Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.7.13

Παρέμβαση Αυγενάκη μετά το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης




ΕΟΠΥΥ: «Πεδίο αυθαιρεσιών…στα όρια της νομιμότητας»

Παρέμβαση Αυγενάκη μετά το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης


Στις παθογένειες που εντοπίζονται και διέπουν το σύνολο του ΕΟΠΥΥ, όπως την ανορθολογική λειτουργία και την ανυπαρξία ελέγχου δαπανών σύμφωνα και με την έκθεση ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, βασιζόμενος στην έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, «η νοσηλεία στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα αιτήσεις να απορρίπτονται αναιτιολόγητα και άλλες να εγκρίνονται χωρίς η απόφαση να δικαιολογείται».

Σύμφωνα με την έκθεση αναφέρεται πως συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, ανάμεσα τους πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, γιατροί έκαναν συχνά κατά δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό χρήση του δικαιώματος νοσηλείας στο εξωτερικό. Παράλληλα αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε μη νόμιμη σύνθεση της Επιτροπής Αθηνών που εγκρίνει την αποστολή ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ στο εξωτερικό επί μακρόν. Η συγκεκριμένη Επιτροπή λειτουργούσε μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, αλλά εμφάνιζε μη νόμιμη σύνθεση από τον Μάιο του 2011. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν περιστατικά νοσηλείας στο εξωτερικό που κόστισαν μέχρι και 500.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος κυμαινόταν στα 80.000 – 100.000 ευρώ.

«Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας ήταν πως η επιλογή του νοσοκομείου γινόταν από τον ίδιο τον ασθενή με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει νοσήλεια όχι μόνο σε φορείς του δημοσίου αλλά και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και οι αυθαιρεσίες δεν σταματούσαν εκεί αφού ποσοστό των περιστατικών που κατευθύνονταν στο εξωτερικό, πήγαινε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος στα ύψη» επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης.

Ακόμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα: «ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να συγκροτήθηκε πρόχειρα, χωρίς βασικό σχέδιο, με συρραφή επιμέρους διατάξεων των προηγούμενων φορέων, τους οποίους αφομοίωσε. Η ίδια λογική διέπει και την οργάνωση τους αφού δεν διαθέτει οργανισμό, περιγραφή θέσεων εργασίας και εσωτερικό κανονισμό. Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν να προκύψει ένας φορέας με κρίση ταυτότητας, χωρίς ενιαίο και συμπαγές θεσμικό πλαίσιο, δομή και τρόπο λειτουργίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο ανορθολογισμός σε όλο το εύρος των διαδικασιών και η ανυπαρξία ελέγχου των δαπανών, αλλά και τις ποιότητας των υπηρεσιών».

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, τι πρόκειται να κάνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα αλλά και τι σχέδιο θα καταρτίσει η νέα διοίκηση που αναλαμβάνει σήμερα.

Επισυνάπτεται:
1. Η παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη

 
Προς τον Υπουργό Υγείας
κ. Άδωνι Γεωργιάδη

ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη

Αθήνα, 09-07-2013

ΘΕΜΑ: Πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον ΕΟΠΥΥ:
«Πεδίο αυθαιρεσιών…στα όρια της νομιμότητας»

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, εντοπίζονται πολλές παθογένειες που διέπουν το σύνολο του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα εκτιμάται, ότι ο Οργανισμός λειτουργεί ανορθολογικά, με ανυπαρξία ελέγχου δαπανών και ποιότητας υπηρεσιών.

Ειδικά η νοσηλεία στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα αιτήσεις να απορρίπτονται αναιτιολόγητα και άλλες να εγκρίνονται χωρίς η απόφαση να δικαιολογείται. Σύμφωνα με την έκθεση αναφέρεται πως συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, ανάμεσα τους πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, γιατροί έκαναν συχνά κατά δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό χρήση του δικαιώματος νοσηλείας στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως 9 βουλευτές, οι οποίοι αν και δεν είχαν καταβάλει εισφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενώ είναι κατά τεκμήριο οικονομικά εύρωστοι, έσπευσαν να κάνουν χρήση νοσηλείας στο εξωτερικό επιβαρύνοντας τον ΟΠΑΔ στον οποίο βρέθηκαν ευκαιριακά ασφαλισμένοι λόγω της ιδιότητας τους.

Παράλληλα αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε μη νόμιμη σύνθεση της Επιτροπής Αθηνών που εγκρίνει την αποστολή ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ στο εξωτερικό επί μακρόν. Η συγκεκριμένη Επιτροπή λειτουργούσε μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, αλλά εμφάνιζε μη νόμιμη σύνθεση από τον Μάιο του 2011. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν περιστατικά νοσηλείας στο εξωτερικό που κόστισαν μέχρι και 500.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος κυμαινόταν στα 80.000 – 100.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας ήταν πως η επιλογή του νοσοκομείου γινόταν από τον ίδιο τον ασθενή με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει νοσήλεια όχι μόνο σε φορείς του δημοσίου αλλά και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Και οι αυθαιρεσίες δεν σταματούσαν εκεί αφού ποσοστό των περιστατικών που κατευθύνονταν στο εξωτερικό, πήγαινε σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος στα ύψη. Τέλος δεν φρόντισε κανείς να προχωρήσει στην καταγραφή της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας και της καταγραφής του κόστους – οφέλους από τα περιστατικά που «έφυγαν» για το εξωτερικό.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να συγκροτήθηκε πρόχειρα, χωρίς βασικό σχέδιο, με συρραφή επιμέρους διατάξεων των προηγούμενων φορέων, τους οποίους αφομοίωσε. Η ίδια λογική διέπει και την οργάνωση τους αφού δεν διαθέτει οργανισμό, περιγραφή θέσεων εργασίας και εσωτερικό κανονισμό.










Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν να προκύψει ένας φορέας με κρίση ταυτότητας, χωρίς ενιαίο και συμπαγές θεσμικό πλαίσιο, δομή και τρόπο λειτουργίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο ανορθολογισμός σε όλο το εύρος των διαδικασιών και η ανυπαρξία ελέγχου των δαπανών, αλλά και τις ποιότητας των υπηρεσιών.

Συμπερασματικά το πόρισμα καταλήγει πως ο ΕΟΠΥΥ έχει χάσει εντελώς τον αρχικό του στόχο και πορεύεται χωρίς στρατηγική, πυξίδα και χάρτη, είναι ένα ελεύθερο πεδίο αυθαιρεσιών και λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Τι πρόκειται να κάνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για όλα αυτά;

  1. Τι σχέδιο έχει η νέα διοίκηση που αναλαμβάνει σήμερα;


Ο ερωτών Βουλευτής



Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου














Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ