ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
Σχετικά με την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας
• Δ.Παπαδημούλης: «Γιατί η Εκκλησία, κατά δική της δήλωση, έδωσε το 2010 τέσσερις φορές λιγότερα απ’ ό,τι έδωσε πριν από δέκα χρόνια στο Δημόσιο ως φόρους;»
• Π. Οικονόμου: «Έρχεστε και μας φέρνετε ως επίκληση δήθεν όψιμου διαφωτισμού έναν αντικληρικαλισμό και επίθεση κατά της Εκκλησίας με αβάσιμα νομικά επιχειρήματα»
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και μάλιστα σε περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, έφερε το ζήτημα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ, σε μια περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και σκληρής μονόπλευρης λιτότητας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις τελευταίες μέρες τα περισσότερα έγκυρα ευρωπαϊκά έντυπα επικρίνουν την Κυβέρνηση γιατί αφήνει στο απυρόβλητο τα φορολογικά προνόμια της Εκκλησίας. Και εξηγούμαι.
Από το 1945 υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι το κράτος αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των κληρικών η οποία κοστίζει στον προϋπολογισμό 220.000.000 ευρώ αλλά και η Εκκλησία αναλαμβάνει να δίνει στο κράτος το 25% των ακαθάριστων εσόδων της από τους ναούς.
Το ποσό αυτό αργότερα έγινε 35%. Ήρθε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 με το νόμο 3220 και το 35% το έκανε μηδέν, παραβιάζοντας και ανατρέποντας αυτό το νόμο. Λίγο μετά ήρθε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νόμο 3295 και τη νομοθετική υποχρέωση της Εκκλησίας να δίνει φόρο 10% στα εισοδήματα από εμπορική εκμίσθωση γαιών και υποδομών, το έκανε κι αυτό μηδέν. Και λίγο μετά ήρθε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 με το νόμο 3842 και είπε ότι ο ΦΠΑ που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν όσοι ανεγείρουν νέες υποδομές δεν θα ισχύει στην περίπτωση των ακινήτων που εγείρονται για εμπορική δραστηριότητα της Εκκλησίας. Προσθέστε σε αυτό κι ένα νόμο του 1997, το Ν.2459 με τον οποίο απαλλάσσονται από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας η Εκκλησία, οι ναοί, τα μοναστήρια.
Το ερώτημα μου, λοιπόν, είναι: Πόσα έσοδα χάνονται για το δημόσιο από τη διατήρηση αυτών των σκανδαλωδών και καταφανώς άδικων προνομίων που αναιρούν παλαιότερους νόμους του κράτους; Γιατί δεν επανέρχεστε τουλάχιστον να τηρήσετε ένα νόμο του 1945; Δεν πιστεύω τότε να ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και να είχε επιβάλει ακραίες αριστερές νομοθετικές ρυθμίσεις. Πόσο είναι το ύψος της εκκλησιαστικής περιουσίας, κινητής και ακίνητης;
Δεν μιλάμε για κάποιον που έχει λίγα. Η Εκκλησία, κύριε Πρόεδρε, είναι μετά το κράτος δεύτερος σε δύναμη και περιουσία ιδιοκτήτης ακίνητης γης. Μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο μιας μεγάλης τράπεζας όπως είναι η Εθνική και οφείλει αυτήν την ώρα να δίνει το καλό παράδειγμα.
Δεν παραγνωρίζω το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά οι φορολογικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας δεν αναιρούνται από την φιλανθρωπία. Άλλωστε οι δωρεές εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος. Να το πω πιο απλά. Τα συσσίτια δεν μπορούν να αναιρέσουν την υποχρέωση της Εκκλησίας να καταβάλλει φόρο όταν δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα.»
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου ο οποίος επικαλούμενος τις διατάξεις του νόμου 3842/2010 δήλωσε η ευνοϊκή μεταχείριση της Εκκλησίας δεν είναι πραγματικό γεγονός αλλά εσφαλμένη κρίση του κ. Παπαδημούλη.
Ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι φορολογούνται όλα τα ακίνητα της Εκκλησίας με 3 τοις χιλίοις και τα εισοδήματα από αυτά με 20%. Ισχυρίστηκε μάλιστα ευθαρσώς ότι από το 2010 και μετά τα δημόσια έσοδα από την περιουσία της Εκκλησίας είναι προφανώς αυξημένα, δηλαδή η Εκκλησία πληρώνει για την ίδια περιουσία από το 2010 και μετά περισσότερα.
Ο Δ. Παπαδημούλης στη δευτερολογία του, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της στοιχεία της Οικονομικής Διεύθυνσης της Εκκλησίας για το 2010 διέψευσε με εμφαντικό τρόπο τους ισχυρισμούς του κ. Οικονόμου. Σύμφωνα με την επίσημη εκκλησία της Ελλάδος, κατέβαλε για το 2010 φόρο εισοδήματος 2,5 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 5 φορές λιγότερα απ’ αυτά που πλήρωνε το 2003 (10.250.000 εκατ. ευρώ)!
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου το 2004, τεκμηρίωσε ότι τμήμα της Εκκλησίας παρακινείται ανεπίσημα σε φοροδιαφυγή με την ανοχή της Πολιτείας.
Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ικανοποίηση του κοινού αισθήματος περι φορολογικής δικαιοσύνης, διότι η πολιτική της εξυπηρετεί σκοπιμότητες και εφαρμόζεται επιλεκτικά.
ΔΠ: «Δυστυχώς, κύριε Οικονόμου, οι αριθμοί σας διαψεύδουν. Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Διεύθυνσης της Εκκλησίας για το 2010 επιβεβαιώνεται η καταβολή φόρων εισοδήματος ύψους 2.500.000 ευρώ μόνο. Τα λέει αυτά η ίδια η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας. Δεν είναι περισσότεροι από τους φόρους που πλήρωνε παλαιότερα. Το 2000 –πάλι Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- πλήρωσε 8.200.000 ευρώ. Το 2001 πλήρωσε 9.000.000 ευρώ, το 2002 9.900.000, το 2003 10.250.000, το 2004 6.500.000. Τώρα πληρώνει τρεις έως πέντε φορές λιγότερο σύμφωνα με την ίδια. Πού είναι, λοιπόν, η αύξηση της φορολογίας;
Οι αριθμοί σάς διαψεύδουν και προδίδουν μείωση της φορολογίας και αυτή οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στο γεγονός ότι εσείς και η Νέα Δημοκρατία, με τους νόμους που σας ανέφερα, καταργήσατε φορολογία και στην εκμίσθωση γαιών και ακινήτων και στη φορολόγηση ακαθάριστων εσόδων, όπως και έναν νόμο εξήντα ετών που έλεγε: «Θα πληρώνουμε τους ιερείς μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά θα μας δίνετε ένα μέρος των εσόδων».
Επιπλέον, αφήνετε μία κατάσταση φοροδιαφυγής -πέραν της νόμιμης που θεσμοθετείτε- παράνομης και την ανέχεστε, γιατί το ράσο έχει δύναμη και «μαυρίζει» στις εκλογές και τρέμετε και εσείς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Θέλετε απόδειξη; Η εγκύκλιος στις 20 Απριλίου 2004 του γνωστού Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου -αυτού που θεωρεί ήρωα της δημοκρατίας τον χουντικό Ντερτιλή- δίνει οδηγίες στις εκκλησίες, που υπάγονται στη Μητρόπολή του, για να φοροδιαφεύγουν.
Τους λέει, λοιπόν, κύριε Οικονόμου, προσέξτε: «Στο πρακτικό καταμετρήσεως των εισπράξεων από τα έσοδα του λαού αναγράφεται μεν το σύνολο των εισπράξεων, αλλά την ίδια στιγμή το συνολικό χρηματικό ποσό διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ποσοστό 10% ως τακτικά έσοδα και το υπόλοιπο ποσοστό 90% ως έσοδο εκ δωρεών». Δηλαδή, το μυστικό είναι να κρύψουν ως δωρεές για να μη φορολογηθεί το 90%.
Στη συνέχεια ο κ. Αμβρόσιος με βούλα και υπογραφή δίνει την εξής εντολή στους παπάδες που διευθύνει: «Τα πάσης φύσεως ανεπίσημα, δεύτερα και μυστικά λογιστικά βιβλία καταργούνται οριστικά και αμετάκλητα».
Δεν σας φθάνει αυτό το παράδειγμα; Να σας δώσω και δεύτερο παράδειγμα. Η Ιερά Μονή Φιλοθέου, η κατά δήλωσή της φτωχότερη μονή του Αγίου Όρους, αγόρασε το 2005 έναν σταθμό αυτοκινήτων, κύριε Πρόεδρε, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αν εφορολογείτο, όπως όλοι οι άλλοι, γι’ αυτήν την εμπορική δραστηριότητα που δεν έχει καμία σχέση με το Θεό και τα θεία –business είναι- θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 203.500 ευρώ. Ξέρετε πόσο πλήρωσε, με τους νόμους που φτιάχνετε εσείς και η Νέα Δημοκρατία; Μηδέν!
Η ίδια Μονή δήλωσε το 2010, με Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ., –γιατί προηγουμένως ήταν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- καθαρά έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων 2.255.000 ευρώ και κάτι ψιλά. Ξέρετε πόσο πλήρωσε γι’ αυτά ως φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο; Πλήρωσε 83.000 ευρώ! Αν ήταν ο οποιοσδήποτε άλλος, ξέρετε πόσο θα έπρεπε να πληρώσει; 564.000 ευρώ.
Επανέρχομαι, λοιπόν, σ’ αυτό που αποφύγατε όπως ο διάολος το λιβάνι και μου λέγατε οτιδήποτε άλλο:
Πόσα έσοδα χάνει το Δημόσιο με αυτούς τους νόμους που διατηρούν αυτά τα σκανδαλώδη φορολογικά προνόμια;
Γιατί η Εκκλησία, κατά δική της δήλωση, έδωσε το 2010 τέσσερις φορές λιγότερα απ’ ό,τι έδωσε πριν από δέκα χρόνια στο Δημόσιο ως φόρους;
Τι θα κάνετε για να εμπνεύσετε ένα αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης, ότι βάζετε τα πράγματα σε μια δίκαιη κατεύθυνση και ότι η πολιτική σας δεν υπαγορεύεται από σκοπιμότητες;
Οι πάντες σας φωνάζουν ότι οι πλούσιοι δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη, ότι η φοροδιαφυγή κάνει «πάρτι» κι ότι γδέρνετε μόνο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Μπορείτε να απαντήσετε σ’ αυτά με στοιχεία και επιχειρήματα;»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στην δευτερολογία του, κατηγόρησε τον κ. Παπαδημούλη ότι έχει εμμονές και επιμένει να κινείται «έξω από τα πράγματα».
Ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι μονόπλευρα, ισχυρίστηκε ότι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οφείλονται στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αποφεύγοντας να απαντήσει στα αδιάσειστα στοιχεία που ο κ. Παπαδημούλης επικαλέστηκε αρκέστηκε να εξαπολύσει μια φραστική επίθεση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και κατηγόρησε για αντικληρικαλισμό, επίθεση κατά της Εκκλησίας και όψιμο διαφωτισμό.
Το απόσπασμα της δευτερολογίας του κ. Οικονόμου είναι χαρακτηριστικό:
«[...]καταφεύγετε στο τέλος σ' αυτό που κάνετε σήμερα, δηλαδή σε έναν αντικληρικαλισμό εισαγόμενο από τη δύση, ο οποίος πραγματικά είναι τρομακτικός. Έρχεστε δηλαδή με καταγωγή εκ της Εσπερίας και φέρνετε μία φρασεολογία ότι ξένα δημοσιεύματα στη LE ΜΟΝDE, από εδώ, από εκεί…
Για ποιον μιλάτε, για τον φονταμενταλισμό της δύσης και τον ιμπεριαλισμό το θρησκευτικό που επετεύχθη στην Ανατολή; Και έρχεστε και μας φέρνετε ως επίκληση δήθεν όψιμου διαφωτισμού έναν αντικληρικαλισμό και επίθεση κατά της Εκκλησίας με αβάσιμα νομικά επιχειρήματα. Διότι εγώ σας μίλησα με διατάξεις που έχουν ψηφιστεί στην Αίθουσα αυτή.
Κοιτάξτε, κάνετε ό,τι θέλετε αλλά και οι συνέπειες θα είναι αυτές που θέλετε εσείς. Μη διαμαρτύρεστε μετά σε άλλους ότι φταίνε γι’ αυτά που θα πάθετε. Θα πάθετε αυτά τα οποία δικαιούστε.»
11/10/2011