Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.11.11

Ομιλία Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης)

Συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής.


Ομιλία Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου
(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης)
Πριν από καμία ώρα, ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την Κρήτη, ο κ. Μιχελογιαννάκης κατήγγειλε στέλεχός μας, Βουλευτή μας, ότι είχε κάνει αναφορά για την επίθεση στο συνάδελφο κ. Μαγκούφη, πως η επίθεση ήταν από στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είπε ψέματα; Όχι ο κ. Μιχελογιαννάκης βέβαια. Γιατί ο συνάδελφος δεν καταγγέλλει τις επιθέσεις στα δικαιώματα, στις εργασιακές σχέσεις, στο δημόσιο πλούτο, στο κοινωνικό κράτος, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους από τις πολιτικές της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ;
Οι επιθέσεις του λαού που προσπαθείτε να τις χρεώσετε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία απεγνωσμένη απάντηση ενός λαού που εξαθλιώνεται. Η ελληνική κοινωνία έχει βυθιστεί σε έναν πραγματικό εφιάλτη. Η ελληνική Κυβέρνηση την έχει βυθίσει και δυστυχώς εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και ξέρετε επίσης ότι αυτή η κοινωνία έχει πάψει να στηρίζει αυτή την Κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γι’ αυτό είστε σε έναν πανικό ως Κυβέρνηση και βλέπω την Κοινοβουλευτική Ομάδα να είναι σε ανάλογο πανικό. Ο τελευταίος «άσσος» που βγήκε από το μανίκι του Πρωθυπουργού είναι αυτό το δημοψήφισμα που έφτασε να ασχολείται όλη η υφήλιος με αυτό και να αναφέρονται το Reuter και τα άλλα πρακτορεία σε «ΧΑΟΣ».
Εξαγγείλατε, κύριοι της Κυβέρνησης, μέσω του Πρωθυπουργού δημοψήφισμα την 1η Νοέμβρη, την ημέρα δηλαδή, που ξεκίνησε η εφαρμογή του διαβόητου πολυνομοσχεδίου και της εργασιακής εφεδρείας. Εξαγγείλατε δημοψήφισμα την επομένη που είχατε συμφωνήσει για τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία φέρνει νέα βάρη και νέες ταπεινώσεις στον ελληνικό λαό, μια δανειακή σύμβαση που τη συμφώνησαν ο κύριος Πρωθυπουργός και ο κύριος Υπουργός Οικονομικών χωρίς την έγκριση ούτε της ελληνικής Βουλής ούτε του ελληνικού λαού.
Μια δανειακή σύμβαση, η οποία ενισχύει την εξάρτηση της χώρας από τους δανειστές της, φέρνει νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα φτωχοποίησης σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, εκχωρεί πλέον όλη τη διοίκηση της χώρας στην τρόικα και στο ΔΝΤ, εντείνει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, επιμηκύνει το χρόνο υποθήκευσης της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους. Μια σύμβαση, για την οποία ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «μέρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας έχει εκχωρηθεί».
Σε αυτήν τη συμφωνία προχωρήσατε, μια συμφωνία που κλέβει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, γιατί μάλλον η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η μνημονιακή πολιτική που έφερε πάνω από 7% ύφεση μόνο στις αρχές του χρόνου στην ελληνική οικονομία, που έφτασε τους ανέργους στο ένα εκατομμύριο, που διέλυσε τις κοινωνικές δομές στο σύνολό τους, από την παιδεία μέχρι την υγεία, που ισοπέδωσε τις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων, που έκλεισε το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αύξησε τη φτώχεια είναι «αποδοτική». Βεβαίως είναι αποδοτική, αλλά όχι για τους εργαζόμενους, όχι για τους μικρομεσαίους, αλλά για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Για τον ελληνικό λαό νομοθετείτε συνεχώς νέα άδικα χαράτσια, νέα μέτρα, ειδικές έκτακτες εισφορές, τέλος ακινήτων μέσω της Δ.Ε.Η., άμεσα και έμμεσα χαράτσια. Και εξαγγείλατε ένα δημοψήφισμα, αφού με τη «δημιουργική σας» πολιτική τα τελευταία δυο χρόνια έχετε δέσει χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και τον έχετε παραδώσει στους δανειστές σας. Γιατί εξαγγείλατε τώρα αυτό το δημοψήφισμα;
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε γενικά και αόριστα αντίθετοι στα δημοψηφίσματα -και ας αφήσουμε τι λένε εδώ κάποιοι συνάδελφοι- εφ’ όσον όμως αυτά αποτελούν μια διαδικασία ενίσχυσης της λαϊκής συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Εμείς είμαστε αντίθετοι και καταγγέλλουμε ευθέως τα διάφορα τεχνάσματα -είτε βαφτίζονται δημοψήφισμα είτε οτιδήποτε άλλο εφεύρετε- που έχουν ως μοναδικό σκοπό την παράκαμψη της πραγματικής λαϊκής βούλησης. Γιατί, αν είναι αυτό στην πολιτική σας ατζέντα, τότε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επίμονα δημοψήφισμα και είχε θέσει εδώ θέμα και το συζητούσαμε σ’ αυτήν την Βουλή πριν από το Μνημόνιο, δεν πήγατε σε δημοψήφισμα; Όταν ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ μέσα ένα δημοψήφισμα για το Σύμφωνο του ευρώ, δεν το κάνατε. Τώρα πήγατε, συμφωνήσατε τη δανειακή σύμβαση και ήρθατε να μας πείτε ότι θέλετε ένα δημοψήφισμα. Αυτά τα τεχνάσματα τα είχαμε καταγγείλει και όταν φέρατε και τον εκτελεστικό νόμο για τα δημοψηφίσματα. Πώς τολμάτε τώρα να μιλάτε για δημοψηφίσματα που δίνουν νωπή λαϊκή εντολή; Ήδη έχετε καταπατήσει πολλές φορές μέχρι σήμερα το Σύνταγμα της χώρας και τώρα ζητάτε και ψήφο εμπιστοσύνης για άλλη μία φορά.
Η δημοκρατία, κύριοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν περιορίζεται σε νομοτεχνικές διατάξεις. Η δημοκρατία δεν είναι ούτε διαχείριση ούτε συνδιαχείριση. Δημοκρατία είναι να μπορεί ο ελληνικός λαός, να μπορούν αυτοί που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας, οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, να ελέγχουν τη μοίρα τους, να μπορεί ο ελληνικός λαός να σχεδιάζει το μέλλον του, να μπορεί ο λαός να επιβάλλει τη φωνή του και αυτήν τη δημοκρατία αυτή η Κυβέρνηση την έχει εξευτελίσει. Αυτό το μέλλον το έχει υποθηκεύσει. Αυτόν το λαό τον έχει ταπεινώσει και αυτή τη φωνή προσπαθεί να τη φιμώσει με εκβιαστικά διλήμματα: «Σύμβαση και κατοχή από τη μία μεριά ή χρεοκοπία της χώρας».
Οι εργαζόμενοι απαντούν στην πολιτική σας με συνεχιζόμενες απεργίες και διαδηλώσεις. Οι μικρομεσαίοι αντιδρούν, η νεολαία αντιδρά. Δεν υπάρχει μέρα που να μη γίνεται διαμαρτυρία, να μην υπάρχει απεργία. Και αύριο και μεθαύριο το ίδιο θα συμβαίνει. Δεν περνάει μέρα που να μη σας δηλώνει ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός ότι δεν αναγνωρίζει αυτό το χρέος, δεν συναινεί στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και δεν πρόκειται να πληρώσει ένα χρέος που δεν του ανήκει. Δεν υπάρχει μέρα που αυτός ο λαός δεν δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να ανεχθεί να δουλεύει σε καθεστώς «γαλέρας και με μισθούς γαλέρας» για να πληρώσει τόκους στους τοκογλύφους.
Έχετε διαλύσει την παραγωγική βάση της χώρας και έρχεστε να ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί; Κρατήστε τις δήθεν δημοκρατικές σας ευαισθησίες, γιατί ο λαός έχει απαντήσει ήδη ένα μεγάλο και βροντερό «ΟΧΙ». Έχει απαντήσει πολιορκώντας τη Βουλή μήνες ολόκληρους. Έχει απαντήσει με συνεχιζόμενες απεργίες. Έχει απαντήσει καταλαμβάνοντας δημόσια κτήρια, ακόμη και Υπουργεία.
Και βέβαια, αυτός ο ελληνικός λαός δέχεται μια απίστευτη επίθεση, μια βάρβαρη καταστολή. Αυτή είναι η πραγματική βία πέραν όλων των άλλων, στην οποία δεν αναφέρεστε καθόλου. Γι’ αυτό το λόγο οφείλει η Κυβέρνηση να παραιτηθεί. Γι’ αυτό όφειλε να έχει ήδη παραιτηθεί.
Κρατήστε έστω την τελευταία σας δέσμευση ότι απέναντι στο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού θα παραιτηθείτε. Κρατήστε τη στοιχειώδη δημοκρατική υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να αποσύρεται, όταν αυτοί που την εξέλεξαν αίρουν την υποστήριξή τους.
Τα βάρη τα σηκώνουν οι πολίτες και όχι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση.
Δεν σας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε εκλογές, το απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Το απαιτεί γιατί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε μπορεί ούτε θέλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.
Το αδιέξοδο της Κυβέρνησης είναι η διέξοδος της κοινωνίας, διέξοδος για τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, διέξοδος που θα δοθεί από το «ενωμένο λαϊκό μέτωπο», από την ενότητα των λαϊκών δυνάμεων που συστρατεύονται απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας, που ψήφισε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και που στηρίζουν οι «πρόθυμοι». Το «ενωμένο λαϊκό μέτωπο» πολεμάει την πολιτική των καθεστωτικών δυνάμεων, την πολιτική των τραπεζιτών και του κεφαλαίου που εκφράζουν αυτές οι δυνάμεις και επιδιώκει να επιβάλει η τρόικα και το ΔΝΤ.
Εμείς ζητούμε άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης να πάμε σε εκλογές για να μιλήσει ο λαός, όχι με διλήμματα πίσω από δημοψηφίσματα τα οποία γνωρίζουμε όλοι, με τον τελευταίο νόμο, πώς ακριβώς θα εξελιχθούν. Παρ’ όλα αυτά εμείς βεβαίως δεν τα φοβόμαστε!
(Βίντεο ομιλίας)
http://upload.youtube.com/my_videos_upload
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ