρο στις αναλήψεις των ΑΤΜ και τον πήρατε πίσω σε μια ώρα. Πρωτοφανής ταχύτητα, οφείλω να πω!
Ο κ. Γιούνκερ, γνωστός φιλέλληνας, χαρακτηρίζει εσάς και τον Πρωθυπουργό ως ασκούμενους σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Η εφημερίδα «BILD» λέει ότι ο Πρωθυπουργός είναι οργισμένος μαζί σας. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας σάς αντικατέστησε στη διαπραγμάτευση, φέρνοντας στη θέση σας τον κ. Τσακαλώτο.
Εσείς, από την άλλη, είπατε, θέλοντας να εκβιάσετε αν κατάλαβα καλά –ποιους και γιατί δεν έχω καταλάβει- ότι ηχογραφήσατε τη συνεδρίαση του EUROGROUP και μετά το αναιρέσατε. Πηγαίνετε στη Ρίγα και σας αποκαλούν –επιτρέψτε μου- «τζογαδόρο, ερασιτέχνη και χασομέρη», χαρακτηρισμούς βαρύτατους για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών της Κυβέρνησης.
Εντωμεταξύ, κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα παραπαίει. Εδώ και τέσσερις μήνες υπογράφετε, στην πλειονότητά τους, ως Υπουργός, πρωτίστως αποφάσεις για μετακινήσεις στελεχών εκτός έδρας, ενώ ελάχιστα ασχολείστε με το διοικητικό και νομοθετικό έργο του Υπουργείου σας, το Υπουργείο δηλαδή που βρίσκεται στον κυκλώνα των εξελίξεων.
Αναζήτησα και βρήκα με τους συνεργάτες μου στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ μερικά στοιχεία. Έχετε υπογράψει τετρακόσιες τρεις αποφάσεις, εκ των οποίων οι διακόσιες σαράντα πέντε –άνω του 60%- αφορούν μετακινήσεις στελεχών κυρίως εκτός έδρας. Περισσότερες από πενήντα αποφάσεις αφορούν διαδικαστικές διοικητικές πράξεις, άλλες σαράντα τρεις αποφάσεις αφορούν μετακλητά στελέχη και τριάντα αποφάσεις αφορούν ομάδες εργασίας, κλπ.
Ποιο είναι το κυβερνητικό σας έργο; Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Η λογοδοσία σας δε στη Βουλή και εσάς προσωπικά, αλλά και της Κυβέρνησης συνολικά, είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Αυτό το λέω διότι θυμάμαι πολύ καλά –και θυμόμαστε όλοι όσοι είμαστε εδώ πέρα και την προηγούμενη περίοδο- τις φωνές και τις εντάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τότε, όταν τολμούσε ένας Υπουργός να απουσιάσει από επίκαιρη ερώτηση ή από διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Παρακαλώ να μας δώσετε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.
Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα και να ολοκληρώσω μ’ αυτό. Αυτό που θα πω «έσκασε» μόλις χθες και η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Έχετε ζητήσει τη διάθεση των αποθεματικών της ΔΕΗ και των άλλων εισηγμένων εταιρειών του Δημοσίου. Αντιλαμβάνεστε τι ζητάτε και από πού; Ζητάτε χρήματα από εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κατ’ αρχήν, οι οποίες έχουν μεγάλα έργα σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα η κατασκευή της μονάδας της Πτολεμαΐδας ή τα έργα με δεσμευτικές συμβάσεις.
Είμαι βέβαιος πως εσείς ειδικά και ως πανεπιστημιακός γνωρίζετε και αντιλαμβάνεστε ότι μ’ αυτές τις πρακτικές, δηλαδή με το να δεσμεύετε τα ταμειακά διαθέσιμα από εταιρείες εισηγμένες και ιδιαιτέρως της ΔΕΗ, θέτετε εν αμφιβόλω και σε κίνδυνο όχι μόνο τα επενδυτικά τους προγράμματα, αλλά και την ίδια τους τη λειτουργία.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ