Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.10.12

Σημεία ομιλίας Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2012

Για την καταβολή του υπολοίπου της εξισωτικής αποζημίωσης

Τη Δευτέρα το πρωί καταβάλαμε και στους τελευταίους δικαιούχους της εξισωτικής τα 24 εκατ. ευρώ που είχαν καθυστερήσει για λόγους ελεγκτικούς. Από χθες πληρώθηκαν όλοι. Θέλω να κάνουμε επισταμένους ελέγχους σε ότι χρήματα δίνουμε. Πρέπει να είναι πραγματικοί δικαιούχοι αυτοί που θα πάρουν την εξισωτική και αν δεν την πήραν να είσαστε σίγουροι ότι κάτι έλειπε από τα δικαιολογητικά τους.


Έχουμε, για παράδειγμα, κτηνοτρόφους από την Κρήτη που για να πάρει κάποιος την εξισωτική πρέπει να βεβαιωθεί από τον κτηνίατρο της περιοχής τους ότι πραγματικά άλλαξαν δύο τοποθεσίες, πήγαν στο βουνό και ήρθαν, γιατί πραγματικά γι’ αυτό δίνονται. Αν δεν υπάρχει από τον κτηνίατρο βεβαίωση, δεν μπορούμε να δώσουμε την εξισωτική. Πρέπει να υπάρξει αυτό το κριτήριο για να τηρηθεί με ακρίβεια ο Κανονισμός.

«Η ιστορία των προστίμων πρέπει να τελειώσει»
Επί της θητείας μου δεν θέλω να γίνει πράξη που ενδέχεται να δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητά της. Τα προβλήματα αυτά αργότερα τα βρίσκουμε μπροστά μας, τα βρήκαμε μπροστά μας τώρα με τον ΕΛΓΑ. Θυμηθείτε ότι ήταν δικές σας πράξεις που έδωσαν περίπου 4,5 δις ευρώ άνοιγμα στον ΕΛΓΑ από μη νόμιμες χρηματοδοτήσεις, όπως και μια σειρά πραγμάτων που θα βάλουν στο κομμάτι της ΑΤΕ που έμειναν άλλο μισό δις ευρώ από τέτοιες παρατυπίες των ΕΑΣ ή των μεταποιητικών βιομηχανιών. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία των προστίμων. Γι’ αυτό και με βλέπετε επιφυλακτικό, γι’ αυτό και θέλω μέχρι τελευταία στιγμή να ελέγχονται όλες αυτές οι διεργασίες.


«Μην υποτιμάτε το Υπουργείο Γεωργίας: ο πρωτογενής τομέας εισφέρει 2,2 δις στην οικονομία έως τα τέλη του έτους»
Παρακαλώ μη μειώνετε το Υπουργείο Γεωργίας. Μπορεί να είναι λίγα τα χρήματα που δόθηκαν για την επισιτιστική βοήθεια, όμως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, 700.000 δικαιούχοι θα πάρουν τρόφιμα. Γνωρίζετε πολύ καλά τις προσπάθειες που κάνουμε για να ορθοποδήσει ο τόπος έχοντας σαν πυλώνα τη γεωργία. Και τι προσπάθειες γίνονται για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας. Παρά τη μείωση που του κάνετε, στον παραγωγικό τομέα, σε πάρα πολλά προϊόντα, είμαστε αυτάρκεις και εξαγωγικοί. Επιπλέον, θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία, μετά την 15η Οκτωβρίου, με 1,1 δις ευρώ από τις προκαταβολές των ενισχύσεων από τα αγροτικά προϊόντα και μετά τη 15η Δεκεμβρίου, ο ίδιος τομέας θα δώσει ξανά στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην περιφέρεια άλλο 1,1 δις ευρώ. Δηλαδή στους επόμενους 2 μήνες αυτός ο παραγωγικός χώρος θα δώσει στην ελληνική οικονομία 2,2 δις ευρώ. Γι’ αυτό και θα σας παρακαλούσα να μη το υποτιμάτε. Θέλω να μου δείξετε ποιος άλλος παραγωγικός τομέας σ’ αυτό το δίμηνο θα δώσει 2,2 δις ευρώ, όταν ο κόσμος «στραγγίζεται» να βρει 30 και 50 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά ψηφιοποιήθηκε η δημόσια περιουσία. Αν έχουμε ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ σε ότι αφορά στο γεωργικό κομμάτι, το έχουμε χάρις στις προσπάθειες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και θα το προβάλουμε, γιατί είναι πολύ μεγάλο κομμάτι του τόπου μας ψηφιοποιημένο, ας το πούμε και κτηματολογημένο, εξαιτίας αυτής της προσπάθειας. Και ευτυχώς που γίνεται, γιατί μόνο έτσι μπορούσαν πολύ γρήγορα να διορθωθούν όλα τα θέματα των επιδοτήσεων ή τα θέματα της εξισωτικής. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους, γιατί θα επιβάλλονται στη χώρα μας διαρκώς πρόστιμα. Όπως ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν.

23 εκατ. ευρώ- 10.500 τόνοι τροφίμων- 700.000 δικαιούχοι
1. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, για περίπου 600-800.000 απόρους, σε ολόκληρη τη χώρα. Το ύψος της επισιτιστικής βοήθειας ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ και θα διανείμουμε 5 βασικά είδη διατροφής ρύζι, μακαρόνια, τυρί φέτα ΠΟΠ ελληνικό, γραβιέρα Κρήτης και ελαιόλαδο που γίνεται για πρώτη φορά. Είναι η πρώτη φορά που στο διαγωνισμό αυτό συμμετέχουν πολλές εταιρείες και όχι μόνο μία. Για πρώτη φορά δίνεται αυτός ο διαγωνισμός σε επτά διαφορετικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων και δύο ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών από την Κρήτη. Και το τονίζω γιατί υπήρξαν υποψίες ότι ο διαγωνισμός θα δοθεί σε μία συγκεκριμένη εταιρεία.
2. Επίσης, θα ξεκινήσει γρήγορα ο διαγωνισμός για την επόμενη χρονιά, εντός των επόμενων ημερών μόλις έχουμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στην επόμενη φάση θα χωρίσουμε τη χώρα, όπως εξάλλου έχουμε ήδη ανακοινώσει, σε τρεις μεγάλες περιοχές, έτσι ώστε ακόμα μικρότερες παραγωγικές εταιρείες, να μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς να χρειάζονται τα μεγάλα ποσά των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται για αυτές τις μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Είναι μια σημαντική δραστηριότητα και νομίζω ότι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε γιατί γίνεται σε συνεργασία με πολλούς τοπικούς φορείς, προκειμένου να πηγαίνουν τα τρόφιμα στους δικαιούχους έγκαιρα.
3. Σε ότι αφορά παιδιά και σχολεία της Περιφέρειας, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και πιστεύω ότι σύντομα θα προχωρήσουμε το κομμάτι που αφορά στη διανομή φρούτων και μάλιστα για πρώτη φορά σε έτοιμη φρουτοσαλάτα μόνο με ελληνικά φρούτα και φρουτοσαλάτα που θα είναι μέσα σε φυσικό χυμό του τόπου μας, σε πάρα πολλά σχολεία της Ελλάδας.
4. Επίσης και πάλι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας γιατί αυτό ορίζει τα σχολεία που έχουν αυξημένες ανάγκες, αλλά και με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα διανείμουμε στα σχολεία για πρώτη φορά τυρί ή γιαούρτι, αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ στην κάθε περίπτωση, δηλαδή συνολικά το κόστος των προγραμμάτων θα ανέλθει στα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ