Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.11.11

16 Νοεμβρίου 2011

 Ομιλία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη συζήτηση επί των Προγραμματικών 

Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή



Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διαμορφώνουν ένα διαφορετικό τοπίο στο οποίο οφείλουμε να προσαρμοστούμε και να ανταποκριθούμε.
Η συνεννόηση, η ενότητα και η συμπόρευση στην κοινή προσπάθεια αποτελούν προαπαιτούμενα για την επίτευξη του στόχου που θα οδηγήσουν τη χώρα μακριά από το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας.
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της νέας Κυβέρνησης και η ουσιαστική στήριξή της, θέτει νέες βάσεις και παρέχει τις δυνατότητες για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων.

Καμία παράταξη όσο δυνατή και αν είναι, όσο μεγάλη πλειοψηφία και αν διαθέτει, δεν μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος μιας προσπάθειας που χρειάζεται επιμονή, συνέπεια και σκληρή δουλειά, όχι, μόνο σήμερα, αλλά και για τα επόμενα δύο- τρία τουλάχιστον χρόνια.
Επιβάλλεται λοιπόν να αποδείξουμε στην θητεία αυτής της Κυβέρνησης, ότι έχουμε ξεπεράσει νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος και έχουμε συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Οι πολίτες που έχουν υποβληθεί σε μεγάλες θυσίες, απαιτούν από τον πολιτικό κόσμο σύνεση και σχέδιο εξόδου από την κρίση, απαιτούν να πιάσουν τόπο οι θυσίες αυτές.
Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας να ανταποκριθούμε σε αυτή την αναγκαιότητα, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού.
Η νέα Κυβέρνηση έχει έναν μεταβατικό χαρακτήρα, όπως αποφάσισαν τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν, ωστόσο είναι μία κυβέρνηση με μεγάλες υποχρεώσεις και επωμίζεται ένα μεγάλο έργο που καλείται να επιτελέσει. Επομένως, δεν αρκεί η ψήφος εμπιστοσύνης και μόνο, αλλά η πραγματική στήριξη σε κάθε βήμα, σε κάθε προσπάθεια.

Πραγματική στήριξη μεταξύ των άλλων σημαίνει, να βοηθήσουμε όλοι να γίνει κατανοητό το πρόβλημα της χώρας και το μεγάλο διακύβευμα που είναι η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ.
Η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου αλλά κυρίως η υλοποίηση της, δημιουργούν για την Ελλάδα μια βάση ασφάλειας για το μέλλον και την πορεία της.
Η απόφαση αυτή σημαίνει οικονομική στήριξη της χώρας, σημαίνει όμως και υποχρεώσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούμε, όχι μόνο απέναντι στους εταίρους μας αλλά και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Οι προτεραιότητες μας συνοψίζονται στους παρακάτω άξονες για το αμέσως επόμενο διάστημα:
1. Επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση της 6ης δόσης, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεων καθώς και των άλλων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
2. Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που επιτρέπει στη χώρα μας να συνεχίσει την προσπάθεια της.
3. Ολοκλήρωση της διαδικασίας και επίτευξη του στόχου για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση του χρέους.
Οι βασικοί αυτοί στόχοι πρέπει να επιτευχθούν αλλά για να επιτευχθούν επιβάλλεται σε κάθε τομέα και σε κάθε Υπουργείο να υλοποιηθούν με συνέπεια όλες οι δεσμεύσεις και οι προτεραιότητες που συνδέονται με την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου.

Οι προτεραιότητες και οι υποχρεώσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζει τις προσπάθειες του με τρεις βασικές προτεραιότητες:
- Την παραπέρα ανάπτυξη και υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και τη συγκράτηση των ποσοστών ανεργίας
- Τη διασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας των Ταμείων με την εντατικοποίηση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών, βελτίωση της εισπραξιμότητας και της είσπραξης των οφειλών παρελθόντων ετών
- Την ενίσχυση της προστασίας των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού

Παράλληλα, έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις στις οποίες θα ανταποκριθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
1. Η υπογραφή της απόφασης για τη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία θα εφαρμοστεί από 1/11/2011. Η απόφαση είναι έτοιμη και θα υπογραφεί αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

2. Η υλοποίηση της συμφωνίας η οποία ρυθμίστηκε νομοθετικά, προκειμένου οι Φαρμακευτικές εταιρείες να καταβάλλουν 262 εκ. ευρώ, μέχρι 15 Δεκεμβρίου στα ασφαλιστικά ταμεία.


3. Η ολοκλήρωση μέχρι 31/12/2011 της λειτουργίας του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, η εφαρμογή ενιαίου κανονισμού παροχών και η υπογραφή ενιαίων συμβάσεων με τους ιατρούς, τα φαρμακεία, τις κλινικές και τους άλλους παρόχους υγείας (σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας).

4. Η εντατικοποίηση των ενεργειών για τη σωστή προετοιμασία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προκειμένου να είναι θετική η αξιολόγηση του Eurogroup στις 25 Νοεμβρίου για τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού μας συστήματος.


5. Η ολοκλήρωση μέχρι τέλος Νοεμβρίου των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία που παρέχουν εφάπαξ βοηθήματα καθώς και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των παροχών των συγκεκριμένων ταμείων έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμα.

6. Η ολοκλήρωση μέχρι τέλος Ιανουαρίου της απογραφής των συνταξιούχων συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων των επικουρικών ταμείων. Διασφάλιση της δυνατότητας του ενιαίου κέντρου ελέγχου πληρωμής των συντάξεων, που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ να κάνει όλες τις διασταυρώσεις στοιχείων για τον αναγκαίο έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας σε σχέση με τα πλαφόν, με τις διπλές συντάξεις κλπ.


7. Η συνεχής παρακολούθηση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών όλων των Φορέων που εποπτεύουμε προκειμένου να κλείσουμε το 2011, χωρίς απόκλιση και να μην παρατηρηθεί αδυναμία καταβολής των συντάξεων και των άλλων παροχών.

8. Η σύνταξη εντός των επόμενων ημερών των προϋπολογισμών των Φορέων και η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.


9. Η προώθηση και ψήφιση ώριμων νομοσχεδίων μερικά από τα οποία έχουν συζητηθεί στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα νομοσχέδια αυτά αφορούν:
- Στο καθεστώς διαβούλευσης και ενημέρωσης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 2 ή περισσότερα κράτη της Ε.Ε (ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας)
- Στο πλαίσιο των κυρώσεων για εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες στη χώρα οικονομικούς μετανάστες. Ταυτοποίηση παράνομων οικονομικών μεταναστών και νέο πλαίσιο για ασφάλιση όσων εργάζονται με παράλληλη διευκόλυνση της αποχώρησής τους.
- Στην ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των καταναλωτών και ενίσχυση των κανόνων της ασφαλιστικής αγοράς.

10. Η παραπέρα ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με την ενεργοποίηση μέχρι το τέλος του έτους:
- Του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας
- Των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης
- Τη διασφάλιση και παραπέρα ανάπτυξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
- Την προώθηση του προγράμματος απασχόλησης με το καθεστώς αυτεπιστασίας των δήμων.
- Την συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας
- Την εφαρμογή του νέου προγράμματος κατάρτισης ανέργων και εργαζόμενων με το σύστημα voucher

Παράλληλα ακολουθούμε τις απαραίτητες διαδικασίες και την κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να υπάρξει η αναμόρφωση και η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με στόχο να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την ενίσχυση της απασχόλησης.

11. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υλοποίηση του διαγωνισμού που αφορά το μεγάλο έργο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τα ταμεία και τα οικονομικά τους και θα συμβάλλει στην σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσα από την ολοκληρωμένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

12. Η ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Η επιλογή αυτή είναι αναγκαία και θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τέλος του 2011. Εντός του πρώτου διμήνου του 2012 επίσης, θα τεθούν σε εφαρμογή δύο ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν την κάρτα εργασίας και την ταυτόχρονη πληρωμή αποδοχών και εισφορών μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

13. Η ανάληψη πρωτοβουλίας για συζήτηση και συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να υπάρξει ευρύτερη εθνική συμφωνία που αφορά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου.

14. Η επεξεργασία συγκεκριμένου σχεδίου με στόχο την ενίσχυση της περιουσίας των ταμείων μετά τις αποφάσεις κορυφής, της 27ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων.

15. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τέλος, έχει αναλάβει στο πλαίσιο εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Μνημονίου, να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα και να πετύχει συγκεκριμένους στόχους μεγάλης δημοσιονομικής σημασίας.

Η επίτευξη των στόχων αυτών και η υλοποίηση των δεσμεύσεων, αποτέλεσε και αποτελεί προαπαιτούμενο κάθε φορά για την εκταμίευση των δόσεων και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
? Για τον παραπέρα περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και των άλλων δαπανών υγείας
? Για την υπογραφή ενιαίων συμβάσεων με νοσοκομεία, κλινικές, ιατρούς και διαγνωστικά κέντρα.
? Για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
? Για την υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην αγορά εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ο βασικός αποδέκτης των συνεπειών της κρίσης και της ύφεσης. Οι απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος σε ετήσια βάση ανέρχονται στα 4,5 δις ευρώ και είναι σταθερή η θέση μας να στηρίξουμε τα ταμεία.
Παράλληλα, ο άνεργος, ο εργαζόμενος, που κινδυνεύει αυτές τις δύσκολες ώρες, να χάσει τη δουλειά του ή βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται, ο συνταξιούχος, ο ανάπηρος, έχει ανάγκη από στήριξη και εμείς έχουμε υποχρέωση αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα να παρέχουμε την στήριξή αυτή.
Οι ιδιαίτερα δύσκολες όμως συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν τη συστράτευση όλων. Απαιτούν να κατανοήσουμε τα προβλήματα και να δώσουμε στο μέτρο του δυνατού λύσεις.
Η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είναι απολύτως αναγκαία, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ανάγκη για κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη που είναι απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη των στόχων μας.
Η ψήφος εμπιστοσύνης στην νέα Κυβέρνηση είναι μόνο η αρχή μιας νέας πορείας και συνεννόησης που πρέπει να διευρυνθεί πέρα και έξω από το Κοινοβούλιο.
Η συνεννόηση αυτή προϋποθέτει ειλικρίνεια για τις μεγάλες προτεραιότητες και κανόνες δικαίου ώστε να μοιραστούν δίκαια τα βάρη και οι υποχρεώσεις.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ