Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

24.10.11

Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
ΘΕΜΑ: ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ


Η σύσταση του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών Βορείου Αιγαίου, ικανοποίησε ένα μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων της Λέσβου. Ωστόσο δεν ελήφθη η αναγκαία μέριμνα ώστε η λειτουργία αυτών των υπηρεσιών να μην αποδυναμώσει τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες απονομής δικαιοσύνης, το Πταισματοδικείο, τα Ειρηνοδικεία, το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών, οι οποίες εξυπηρετούν τον κύριο όγκο των δικαστικών υποθέσεων.
Σήμερα, για την λειτουργία του Εφετείου και της Εισαγγελίας Εφετών Βορείου Αιγαίου θεσμοθετήθηκαν 13 συνολικά οργανικές θέσεις, οι οποίες καλύφθηκαν αποκλειστικά από τις άλλες δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου, σε αντίθεση με όλα τα άλλα νεοσύστατα Εφετεία που άντλησαν προσωπικό από περισσότερες από μία πρωτοδικειακές περιφέρειες όμορων νομών. Ταυτόχρονα υπό τον φόβο της εφεδρείας , σε μία ημέρα, οκτώ εργαζόμενοι, υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης. Συνεπακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι ότι δημιουργούνται έτσι 27 κενά σε οργανικές θέσεις στις δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου, οι οποίες υπάγονται στην περιφέρεια εφετείου Β. Αιγαίου, γεγονός που τις καθιστά δυσλειτουργικές. Λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι με τον πρόσφατο νόμο αυξήθηκε η καθ΄ύλην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν με τις υφιστάμενες οργανικές θέσεις και χωρίς τη παραμικρή αύξηση, η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα δυσχερής και η αντιμετώπιση και κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών από τους εναπομείναντες εργαζόμενους στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας της Λέσβου, αγγίζει τα όρια του αδύνατου.
Κύριε Υπουργέ αποτελεί εύλογο αίτημα η λειτουργία του Εφετείου Βορείου Αιγαίου και της Εισαγγελίας Εφετών Βορείου Αιγαίου, να μην έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση της λειτουργίας των υπολοίπων δικαστικών υπηρεσιών του νομού, αλλά να υπάρξει μία συνολικά επαρκής υποστήριξη. Πρέπει δηλαδή οι κενές οργανικές θέσεις στις δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου να μην καταργηθούν, αλλά αντίθετα να καλυφθούν άμεσα.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να μην καταργηθούν οι κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της Λέσβου;
2) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις;
Ο Ερωτών Βουλευτής




Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ