Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

7.10.11


ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΙΧ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ
«Πραγματοποίηση προσλήψεων από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού αγνοώντας τις οδηγίες του ΑΣΕΠ»




ΕΡΩΤΗΣΗ
07.10.11
Προς τον κ. Υπουργό
Πολιτισμού και Τουρισμού
Θέμα: «Πραγματοποίηση προσλήψεων από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού αγνοώντας τις οδηγίες του ΑΣΕΠ»

Με έγγραφο του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων κάνει λόγο για πραγματοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού παράτυπων προσλήψεων ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (αρχαιολόγων, συντηρητών) και εξειδικευμένων εργατοτεχνιτών σε αρχαιολογικά έργα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αγνοώντας τις υπ’ αριθ. 13008/23.06.11 και 17447/08.09.11 οδηγίες του Α.Σ.Ε.Π., σύμφωνα με τις οποίες «το κώλυμα του Π.Δ. 164/2004 δεν υφίσταται στην περίπτωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων». Οι παραπάνω οδηγίες του Α.Σ.Ε.Π. διαβιβάστηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 για άμεση εφαρμογή από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, που είναι και αρμόδιες για τις προσλήψεις του επί συμβάσει προσωπικού.
Ωστόσο, αν και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ίδιου του ΥΠΠΟΤ προσλαμβάνουν ήδη το μη ειδικευμένο επί συμβάσει προσωπικό των συγχρηματοδοτούμενων έργων -σε πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΑΣΕΠ- χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις περιοριστικές διατάξεις του ΠΔ 164/2004, αρνούνται να εφαρμόσουν το ίδιο και για το εξειδικευμένο προσωπικό (αρχαιολόγους, συντηρητές κα.), εξοντώνοντας κυριολεκτικά αυτές τις ειδικότητες, που ως μοναδικό φορέα απασχόλησης έχουν το ΥΠΠΟΤ και στερώντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία από το απαραίτητο για την εκτέλεση αυτών των έργων καταρτισμένο προσωπικό.
Με την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να μην προβαίνει στη σύνταξη σαφών οδηγιών για την εφαρμογή των γνωμοδοτήσεων του Α.Σ.Ε.Π., οι Διευθύνσεις των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων εφαρμόζουν το νόμο κατά το δοκούν, προκαλώντας σύγχυση στη λειτουργία της Υπηρεσίας. Κάποιες Εφορείες Αρχαιοτήτων ανακαλούν προκηρύξεις, στις οποίες δεν λαμβάνονταν υπόψη το ΠΔ 164/2004 «διότι υπήρχε ασάφεια στη πληροφόρηση ως προς το κείμενο της ανακοίνωσης που αφορά στο κώλυμα του 24μήνου, σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004» (προκήρυξη ΙΣΤ΄/9304/14-9-2011 της ΙΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.), άλλες αγνοούν επιδεικτικά τα σχετικά έγγραφα του ΑΣΕΠ και ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν παράτυπες προσλήψεις μη λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα (Αρχ. Μουσείο Ηρακλείου, ΙΖ΄, ΚΓ΄, ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. κ.α.) και άλλες εφαρμόζοντας μόνο το άρθρο 5 για το 3μηνο κενό (Εφορεία Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας). Επικρατεί το απόλυτο χάος ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις Εφορειών Αρχαιοτήτων που «τρέχουν» συγχρόνως κάποιες προκηρύξεις που λαμβάνεται υπόψη το ΠΔ 164/2004 και άλλες που δεν ισχύουν τα κωλύματά του (ΛΓ΄Ε.Π.Κ.Α.).
Επειδή αυτό είναι το αποτέλεσμα της απροθυμίας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. να δώσει επιτέλους λύση στο ζήτημα του 24μήνου και των τρίμηνων κενών μεταξύ των συμβάσεων.


Επειδή οι προσλήψεις του απαραίτητου για τα αρχαιολογικά έργα του ΕΣΠΑ προσωπικού είτε έχουν ανακληθεί, είτε διενεργούνται παράτυπα με όρους που βολεύουν κάθε φορά απαξιώνοντας τις αρχές της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας.
Επειδή με όλα τα παραπάνω το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού απαξιώνει το Α.Σ.Ε.Π. καταστρατηγώντας τις σαφέστατες οδηγίες του παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του για ισονομία, διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στο Α.Σ.Ε.Π.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο το ΥΠΠΟΤ προβαίνει σε προσλήψεις ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και εξειδικευμένων εργατοτεχνιτών σε αρχαιολογικά έργα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αγνοώντας τις υπ’ αριθ. 13008/23.06.11 και 17447/08.09.11 οδηγίες του Α.Σ.Ε.Π., σύμφωνα με τις οποίες «το κώλυμα του Π.Δ. 164/2004 δεν υφίσταται στην περίπτωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων»;
2. Θα προβεί το ΥΠΠΟΤ στη σύνταξη σαφών οδηγιών για την εφαρμογή των γνωμοδοτήσεων του ΑΣΕΠ ώστε να μην εφαρμόζονται οι νόμοι κατά το δοκούν;


Ο ερωτών βουλευτής


Κριτσωτάκης Μιχάλης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ