Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011
Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου στην ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη για τις αναφορές του σε τραπεζικό απόρρητο, Proton Bank, καταθέσεις στην Ελβετία, επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης
Επειδή κύριε Πρόεδρε ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. πρώην Πρόεδρος της Βουλής έτυχε να απευθύνεται σε μένα, ως παριστάμενος στην αίθουσα, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, είμαι βέβαιος πρώτον, ότι ο Πρωθυπουργός τον έχει παρακολουθήσει από την τηλεόραση και θα λάβει σοβαρά υπόψη του αυτά τα οποία είπε ο κ. Κακλαμάνης.
Επίσης είμαι βέβαιος ότι, οι συνάδελφοί μου, ο Υπουργός Υγείας ο κ. Λοβέρδος, ο Υπουργός Εργασίας ο κ. Κουτρουμάνης και ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Χρυσοχοΐδης, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κάθε αναφορά, σε κάθε καταγγελία και σε κάθε υπόδειξη, θα βρουν τρόπο να απαντήσουν στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής πειστικά, ήδη έχοντας παρακολουθήσει τις αγορεύσεις τους κατά την παρούσα διαδικασία συζήτησης του Προϋπολογισμού, ξέρω ότι είναι σε θέση να δώσουν εξηγήσεις, αλλά πάντα χρειάζονται ακόμα περισσότερες εξηγήσεις και ακόμα περισσότερη δουλειά και ακόμα μεγαλύτερη ελεγκτική δραστηριότητα, προκειμένου να αποτρέψουμε τις δυνάμεις του κακού, οι οποίες στρέφονται σε βάρος της νομιμότητας και του δημοσίου χρήματος.
Σε ότι αφορά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, θα παρακαλούσα τον κ. πρώην Πρόεδρο της Βουλής να μην μπαίνει στο κόπο να υψώνει την φωνή του, διότι οι θύρες είναι παραβιασμένες, είναι ανοιχτές, ορθάνοιχτες. Θα το τονίσω και εγώ τώρα.
Γιατί επί δεκαετίες ολόκληρες ο Έλληνας πολίτης ακούει και διαπαιδαγωγείται, γύρω από διάφορες έννοιες ή καταστάσεις. Μια τέτοια έννοια ήταν το τραπεζικό απόρρητο. Δήθεν το τραπεζικό απόρρητο παρεμπόδιζε τον έλεγχο, την διασταύρωση, την αποκάλυψη της σχέσης εισοδήματος, φορολογικής δυνατότητας και άρα υποχρέωσης και περιουσίας. Και τώρα νομοθετικά έχουμε άρει το τραπεζικό απόρρητο και έχουμε στα χέρια μας όλες τις πληροφορίες. Δεν χρειάζεται να ζητήσω κ. Πρόεδρε της Βουλής από τις τράπεζες να στείλουν τις καταστάσεις αυτών που εξήγαγαν ποσά στο εξωτερικό γιατί τα έχουμε ζητήσει και τα έχουμε στα χέρια μας. Και έχω ενημερώσει την Βουλή κατ’ επανάληψη ότι τα έχουμε επεξεργαστεί και όλα αυτά θα αναρτηθούν μόλις μας δώσει την άδεια η αρμόδια Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. Και στη Βουλή αυτά κατατίθενται μόλις τα ζητήσουν οι βουλευτές. Εκεί μάλιστα που υπάρχει απόκλιση μεταξύ εξαχθέντος στο εξωτερικό ποσού και εισοδήματος που έχει δηλωθεί, ή περιουσίας που είναι νόμιμη και έχει δηλωθεί.
Επίσης ξέρετε ότι όλες οι χορηγήσεις διαχρονικά που έχουν κάνει οι τράπεζες με τη μορφή δανείων ελέγχονται τώρα από την Εποπτική Αρχή μέσω μιας πολύ ισχυρής διεθνούς εταιρείας που ελέγχει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Και η κάθε τράπεζα υπολογίζει ότι ελέγχεται εποπτικά για τις αποφάσεις της να χορηγήσει ή να μην χορηγήσει δάνειο.
Και αυτό που συνέβη στην Proton Bank συνέβη επί των ημερών μας, τώρα έγινε ο έλεγχος και τώρα ελήφθησαν τα μέτρα εξυγίανσης και έτσι θα γίνει με όλα τα Τραπεζικά Ιδρύματα γιατί ο καταθέτης πρέπει να νιώθει ότι οι καταθέσεις του είναι και είναι απολύτως ασφαλείς και εγγυημένες στο σύνολό τους.
Τώρα ο ίδιος μύθος ισχύει και με την Ελβετία. Είμαστε λοιπόν στα πρόθυρα της υπογραφής σύμβασης, όπως έκανε η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και είπα προχθές στην αγόρευσή μου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ήθελε να προχωρήσουμε, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε όπως προχώρησαν ήδη δυο μεγάλες χώρες, για τις οποίες δεν προεβλήθη ισχυρή αντίσταση από τα Κοινοτικά όργανα. Άρα, θα καταρριφθεί και αυτό το οχυρό, το λεγόμενο οχυρό της Ελβετίας σε σχέση με την απόκρυψη εισοδήματος περιουσίας και φορολογητέας ύλης.
Σε σχέση τώρα με τα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης, θέλω να έχω μια καθαρή στάση από το σώμα, από τη Βουλή των Ελλήνων. Οι επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις, από το κράτος και από τα πιστωτικά ιδρύματα, ή με ειδικό προνομιακό καθεστώς;
Εάν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις, ας τις αφήσουμε να αντιμετωπιστούν ως επιχειρήσεις, με διαφάνεια, με έλεγχο, έτσι ώστε να υπάρχουν υγιείς οικονομικές καταστάσεις, γιατί δεν είναι δυνατόν να ασκείς τεράστια εξουσία πολιτική, να επηρεάζεις το φρόνημα και να μην έχεις διαφάνεια στην δική σου οικονομική κατάσταση. Στον τρόπο κτήσης των κεφαλαίων και στον τρόπο διαχείρισης. Απλά πράγματα. Όχι συνδικαλισμοί, όχι μεσολαβήσεις. Απλοί κανόνες διαφανείς που ισχύουν για όλους. –