Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.7.13

Εισήγηση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να πω ότι σήμερα στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει το μεγαλύτερο κομμάτι του, το οποίο αναφέρεται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική μεταρρύθμιση.
Εντάσσεται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και στον εν γένει εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Και όταν μιλάμε για φορολογικό σύστημα και για εθνικό φορολογικό σύστημα, αυτό δεν είναι μια αόριστη έννοια. Έχει πυλώνες. Είναι το εισόδημα, είναι η διαδικασία, είναι ο φόρος ακινήτων, είναι η ανεξάρτητη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, είναι τα εργαλεία ελέγχου και σε όλες αυτές τις περιοχές υπάρχουν μεταρρυθμιστικές πράξεις, όπως για το εισόδημα, επόμενες μέρες έρχεται ο κώδικας φορολογικής διαδικασίας, ενώ υπάρχει και ο σχεδιασμός για έναν νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Επίσης συστάθηκε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, με ανεξάρτητο γενικό γραμματέα, που έχει την ευθύνη για τη διοίκηση του φορολογικού μηχανισμού και τη συλλογή των εσόδων και έχουν θεσμοθετηθεί σοβαρά εργαλεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Πρόθεσή μας είναι το φορολογικό σύστημα να είναι ριζοσπαστικό, καινοτόμο, προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά, αλλά και στα διεθνή πρότυπα και να παρέχει βεβαιότητα στον πολίτη και στον εν δυνάμει επενδυτή. Με γνώμονα αυτές τις αρχές προχωρήσαμε και στη σύνταξη ενός νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Ο στόχος, λοιπόν, έχει επιτευχθεί ως προς τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος πλέον είναι ένα κείμενο συνοπτικό, περιεκτικό, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, ώστε να είναι απόλυτα κατανοητός και εύχρηστος. Να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, οι δημοσιογράφοι τον διάβασαν μέσα σε δύο ώρες - αυτό σημαίνει πάρα πολλά - και τον κατάλαβαν και επεσήμαναν και ορισμένα θέματα.
Στο δύσκολο έργο της αναμόρφωσης του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, η συμβολή των μελών της επιτροπής, στην οποία εκπροσωπείτο και η υπηρεσία, αποδείχθηκε πολύτιμη, καθώς καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν είναι μόνο ένα απλά ευκρινές κείμενο. Εισάγει καινοτόμα στοιχεία, καθώς ο στόχος είναι η πλήρης ευθυγράμμιση του με τα διεθνή πρότυπα και με τις βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν στον κόσμο.
Θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχουν καινοτόμες διατάξεις για τις δαπάνες. Για πρώτη φορά υπάρχει ο γενικός κανόνας και ποιες δαπάνες δεν εκπίπτουν. Υπάρχουν άρσεις περιορισμών στην καταβολή ασφαλίστρων, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί ο πυλώνας της δημόσιας ασφάλισης και με πρόσθετες βοήθειες από την ιδιωτική ασφάλιση. Υπάρχει ο εξορθολογισμός του καθεστώτος παροχής αυτοκινήτου, για να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις και ορισμένα προβλήματα που είχαν διαφανεί στην εφαρμογή. Υπάρχει η πλήρης αφαίρεση όλων των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλονται από οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης, χωρίς να υπάρχει περιορισμός. Για πρώτη φορά υπάρχει εξορθολογισμός του καθεστώτος των επισφαλών απαιτήσεων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην αφαίρεση των επισφαλών απαιτήσεων από τα επιχειρηματικά έσοδα.
Γίνεται μια καινοτομία, ακόμη παραπέρα. Είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο με τον εξωλογιστικό προσδιορισμό, ο οποίος αφήνεται μόνο σε περιπτώσεις, που είναι αντικειμενικά αδύνατον να προκύψει οποιαδήποτε επαλήθευση και προσδιορισμός του αποτελέσματος. Όταν δεν μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να φτάσει κάποιος σε λογιστικό αποτέλεσμα, πηγαίνουμε πλέον στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που μας δίδουν το αποτέλεσμα αυτό.
Υπάρχει η μείωση της φορολογίας υπεραξίας κεφαλαίου, στο 15% από 20% που προέβλεπε ο νόμος του Ιανουαρίου. Υπάρχουν μια σειρά από διατάξεις που όχι μόνο διευκρινίζουν, αλλά θέτουν σε μια νέα διάσταση την έννοια των φορολογικών δαπανών, την έννοια των εσόδων, την έννοια γενικά του επιχειρείν. Δεν υπάρχει επιβάρυνση διότι ό,τι ήταν να περάσει, πέρασε τον Ιανουάριο. Μάλιστα, σας ανέφερα μια ελάφρυνση που υπάρχει στη φορολογία. Έχουμε δεχθεί αρκετή κριτική και μάλιστα θα έλεγα ότι διατυπώσεις που έχουν σχέση με φράσεις όπως «ασχετοσύνη», για μένα, είναι κραυγές και όχι επιχειρήματα. Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, οι οποίες στοχεύουν στο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Εδώ θα ήθελα να καταδικάσω μηδενιστικές προσεγγίσεις, που κατά καιρούς ακούγονται, όπως ακούστηκαν και σήμερα. Στις πρωτοβουλίες αυτές, για πρώτη φορά υπάρχει μέσα στον κώδικα σαφέστατος προσδιορισμός της πραγματικής διοίκησης επιχείρησης, ένα μεγάλο εργαλείο για την ανάδειξη περιπτώσεων όπου έχουμε φοροαποφυγή μέσω εξωχώριων εταιρειών.
Επίσης, μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο, στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές επιχειρήσεις. Στη διεθνή ορολογία, είναι η λεγόμενη CFC Legislation. Θα ήθελα όλα τα κόμματα να είναι πολύ προσεκτικά όταν αναφέρονται σε αυτές τις διατάξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε πράξη αυτά που κατά καιρούς λέμε και να δείξουμε ότι τα εννοούμε. Υπάρχουν, συνεπώς, διατάξεις που συμβάλλουν στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα πρέπει να τις εξετάζετε με προσοχή, να δούμε εάν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά εδώ νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για το εάν θα πρέπει να τις ψηφίσει ή όχι. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά που ακούγονται για την έννοια της δημόσιας διαβούλευσης, κατά καιρούς, δεν έχουν βάση. Θεωρώ ότι είναι ένα στάδιο κατά το οποίο, το σχέδιο νόμου τίθεται στη διάθεση των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να καταθέσουν τις όποιες προτάσεις και παρατηρήσεις τους, τις οποίες δεσμευτήκαμε ότι θα λάβουμε υπ' όψιν μας κατά την τελική διαμόρφωση του κειμένου, που κατατέθηκε στη Βουλή και το κάναμε. Παρόλα αυτά, άκουσα και διάβασα πολλά αρνητικά σχόλια, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης, όταν έχουμε κάτι έτοιμο, να ακούσουμε, να λάβουμε υπόψη σχόλια, να διορθώσουμε όπου πρέπει, να βελτιώσουμε αλλού και αυτό κάναμε. Σας ανέφερε και ο κ. Υπουργός τέτοιες περιπτώσεις. Ακούστηκαν μερικά σχόλια ότι ευνοούμε τις πολυεθνικές, σε σχέση με τα ενδο-ομιλικά μερίσματα. Τα ενδο-ομιλικά μερίσματα αφορούν στις ελληνικές εταιρείες, που επενδύουν στο εξωτερικό και παίρνουν τα μερίσματα εδώ.
Όσον αφορά στην παράγραφο 2, για την οποία ακούστηκαν κάποια σχόλια και πάλι μιλάμε για εγκατάσταση στην Ελλάδα, που παίρνει αυτά τα μερίσματα. Δεν θα καταστήσουμε την Ελλάδα μη ανταγωνιστική. Σε όλη την Ευρώπη όταν λαμβάνονται τα μερίσματα, απαλλάσσονται εκείνη τη στιγμή και όταν διανέμονται τα μερίσματα, υπάρχει η φορολόγηση τους. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και εμείς δεν θα κάνουμε την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική, από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακούστηκαν κάποια σχόλια σε σχέση με την προκήρυξη θέσεων, Γενικών Διευθυντών στο Υπουργείο Οικονομικών. Κύριε Κωνσταντινόπουλε, δεν είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών, είναι θέμα, που και εμείς έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρέπει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει στη διαδικασία της προκήρυξης αυτών των θέσεων σε όλα τα Υπουργεία. Γιατί σε όλα τα Υπουργεία υπάρχουν τέτοια θέματα.
Για τις αποδείξεις μίλησε και ο κ. Υπουργός, στην επόμενη φάση, που είναι η συγκέντρωση, όλων αυτών των κινήτρων και η ενσωμάτωσή τους, θα υπάρξει μέριμνα για μια διαφορετική προσέγγιση, για κάποια έξυπνα κίνητρα στο θέμα των αποδείξεων. Το εξετάζουμε, το βλέπουμε και θα έρθει η ώρα που θα τοποθετηθούμε οριστικά.
Όσον αφορά στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων με βάση τα κυβικά. Με την επιβολή του φόρου πολυτελείας, πολυτελούς διαβίωσης για το 2013, είμαι ο πρώτος που αναγνώρισα στη Βουλή ότι πρέπει να δούμε το σύστημα. Το σύστημα έχει χτιστεί πάνω στα κυβικά εκατοστά. Κάποτε τα κυβικά εκατοστά αντιπροσώπευαν και τις αξίες. Σήμερα έχουμε συστήσει Επιτροπή, περιμένουμε το πόρισμα της, για να μπορέσουμε να δούμε το θέμα από το 2014. Όταν όλο το σύστημα έχει χτιστεί στα κυβικά, δεν μπορεί να αλλάξει μέσα στο 2013. Θέλω να πω και κάτι άλλο, να δούμε εάν και η εργοστασιακή αξία είναι ο καλύτερος οδηγός για ένα νέο καθεστώς. Το λέω αυτό γιατί και οι εργοστασιακές αξίες, πολλές φορές, έχουν ένα εύρος και μπορούν να συμπιέζονται. Άρα, να δούμε ποιο είναι το καλύτερο δυνατό σύστημα, για να προχωρήσουμε μέσα στο 2014, αφού δούμε το πόρισμα της Επιτροπής, ακούσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς για να επανεξετάσουμε αυτό το καθεστώς, που όντως έχει κάποιες αδυναμίες.
Υπήρξε κάποια αναφορά για τις αντικειμενικές αξίες. Θέλω να πω ότι αναμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής εντός των ημερών, υπό το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, για ένα μόνιμο σύστημα αναθεώρησης. Με βάση αυτό το πόρισμα θα μπορέσουμε, πλέον, να δούμε πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό το μόνιμο σύστημα για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, για να μην υπάρχει όλη αυτή η συζήτηση για τις αντικειμενικές αξίες και ενδεχομένως κάποιες ακραίες περιπτώσεις.
Θα ήθελα να καταλήξω λέγοντας ότι ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, είναι ένα πλήρες, σαφές, κατανοητό, απλουστευμένο κείμενο που ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον, προστατευμένο από στρεβλώσεις και παρερμηνείες του παρελθόντος. Δεν πρόκειται απλά για μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά για ένα πραγματικό γεγονός, που οδηγεί το φορολογικό μας σύστημα ένα βήμα μπροστά και είμαι σίγουρος ότι κατά την εφαρμογή του θα έχει πολύ λιγότερα θέματα προς αντιμετώπιση, λόγο της απλότητας και της σαφήνειας που έχει, διευκολύνοντας περισσότερο τους φορολογούμενους και τους εν δυνάμει επενδυτές. Ευχαριστώ.




Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ