Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

29.7.11

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ Υπουργούς
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Εξωτερικών


Θέμα: Βρώσιμες ελιές της Τουρκίας κυκλοφορούν με το όνομα «Ελιές Καλαμάτας»


Μετά την αποκάλυψη ότι κυκλοφορεί νοθευμένο ελαιόλαδο στην αγορά των ΗΠΑ με ονομασία Προϊόντος «Έχτρα Παρθένο Ελαιόλαδο –ΚΑΛΑΜΑΤΑ», έγινε γνωστό ότι και η Τουρκία χρησιμοποιεί την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» στις διεθνείς αγορές με στόχο να προωθήσει τα προϊόντα της και σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν τούτου, από διασταυρωμένες πληροφορίες, καθώς και δημοσίευμα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ, προκύπτει ότι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη πωλούνται σε αλυσίδα σουπερ μάρκετ μαύρες ελιές χύμα με την ονομασία ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Επίσης, σε εστιατόρια διατίθενται οι ελιές αυτές με αναφορά οτι πρόκειται για ντόπιες ποικιλίες, γίνεται δηλαδή χρήση του ονόματος της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα, το οποίο όνομα φαίνεται ότι επιδιώκει να οικιοποιηθεί σταδιακά η τουρκική αγορά.

Χρειάζεται λοιπόν άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα νομικά μέτρα σε συνεργασία με την ΕΑΣ Καλαμάτας που διακινεί το προϊόν, για να σταματήσει η καταστρατήγηση του ονόματος στην γειτονική χώρα.

Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

-Έχουν περιέλθει σε γνώση τους οι παραπάνω πληροφορίες. Αν ναι, τι έχουν πράξει μέχρι τώρα, σε σχέση και με τις Κοινοτικές Αρχές
-Ποιές πρωτοβουλίες θα αναλάβουν προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά των βρώσιμων ελιών στην Τουρκίας και πως θα αποτραπεί οριστικά η παράνομη χρήση του ονόματος «Ελιές Καλαμάτας»

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 1120/25-7-2011 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών, σχετικά με τη θέση του Υπουργείου για τη χρήση ελληνικής ονομασίας σε βρώσιμες ελιές της Τουρκίας.
Στην επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Δριβελέγκας.
Το λόγο έχει η κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου για να αναπτύξει σε δύο λεπτά την ερώτησή της.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Για άλλη μία φορά έχουμε ένα προϊόν ονομασίας προέλευσης, το οποίο οικειοποιούνται τρίτες χώρες ή κάποιες φορές και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την αποκάλυψη ότι κυκλοφορεί νοθευμένο ελαιόλαδο στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με ονομασία προϊόντος «Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο-ΚΑΛΑΜΑΤΑ», έγινε γνωστό ότι και η Τουρκία χρησιμοποιεί την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» στις διεθνείς αγορές με στόχο να προωθήσει τα προϊόντα της και σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέραν τούτου, από διασταυρωμένες πληροφορίες, καθώς και δημοσίευμα του «Αγρότυπου» σε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκύπτει ότι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη πωλούνται σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ μαύρες ελιές χύμα με την ονομασία «Καλαμάτα».
Επίσης, σε εστιατόρια διατίθενται οι ελιές αυτές με αναφορά ότι πρόκειται για ντόπιες ποικιλίες. Γίνεται, δηλαδή, χρήση του ονόματος της επιτραπέζιας ελιάς, -είναι ένα προϊόν με ονομασία προέλευσης «Καλαμάτα»- το οποίο όνομα φαίνεται ότι επιδιώκει να οικειοποιηθεί σταδιακά η τουρκική αγορά.
Χρειάζεται, λοιπόν, άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα νομικά μέτρα σε συνεργασία με της ΕΑΣ Καλαμάτας που διακινεί το προϊόν, για να σταματήσει η καταστρατήγηση του ονόματος στη γειτονική χώρα.
Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ –και εσείς βέβαια και το Υπουργείο Εξωτερικών- αν είναι σε γνώση σας το συγκεκριμένο γεγονός και αν το γνωρίζετε, τότε πράγματι τι έχετε πράξει μέχρι τώρα σε σχέση και με τις Κοινοτικές Αρχές. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προκειμένου να ελεγχθεί η αγορά των βρώσιμων ελιών στην Τουρκία και πώς θα αποτραπεί οριστικά η παράνομη χρήση του ονόματος «ελιές Καλαμάτας»;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ιωάννης Δριβελέγκας.
Ορίστε, κύριε Δριβελέγκα, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι αλήθεια, αγαπητή κυρία συνάδελφε, ότι πράγματι συμβαίνει αυτό το οποίο καταθέσατε στην ερώτηση. Η Τουρκία αλλά και άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε ποιοτικά προϊόντα δικά μας, σφετερίζονται την ονομασία προέλευσης. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο που έχει απασχολήσει και μας απασχολεί συνέχεια και σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και σαν Υπουργείο Εξωτερικών.
Γνωρίζετε ή πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζετε, ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί με τη διαδικασία σύνδεσης που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με την Οδηγία 1/95 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ονομασία προέλευσης –για τα ΠΟΠ, δηλαδή- και για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Δυστυχώς, είναι ακόμη στη φάση της εναρμόνισης. Παρότι είναι υποχρεωμένη να βάλει και στην εθνική της νομοθεσία αυτό το θέμα, δεν το έχει πράξει.
Εμείς, λοιπόν, σαν Υπουργείο, αλλά και σαν χώρα ιδιαίτερα, σαν Ελλάδα, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε μας είχαν πει οι Τούρκοι ότι πρέπει να απευθυνθούμε στο Τουρκικό Ινστιτούτο και μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας να ζητήσουμε την κατοχύρωση του ονόματος στην Τουρκία. Έχουμε πει στην Ένωση να πάει στο Turkish Patent Institute. Έχουμε ζητήσει από της ΕΑΣ Μεσσηνίας να κάνει και αυτό το βήμα, όχι ότι ελπίζουμε ότι έτσι θα λυθεί το θέμα.
Επίσης, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε συστήσει Νομική Υπηρεσία και έχουμε απευθυνθεί στην Ένωση Μεσσηνίας έτσι ώστε από κοινού με τη νομική σύμβουλο να διεκδικήσουμε τα νόμιμα, μέσα και από τα διεθνή δικαστήρια.
Πάντως μέχρι την εναρμόνιση η Τουρκία κωλυσιεργεί. Αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει το θέμα. Και όχι μόνο για τις ελιές Καλαμάτας, αλλά θα έχουμε πρόβλημα με τη φέτα, με τη μαστίχα Χίου, με τον κρόκο, δηλαδή με όλα τα ποιοτικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης της χώρας.
Μετά από πιέσεις της χώρας μας δέχτηκε και ορίσαμε μεικτή επιτροπή για να συζητήσουμε και αυτά τα θέματα. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία και νομίζω ότι θα πιέσουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα μέσω της νομικής οδού, για να βρεθεί λύση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.
Το λόγο έχει η κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, για τρία λεπτά.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνω αυτό που μου λέτε. Το θέμα είναι όμως, ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και εδώ παίζονται τεράστια οικονομικά οφέλη γύρω από τα ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας –θα το αναφέρω αυτό- τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Αμερική, στην Ιταλία, στην Κίνα.
Βέβαια, αυτό το σημαντικό θέμα για τις ελιές Καλαμάτας έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές και την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Θα σας καταθέσω και μια ερώτηση που είχαμε κάνει το Μάρτιο του 2009 με τον τότε Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Αλέκο Αλαβάνο, για το λάδι της Σητείας, το οποίο πουλιόταν στην κινέζικη αγορά, όπως επίσης και τις απαντήσεις των Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Γνωρίζω πώς είναι η όλη διαδικασία. Το θέμα όμως, ποιο είναι; Ενώ υπάρχουν τεράστια οικονομικά οφέλη προς αυτές τις χώρες, υπάρχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς ειδικά των προϊόντων με ονομασία προέλευσης και προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης. Και επειδή αυτό συνιστά μια τεράστια απάτη σε βάρος και της χώρας, αλλά πρωτίστως των Ελλήνων παραγωγών, θα έπρεπε αυτό να είχε συζητηθεί, αν θέλετε, και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Δυστυχώς, όταν αυτό ζητήθηκε δεν θέλησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου να το εντάξει στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση ή τέλος πάντων, να το δρομολογήσει.
Θα πρέπει, λοιπόν, από δω και πέρα η πλευρά της πολιτείας να μην έχει μόνο μια αμυντική πολιτική. Θα πρέπει να έχει μια επιθετική πολιτική και αυτό σημαίνει πως η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να αντιλαμβάνεται πως τα δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ της προστασίας των ΠΟΠ, που είναι ένας ισχυρός μηχανισμός για την επιθετική πολιτική και εντός, αλλά κυρίως εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, οι εμπορικοί ακόλουθοι των ελληνικών πρεσβειών πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ασκούν όλα τα μέσα για την προστασία των ελληνικών προϊόντων.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προστατέψει τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε μία τεράστια οικονομική κρίση. Για μια νοθεία ελληνικού ελαιολάδου, που είχε γίνει πριν από ενάμιση μήνα γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Ευρωβουλευτής μας Νίκος Χουντής είχε καταθέσει μία ερώτηση για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό, με τον οποίο να παρακολουθούνται και να προστατεύονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα ονομασίας προέλευσης σε τρίτες χώρες από περιπτώσεις νοθείας, διότι καταλαβαίνετε πως, όταν υπάρχει ένα προϊόν, κατασυκοφαντείται.
Μάλιστα θα σας πω εγώ για την ονομασία προϊόντος με το εμπορικό σήμερα «ΛΑΚΩΝΙΑ». Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας χαρακτηρίστηκε μετά από εξετάσεις μη κανονικό, νοθευμένο με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο ελαιόλαδο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ανοικτά πάρα πολλά ζητήματα.
Ακόμη ένα τελευταίο –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- είναι το εξής: Υπάρχει ένα δίκτυο, το «AREPO», όπου μετέχουν 38 ευρωπαϊκές περιφέρειες, το οποίο έχει ιδρυθεί για την προώθηση, προάσπιση και προστασία των παραγωγών και καταναλωτών, που εμπλέκονται στην παραγωγή των προϊόντων ΠΟΠ γεωγραφικής ένδειξης. Αν δεν κάνω λάθος, προχθές εντάχθηκε και η Περιφέρεια Ρεθύμνου σε αυτό. Δεν ξέρω πώς μπορεί να λειτουργεί αλλιώς. Όμως, ο τρόπος που ιδρύθηκε λέει ότι ιδρύθηκε για να προστατέψει τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ευρωπαϊκές περιφέρειες ακριβώς από τέτοια φαινόμενα.
Θέλω να μου πείτε πολύ συγκεκριμένα τι άλλες ενέργειες θα κάνει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και πώς θα ενημερωθούν οι ελληνικές πρεσβείες, ώστε να είναι σε εγρήγορση. Δεν αντέχουμε άλλο μετά τη φέτα, το λάδι, τις ελιές, όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που θα έχουν προστασία ονομασίας προέλευσης, να έχουν αυτήν την τύχη.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Στην κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Δριβελέγκας.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως σας είπα και στην πρωτολογία μου, κυρία Αμμανατίδου, η χώρα μας εδώ και καιρό παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό το φαινόμενο είναι μόνο στις τρίτες χώρες, που δεν είναι υποχρεωμένοι να εναρμονιστούν με τις κοινοτικές αποφάσεις, διότι εκ παραδρομής είπατε για την Ιταλία.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Μα, και στην Ιταλία είναι!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας παρακαλώ. Στην Ιταλία, αν υπάρξει οποιαδήποτε καταγγελία, δεν μπορεί να γίνει αυτό.
Η χώρα μας κινείται σε δύο επίπεδα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη θέτουμε παντού το θέμα: Στην Επιτροπή πολιτικού εμπορίου, στην ομάδα για την τελωνειακή ένωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στη διαχειριστική ομάδα για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Η προστασία των ΠΟΠ και των γεωγραφικών ενδείξεων είναι αποκλειστικά θέμα κοινοτικό, το οποίο το βάζει σε οποιαδήποτε συζήτηση κάνει με τις τρίτες χώρες.
Δεύτερον, σας είπα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και εμείς με τις πρεσβείες παρακολουθούμε όλα αυτά τα ζητήματα, γιατί αυτά τα προϊόντα είναι υψηλής οικονομικής -και όχι μόνο- σημασίας για τη χώρα μας και παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα.
Έχουμε συστήσει –το επαναλαμβάνω- στην Ένωση Μεσσηνίας να προσφύγει νομικά. Γιατί το κάνουμε αυτό; Δεν μπορεί η χώρα να προσφύγει νομικά στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Το δικό τους νομικό δίκαιο λέει ότι πρέπει να προσφύγει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος που έχει έννομο συμφέρον. Στην Ένωση Μεσσηνίας, ως άμεσα ενδιαφερόμενη, παρέχουμε όλες τις νομικές υπηρεσίες και του Υπουργείου Εξωτερικών και του δικού μας Υπουργείου και με τα χρήματα που χρειάζονται, για να κάνουν αυτή τη διαδικασία. Πρέπει, όμως, να το κάνει η Ένωση Μεσσηνίας και κάνω έκκληση και σε όποια άλλη περιοχή ή Ένωση και σε όποιο άλλο προϊόν θίγεται απ’ αυτές τις συμφωνίες με τις τρίτες χώρες.
Πρέπει σε συνεργασία με εμάς και το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνουμε την προσφυγή σε ό,τι αφορά το νομικό μέρος. Σε ό,τι αφορά –επαναλαμβάνω- το τι κάνει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έχει βάλει συνέχεια, όπως σας είπα, στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη, για να ενταχθεί, να ταυτιστεί και να εναρμονίσει το δίκαιό της με το ευρωπαϊκό, όπου εκεί αναφέρεται σαφώς η προστασία των Π.Ο.Π. και των γεωγραφικών ενδείξεων.
Ένα λεπτό ακόμη, κύριε Πρόεδρε –αν θέλετε- διότι η κυρία Αμμανατίδου έβαλε και κάποια γενικότερα ζητήματα εκτός ερώτησης σε ό,τι αφορά την προβολή και την προώθηση.
Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για την προβολή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα, θέλω να σας ανακοινώσω στο Σώμα ότι έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για να κάνουμε, με ένα πακέτο 40 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, την προβολή και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Υπάρχουν και διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που κάνουν χρήση διάφοροι φορείς. Μεταξύ αυτών είναι και η Ένωση Ρεθύμνου, η οποία πράγματι κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο χώρο της αγροτοδιατροφής.
Σε κάθε περίπτωση κύριο μέλημά μας είναι να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, διότι πιστεύουμε ότι αυτός ο τομέας έχει μέλλον για την ανάπτυξη της χώρας. Καλώ και διαμέσου της Βουλής να αναπτυχθούν σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Ήδη έχουμε τέτοιες προσφορές στον αγροτοδιατροφικό τομέα, διότι είναι ο τομέας, ο οποίος θα δώσει μεγάλη ανάσα στην εθνική οικονομία.
Ευχαριστώ.

(βίντεο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης)





Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ