ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
Η πρωτιά της Ελλάδας στην ακρίβεια
και ο ρόλος των καρτέλ και των ενδοομιλικών συναλλαγών
Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με επίκαιρη ερώτησή του, το παράδοξο της συνεχόμενης ανόδου των τιμών παρά τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ενώ τη διετία 2010-2011 είχαμε σε πραγματικούς όρους σωρευτική μείωση μισθών πάνω από 14%, τα επίπεδα τιμών όχι μόνο δεν υποχώρησαν αλλά ο πληθωρισμός το 2011 έκλεισε στο 3,3%. H δε αύξηση των τιμών αγγίζει και ξεπερνάει πολλές φορές το 10%.
Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, καρτέλ και με ποιο τρόπο θα πιέσει προς τα κάτω τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Οικονομικών
Θέμα: Η πρωτιά της Ελλάδας στην ακρίβεια και ο ρόλος των καρτέλ και των ενδοομιλικών συναλλαγών
Τα επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών ομίλων πουλιούνται στην Ελλάδα πολύ ακριβότερα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη όπως προκύπτει από συγκριτική έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για 70 επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών ομίλων. Από την έρευνα προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι τιμές για μια πληθώρα προϊόντων είναι κατά πολύ υψηλότερες από ότι στην υπόλοιπη ΕΕ.
Αυτή η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει και το συμπέρασμα ημερίδας του ΕΛΙΑΜΕΠ (17-1-2012 «Ελλάδα: μεταρρυθμίσεις, ρήξεις τομές»), ότι οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν εξαιρετικά υψηλές – ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ - παρά τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Στην ημερίδα αναφέρθηκε «Τη διετία 2010-2011 είχαμε σε πραγματικούς όρους σωρευτική μείωση μισθών πάνω από 14%. Σε αυτές τις συνθήκες το επίπεδο τιμών θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει αισθητά, ώστε να μπορέσει να εξισορροπήσει τη συνολική προσφορά και ζήτηση της οικονομίας. Αυτό όμως δεν έγινε. Οι τιμές αντιστέκονται στην πτώση, ο πληθωρισμός το 2011 έκλεισε στο 3,3%».
Μια από τις κυριότερες αιτίες της επιμονής των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών στην Ελλάδα είναι η δεσπόζουσα θέση (καρτέλ) που κατέχουν στην αγορά μεγάλοι επώνυμοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα υψηλά περιθώρια κέρδους που απολαμβάνουν από στρατηγικές υπερτιμολόγησης των αγαθών μέσω της διακίνησης των προϊόντων τους εντός των ομίλων τους (ενδοομιλικές συναλλαγές).
Ιδιαίτερα με την μέθοδο των ενδοομιλικών συναλλαγών οι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι εκτός από το να αισχροκερδούν εις βάρος του καταναλωτή καταφέρνουν και να μειώνουν τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. Δηλαδή με απλά λόγια να φοροδιαφεύγουν.
Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες για:
Α) Την προσαρμογή και εξειδίκευση της εθνικής νομοθεσίας με βάση τα διεθνή πρότυπα ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο διαφορετικοί νόμοι (3728/2008 του Υπουργείου Ανάπτυξης και 3775/2009 του Υπουργείου Οικονομικών) που δημιουργούν σύγχυση αρμοδιοτήτων και νομοθετικό κενό που εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι επώνυμες μεγάλες επιχειρήσεις.
Β) Την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατος ο έλεγχος και η τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών. Μέχρι σήμερα και σε εφαρμογή του 3728/2008 μόνο ένας υπάλληλος του Υπουργείου Ανάπτυξης ασχολείται με το θέμα και έχει εξεταστεί μόνο ένας φάκελος για τις ενδοομιλικές συναλλαγές
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Σε τι μέτρα προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να πέσουν άμεσα οι τιμές και να σταματήσει η αισχροκέρδεια σε βάρος του καταναλωτή;
• Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ενδοομιλικών συναλλαγών; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και τι έχουν αποδώσει;
• Πόσες υποθέσεις ενδοομιλικών συναλλαγών έχουν εξεταστεί; Έχουν επιβληθεί πρόστιμα; Ποια είναι και πόσα εισπράχθηκαν;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης”
7-2-2012