Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

22.10.13

Σημεία Απάντησης
του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην επίκαιρη ερώτηση
του Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας
κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη
για τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Π.Ε. Χανίων



Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2013


Το ΥπΑΑΤ αρωγός στους ελαιοπαραγωγούς μέσω των ΠΣΕΑ
«Δεν θέλω να καλλιεργώ φρούδες ελπίδες όσον αφορά αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Ο Κανονισμός είναι συγκεκριμένος και συγκεκριμένες οι δυνατότητες που έχουμε. Όμως μπορούμε να σταθούμε αρωγοί στους δοκιμαζόμενους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και όχι μόνο, μέσω των προγραμμάτων ΠΣΕΑ. Βεβαίως, για να υποβληθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις θα πρέπει να τηρούνται 4 προϋποθέσεις:
· Πρώτον, επιστημονική επιτροπή να τεκμηριώσει ότι οι ζημιές οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
· Δεύτερον, τα μετεωρολογικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπήρξαν αυτές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
· Τρίτον, οι ζημιές να είναι της τάξεως του 30% σε σχέση με τη μέση απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας την προηγούμενη τριετία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και
· Τέταρτον, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή από το Υπουργείο Οικονομικών».

Προσπάθεια για επίσπευση των διαδικασιών ΠΣΕΑ
«Γνωρίζω ότι οι αγρότες μας όταν ακούνε για ΠΣΕΑ είναι λίγο επιφυλακτικοί και είναι επιφυλακτικοί, διότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή αυτών των κρατικών ενισχύσεων. Πολλές φορές περίμεναν 3 και 4 χρόνια.
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον ΕΛΓΑ, από το ΥπΑΑΤ προκειμένου να επισπευσθούν αυτές οι διαδικασίες των ΠΣΕΑ, οι διαδικασίες καταβολής των κρατικών ενισχύσεων στους πληγέντες αγρότες, και ήδη έχουμε θετικά μηνύματα για την αποζημίωση από τις ζημιές που έγιναν πέρυσι από τις πυρκαγιές στην Χίο και στη Βιάννο. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν να γίνονται πληρωμές στους πληγέντες παραγωγούς».

Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ακαρπία
«Το πρόβλημα της ακαρπίας, της μειωμένης παραγωγής λόγω σχινοκαρπίας αφορά, δυστυχώς, τις περισσότερες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο της ανθοφορίας, την άνοιξη, δεν ήταν οι καλύτερες και αυτή ήταν η αιτία για τη μειωμένη παραγωγή. Ωστόσο, ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις, δεν καλύπτει ασφαλιστικά το συγκεκριμένο αίτιο. Όσον αφορά το θέμα της παρενιαυτοφορίας, της καλής, δηλαδή, απόδοσης τη μία χρονιά και μειωμένης την επόμενη, αυτό συναντάται κυρίως σε ξερικούς ελαιώνες. Δεν υποτιμούμε το μέγεθος της ζημιάς που οφείλεται στην ακαρπία ή στην σχινοκαρπία, αλλά εν προκειμένω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και αυτό, διότι πέρυσι ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για την παραγωγή ελιών».

Το 2014, μεγάλη αναλογιστική μελέτη για ασφαλιστική κάλυψη νέων κινδύνων από ΕΛΓΑ
«Στην ευρύτερη αναθεώρηση του θεσμικού, κανονιστικού πλαισίου που διέπει τον Οργανισμό, θα δούμε και την ένταξη ασφαλιστικών κινδύνων που σήμερα δεν ασφαλίζονται και δεν αποζημιώνονται. Το 2014, που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, θα εκπονηθεί μια μεγάλη αναλογιστική μελέτη για να δούμε τις δυνατότητες ένταξης στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ και κινδύνων, που σήμερα δεν αποζημιώνονται.
Θα πρέπει, όμως, να μετρηθεί, να δούμε τι κόστος θα έχει αυτό, πόσο θα πρέπει να είναι τα ασφάλιστρα που θα καταβάλλουν οι ασφαλιζόμενοι αγρότες. Διότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει τη δυνατότητα πια να καταφεύγει στον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτει τυχόν ελλείμματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Για να είναι υγιής, για να είναι βιώσιμος θα πρέπει να στηρίζεται στα πόδια του, θα πρέπει να στηρίζεται στις εισφορές που δίνουν οι αγρότες».

Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων στη νέα ΚΑΠ
«Η νέα ΚΑΠ δημιουργεί νέα δεδομένα σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας εισοδήματος αγροτών, που δεν οφείλονται σε λάθη του παραγωγού -που αμέλησε να κάνει όλες τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες- αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική συστήνει ένα Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων, που θα έχει έναν «κουμπαρά» με ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό, το οποίο θα στηρίζει τους παραγωγούς σε περιπτώσεις σημαντικής απώλειας εισοδήματος».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ