Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

22.7.11

Οι ερωτώντες βουλευτές Φώτης Κουβέλης Θανάσης Λεβέντης Νίκος Τσούκαλης Γρηγόρης Ψαριανός

Ερώτηση
Προς την κ. Υπουργό
Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων


ΘΕΜΑ: Επιλογή εκπαιδευτικών ως Διευθυντών, Προϊσταμένων, Σχολικών Συμβούλων


Ανάστατη είναι η κοινότητα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, εξ αιτίας του τρόπου επιλογής στελεχών, (Διευθυντές, Προϊστάμενοι, Σχολικοί Σύμβουλοι).
Η διαδικασία επιλογής ξεκίνησε «ανορθόδοξα», με επιλογή Διευθυντών Σχολικών μονάδων και θα ακολουθήσουν οι επιλογές των ανωτέρω διοικητικών και επιστημονικών στελεχών της εκπαίδευσης. Τον ανορθολογισμό έρχεται να επιτείνει κατεπείγουσα εγκύκλιος, με το χαρακτηρισμό «ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ» και ημερομηνία 18.07.2011, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
Υπό τον τίτλο «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων», ορίζει:
1.Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται (!) όσοι εκπαιδευτικοί με δήλωσή τους θα τοποθετηθούν σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις αυτές για ολοκλήρωση της θητείας τους και θα αποκλείονται από τις περαιτέρω διαδικασίες επιλογής σχολικών συμβούλων.
2.Υπηρετούντες Σχολικοί Σύμβουλοι οι οποίοι επιθυμούν να επιλεγούν Διευθυντές Σχολικών Μονάδων με την επικύρωση του πίνακα από τον Περιφερειακό Δ/ντή θα πρέπει, εντός πέντε ημερών, να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου στο Δ/ντή της Περιφερειακής Δ/νσης που ανήκουν, ο οποίος τη διαβιβάζει άμεσα στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου. Μετά την αποδοχή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υπουργό, εντός πέντε ημερών οφείλουν να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.
Είναι φανερό ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής υπάρχει κίνδυνος οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, να επιλεγούν ως διευθυντές σχολικών μονάδων και, στη συνέχεια, εφόσον αποκλείονται, (με νομοθετική ρύθμιση … που προωθείται), να επιλεγούν σε θέσεις Σχολικών Συμβούλων εκπαιδευτικοί με λιγότερα προσόντα.
Για την αποτροπή μιας τέτοιας ανορθολογικής εξέλιξης θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, να επιτραπεί η συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης όλων των υποψηφίων, (και αυτών που έχουν κριθεί για Διευθυντές Σχολικών Μονάδων) και αν επιλεγούν ως Σχολικοί Σύμβουλοι, να αντικατασταθούν από τους επόμενους του Πίνακα Διευθυντών. Αυτό θα ήταν η ελάχιστη διορθωτική κίνηση για αποτροπή αδικιών εις βάρος των εκπαιδευτικών και ελαχιστοποίηση της ζημίας που προκαλείται στην εκπαίδευση από μία «ανορθόδοξη» διαδικασία επιλογής στελεχών.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σε σχέση με το προαναφερόμενο ζήτημα;
22.7.11
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ