Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

24.2.12

Αθήνα 24 Φεβρουαρίου 2012
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ



Ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, θέτει τα ανυπέρβλητα πολλές φορές προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της απελπισίας συμπολιτών μας, που κυριολεκτικά εξανδραποδίζονται εξαιτίας των χρεών τους στις τράπεζες. Ο μέσος πολίτης της χώρας μας έχει φτάσει στα όρια του, πολλοί δε τα έχουν προ πολλού ξεπεράσει. Δάνεια τα οποία αναλήφθηκαν, υπό τις συνθήκες μίας ευημερούσας οικονομίας και την προϋπόθεση εισοδημάτων που τώρα μας φαίνονται εύρωστα, καλούνται να εξοφληθούν από άτομα των οποίων το εισόδημα έχει εκμηδενιστεί, εξαιτίας της διαχειριστικής ανεπάρκειας των κυβερνώντων. Με τον τρόπο αυτό ο εργαζόμενος, ο οποίος καμία προειδοποίηση ή προϊδεασμό δεν είχε για τα επερχόμενα, αφέθηκε να εκτεθεί και σήμερα να χάνει την περιουσία του και την αξιοπρέπεια του. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι η μεθοδική δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα μέσω των δανείων αρχικά στις τράπεζες και στην συνέχεια σε όποιους καταφέρουν με τον έναν ή άλλον τρόπο να τις ελέγξουν.
Το πρόβλημα δεν δημιουργείται μόνον από τα στεγαστικά δάνεια. Οποιοδήποτε καταναλωτικό δάνειο είναι οιονεί ενυπόθηκο δεδομένου ότι, εφόσον ο δανειζόμενος έχει την οιαδήποτε περιουσία, η τράπεζα την καθιστά άμεσα απαιτητή με ένδικα μέσα. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση στα επιτόκια των δανείων ώστε να μειωθούν οι μηνιαίες εισφορές των πολιτών στις τράπεζες και να προστατευθούν αποτελεσματικά οι περιουσίες, θα πρέπει να αφορά όχι μόνον τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά και τα επαγγελματικά.
Οι συνεχόμενες οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στις τράπεζες της χώρας μας, από το ξεκίνημα της κρίσης, δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση της ρευστότητας της οικονομίας, και αυτό αποτέλεσε ένα από τα παραγωγικά αίτια που επιδείνωσαν την ύφεση στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός τομέας συμμετέχει στον οικονομικό στραγγαλισμό του Ελληνικού νοικοκυριού και επιχείρησης. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να εξακολουθήσει να συμβαίνει και προφανώς δεν πρέπει να επιτρέψει η κυβέρνηση να συμβεί και με την αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών μέσω του PSI.
Ο μέσος Έλληνας πολίτης, ο οποίος έχει καταστεί αναξιόχρεος όχι από ιδία υπαιτιότητα αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δηλαδή του συνδυασμού της διεθνούς συγκυρίας και της διαχρονικής ανεπάρκειας του Ελληνικού οικονομικού συστήματος , ευλόγως θα περίμενε το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους να ακολουθήσει αυτό του δημοσίου χρέους. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, πρέπει να διευκολυνθούν από μία ισχυρή κρατική παρέμβαση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα
1.την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
2.τη μείωση του επιτοκίου των κάθε φύσεως δανείων που έχουν επωμισθεί και
3.την μείωση μέρους του υπολειπομένου κεφαλαίου ώστε η ωφέλεια των Τραπεζών που προκύπτει από την ανακεφαλαιοποίηση να περάσει κατά ένα λογικό ποσοστό στο πραγματικό υποκείμενο της οικονομίας που είναι ο πολίτης. Ήδη, υπάρχει μεγάλος Ελληνικός Τραπεζικός Οργανισμός που έχει προχωρήσει με δική του πρωτοβουλία σε τέτοιες ρυθμίσεις εδώ και 18 μήνες και υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που έχουν ωφεληθεί.
Έτσι, η μηνιαία επιβάρυνσή τους από τα δάνεια θα είναι αντίστοιχη με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία από την άνωθεν επιβεβλημένη συνεχή μείωση των εισοδημάτων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί άμεσα για να μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις των δανείων και να προσαρμοσθούν στη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων;
Ο Ερωτών Βουλευτής



Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ