Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

5.7.11

Ο Ερωτών Γιώργος Καρασμάνης Κοσμήτορας της Βουλής Βουλευτής Πέλλας

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011
Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, μετά την κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από επαγγελματίες αγρότες, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


         «Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει τέλος στις παλινωδίες της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον αγροτικό κόσμο, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, λάθη και παραλείψεις, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη διασφάλιση της προτεραιότητας των αγροτών στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις αγροτικές περιοχές.

        Στον ένα χρόνο από τη ψήφιση του νόμου για την εγκατάσταση από τους αγρότες φωτοβολταϊκών συστημάτων, το μόνο που επιτεύχθηκε είναι σήμερα οι αγρότες να αισθάνονται εξαπατημένοι από τα δεκάδες εμπόδια, προσκόμματα, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αδιαφορία, που αντιμετωπίζουν καθημερινά».
         Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
Αθήνα 05 / 07 /2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
 ΘΕΜΑ:  «Προβλήματα στην  άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων, από αγρότες»
 Από τη ψήφιση του νόμου 3851/10 για τις ΑΠΕ τον Ιούνιο του 2010, που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων  προκειμένου να αδειοδοτηθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταικών μονάδων στα χωράφια τους, είχαμε τονίσει   τη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος τον αγροτικό τομέα και μάλιστα στο κρίσιμο αναπτυξιακό τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Χιλιάδες αγρότες έσπευσαν να καταβάλουν παράβολο και να πληρώσουν 3000-4000 χιλιάδες ευρώ για τη σύνταξη μελετών και την υποβολή φακέλων επηρεαζόμενοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας υπέρμετρες προσδοκίες στους  Έλληνες αγρότες για αύξηση των εισοδημάτων τους.

Επειδή σήμερα αποδεικνύεται ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί πράσινης ανάπτυξης και οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους αγρότες ήταν φρούδες στηρίζοντας την ασυνέχεια και  ασυνέπεια της οδηγώντας έτσι χιλιάδες αγρότες να υποβάλλουν  αίτηση.

Επειδή σήμερα οι καταγγελίες  και οι παρατηρήσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι φόβοι των αγροτών δυστυχώς επαληθεύονται, όταν έως σήμερα έχει υλοποιηθεί πολύ μικρός αριθμός επενδύσεων.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός
1.Υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου να μας ενημερώσει ξεκάθαρα, ένα χρόνο μετά, από την ανακοίνωση του προγράμματος, Πόσες άδειες έχουν εγκριθεί και πόσες υπολείπονται για έγκριση;  Σε πόσες από αυτές που εγκρίθηκαν, έχει πραγματοποιηθεί η επένδυση ;

2.Πότε προτίθεται να απαντήσει στις αιτήσεις των αγροτών η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ, όταν σχεδόν έχουμε διανύσει  9 μήνες, από τις αρχικές αιτήσεις (Σεπτέμβριος 2010)

3.Θα δοθεί παράταση στην προσφορά σύνδεσης της ΔΕΗ πέρα του εξαμήνου, όταν ο Επενδυτής – Αγρότης δεν έχει πάρει έγκριση άδειας από τον ΔΕΣΜΗΕ

Ο Ερωτών
 Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ