Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.1.12

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

Θέμα: Επίσχεση Εργασίας των απλήρωτων εργαζόμενων στο
Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς




Η επίσχεση εργασίας των εργαζόμενων στο Γ.Ν Κεφαλονιάς οδηγεί στην αντιμετώπιση μόνο των έκτακτων περιστατικών από την Δευτέρα 16-1-2012. Η κοινοποίηση εξώδικου δήλωσης-διαμαρτυρίας προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αφορά την μη καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Η μη καταβολή των δεδουλευμένων έρχεται ως κορύφωση μιας σειράς προβλημάτων που συνδέονται με τη γενικότερη λειτουργία του Νοσοκομείου, σε συνάρτηση με όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Σχετίζεται επίσης με την ευρύτερη υποβάθμιση του ιατρικού επαγγέλματος και όλων των συναφών επαγγελμάτων, με βάση τις πρόσφατα νομοθετημένες ρυθμίσεις μεταβολών-περικοπών στο χώρο της Υγείας.
Συγκεκριμένα:
1. Στο Γ.Ν. Κεφαλονιάς, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει κρίσεις πρόσληψης ιατρών, δεν προχωρεί η διαδικασία υλοποίησης.
2. Οι ελλείψεις στο ακτινολογικό εργαστήριο, δεν επιτρέπουν την κάλυψη σε όλες τις βάρδιες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία και την αναγκαιότητα άμεσης διάγνωσης (π.χ ατυχήματα).
3. Υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα και την ποιότητα των προμηθευόμενων υλικών και των εργαστηριακών εξετάσεων. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οι τιμές των διάφορων εργαστηριακών αντιδραστηρίων (προσδιορισμός καρκινικών δεικτών κλπ) είναι υψηλότατες, με συνέπεια την επιβάρυνση του κόστους των εξετάσεων.
4. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης είναι παλαιάς τεχνολογίας, αργό, δύσχρηστο και με μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός λειτουργίας.
5. Το δικαίωμα συνταγογράφησης πλέον από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, εκτός του νοσοκομείου, επισκιάζεται από μία σειρά ρυθμίσεων που θίγει την αξιοπρέπεια του ιατρικού επαγγέλματος και το σεβασμό του ασθενούς. Ο γιατρός έχει δικαίωμα να δέχεται 50 ασθενείς την εβδομάδα, ενώ από τον 51ο και πλέον, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν επίσκεψη 10 ευρώ έκαστος. Εάν ο γιατρός απουσιάσει με άδεια χάνει την αμοιβή των 50 ασθενών/εβδομάδα ή 200 ασθενών /μήνα. Έχει επίσης περιορισμό δυναμικού ασθενών, οι οποίοι από ανάγκη ζητούν περίθαλψη από άλλο γιατρό.

Το Γ.Ν Κεφαλονιάς είναι μοναδικό στο νησί, για την κάλυψη περίπου 35.000 μόνιμων κατοίκων, τουλάχιστον ως προς την Δευτεροβάθμια Πρόληψη. Ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι, διότι η Κεφαλονιά αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, με ότι αυτό σημαίνει για την εργασιακή επιβάρυνση όλου του προσωπικού και την αντιμετώπιση των ασθενών.
Σε καθημερινή βάση, το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας και Τριτοβάθμιας Πρόληψης, με τεράστιο έλλειμμα ειδικοτήτων, που οδηγούν σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, γιατρούς, νοσηλευτές και εργαστηριακούς.
Από την άλλη μεριά, είναι γνωστό το δημογραφικό πλαίσιο της περιφέρειας, με ποσοστό ανθρώπων κοντά στο 65%, τόσο στην Τρίτη Ηλικία (άνω των 65), όσο και στην νέα κατηγορία πλέον της Τέταρτης Ηλικίας (άνω των 80). Αυτές οι ηλικίες έχουν αυξημένες ανάγκες περίθαλψης όλων των βαθμίδων, εξετάσεων, φαρμάκων κλπ.
Είναι δεδομένη και γνωστή επίσης, η ανεργία που μαστίζει όλους τους νέους, χωρίς να αποτελούν εξαίρεση τα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα μεριμνήσει για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Γ.Ν. Κεφαλονιάς, ώστε αυτό να επαναλειτουργήσει εύρυθμα και πλήρως;

Ποια μέτρα θα λάβει για την εξάλειψη των ως άνω περιγραφόμενων προβλημάτων στο εν λόγω Γενικό Νοσοκομείο;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε η Υγεία στην Ελλάδα να λειτουργεί στο πλαίσιο συστήματος που θα αναδεικνύει την Υγεία ως δημόσιο αγαθό με παράλληλη ιδιαίτερη φροντίδα της Πρωτοβάθμιας Πρόληψης, μέσα από τα Κέντρα Υγείας Κ.Υ, και με αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών;
.

16.1.2012

Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ