Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.10.11

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011
Παρέμβαση Βενιζέλου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση, κηδόμενη του δημοσίου συμφέροντος, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου.


Η αναβολή της Συνόδου και η τοποθέτηση της για τις 22 και 23 Οκτωβρίου, τοποθετεί την συνεδρίαση αυτή, χρονικά, μετά την πιθανολογούμενη ημερομηνία υποβολής της έκθεσης της τρόικας για τα θέματα που αφορούν την χώρα μας. Και θεωρούμε ότι θα θωρακίσει τη χώρα η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού και η έκδοση μιας σειράς διοικητικών πράξεων που συνιστούν προηγούμενη ενέργεια, προκαταρκτική ενέργεια, σε σχέση με την εκταμίευση της έκτης δόσης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για το νέο πρόγραμμα, για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, για την «21η Ιουλίου plus», όπως έχω πει πολλές φορές. Και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα λόγος που πρέπει η Βουλή να λάβει υπόψη της πάρα πολύ σοβαρά, προκειμένου να έχουμε τηρήσει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο υπαγορεύεται από μείζονος σημασία εθνικές ανάγκες.

Βεβαίως, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο αυτό «κατεπείγον» και να διεξαχθεί μια συζήτηση στην Επιτροπή και μια συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της αρχής και επί των άρθρων. Και είναι χαρακτηριστική περίπτωση κατεπείγοντος νομοσχεδίου. Αλλά επειδή έχουμε ένα στοιχειώδη χρόνο μπροστά μας, ο οποίος είναι περίπου δέκα ημερών, ώστε μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει μια άνετη συζήτηση, μια συζήτηση χωρίς την χρήση των διατάξεων περί κατεπείγοντος, με σύντμηση της δεύτερης ανάγνωσης.

Η δεύτερη ανάγνωση δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Είναι μια ρύθμιση που έχει κάνει ο κανονισμός της Βουλής. Αυτά τα οποία ακούω, περί κανονισμού και περί τυπικής νομιμότητας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θέλω να τα σχολιάσω από επιστημονικής πλευράς, γιατί είναι πολιτικά επιχειρήματα. Η Βουλή είναι κυρίαρχη της εσωτερικής της διαδικασίας. Τα “interna corpori” της Βουλής δεν ελέγχονται. Οι διαδικασίες της εσωτερικής τυπικής συνταγματικότητας δεν ελέγχονται. Ο Κανονισμός της Βουλής πρέπει να τροποποιηθεί. Μπορεί αύριο να προβλέψουμε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας αλλαγή του Κανονισμού, γιατί πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να μπορεί να έχουμε σύντμηση του χρόνου μεταξύ πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης και αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση και σε οποιαδήποτε σύνθεση της Βουλής.

Κάνουμε μια πρόταση η οποία είναι καλόπιστη, η οποία είναι αιτιολογημένη πολιτικά και –με εξαίρεση της στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την οποία θέλω να επαινέσω για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα- έχουμε μια αντιμετώπιση από τον Συνασπισμό, από τον Συριζα ιδίως, ο οποίος θέτει τα θέματα με μια διάθεση πολύ μεγάλης υπερβολής.

Λοιπόν, ας ψηφίσουμε το νομοσχέδιο έτσι ώστε να είναι η χώρα έτοιμη να έχει επιχειρήματα στις 22 και 23 Οκτωβρίου και το πώς εφαρμόζεται η νομιμότητα, το Σύνταγμα, το τι σημαίνει έννομη τάξη. Θα το συζητήσουμε κάποια άλλη φορά, μην το συζητήσουμε σήμερα. Δεν είναι η κατάλληλη περίσταση. Αν θέλετε να είμαστε σε όλα απολύτως νόμιμοι, με το μοιρογνωμόνιο, μπορούμε να είμαστε. Μπορούμε να είμαστε.-
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ