Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.4.13

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια ψήφισης ν/σ του ΥΠΕΞ «Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις»


Αθήνα, 11 Απριλίου 2013

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια ψήφισης ν/σ του ΥΠΕΞ «Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις»

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ψήφιση του ν/σ του Υπουργείου Εξωτερικών "Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις" από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
«Ο χαρακτήρας που θέλουμε να δώσουμε στην Προεδρία μας είναι λιτός-λειτουργικός -αξιοπρεπής. Αυτό επιτάσσουν οι καιροί, η σκοπιμότητα αλλά και το πνεύμα, ακόμη και το γράμμα, θα έλεγα, της Συνθήκης της Λισσαβόνας», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας.
Συγκεκριμένα, κατά την παρέμβαση του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι:
"Την  01/01/2014, η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.  Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα έχει αυτή τη σημαντική ευθύνη, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η Συνθήκη της Λισσαβόνας. Με τις θεσμικές αλλαγές και την ουσιαστική ενίσχυση της Μόνιμης Προεδρίας των Βρυξελλών, η εξαμηνιαία Προεδρία έχει πλέον διαφορετικό θεσμικό ρόλο αλλά πάντα ρόλο σημαντικό. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε κοινά αποδεκτές λύσεις σε επίκαιρα Ευρωπαϊκά προβλήματα. 

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε και τις δικές μας προτεραιότητες  και ανησυχίες, θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος. 
Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ξεκάθαρο: παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, η Ελλάδα θέλει και μπορεί να παραμένει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής  ολοκλήρωσης . Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ευρώπη. Έχει εποικοδομητικές προτάσεις και σταθερό προσανατολισμό.
Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι οι προτεραιότητες θα παρουσιαστούν όπως παραδοσιακά είθισται, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της Προεδρίας. Θα αναφέρω όμως μερικούς βασικούς άξονες: 

1) Ανάπτυξη και απασχόληση
2) Βελτίωση της Οικονομικής Διακυβέρνησης και θωράκιση της ΟΝE
3) Προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ανθρώπινης κινητικότητας που περιλαμβάνει ασφαλώς και την διαχείριση του μεγάλου θέματος της μετανάστευσης.
Η άσκηση της Προεδρίας σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης δεν είναι ασφαλώς ένα εύκολο εγχείρημα. Θα κληθούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση των Ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις μείζονες προκλήσεις που βρίσκονται απέναντί μας. Θα κληθούμε να συμβάλουμε σε δύσκολους αλλά αναγκαίους συμβιβασμούς. Θα κληθούμε κυρίως να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και της Ευρωπαϊκής ιδέας. Θα κληθούμε να συμβάλουμε στο να υπάρχει λιγότερη κακοφωνία και περισσότερη ευρωπαϊκή σύνθεση. Θα κληθούμε να συμβάλουμε στην αναχαίτιση των αντιδημοκρατικών τάσεων που διαβρώνουν τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξάλειψη του ρατσισμού, όλων δηλαδή των αξιών που μας κάνουν υπερήφανους Έλληνες και Ευρωπαίους».

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ