Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.7.11

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2011


Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.ΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών για την τρομοκρατική οργάνωση ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ αλλά και δημοσιεύματα στο Wikileaks.







Όσον αφορά κύριε Πρόεδρε την ερώτησή σας, σχετικά με τα αναγραφόμενα στο Wikileaks, θέλω να σας πω ότι ούτε οι Αμερικανικές Υπηρεσίες, ούτε η Αμερικανική Κυβέρνηση, ούτε και κανείς εκ των φορέων έχει επιβεβαιώσει την εγκυρότητα αυτών των πληροφοριών.

Όπως γνωρίζετε, εγώ δεν ήμουν υπουργός την περίοδο εκείνη και ούτε οι Υπηρεσίες, ούτε ο προκάτοχός μου, υπουργός κ. Χρυσοχοίδης, με ενημέρωσαν ότι υπήρχε οποιοδήποτε ίχνος αληθείας επί των αναγραφομένων στα δημοσιεύματα. Ως εκ τούτου αυτό το θέμα δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρχεται και να επανέρχεται, δεδομένου ότι στερείται οποιασδήποτε ουσιαστικής βάσεως για συζήτηση.





Όσον αφορά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, θέλω να σας πω ότι πράγματι συγκλόνισε το πανελλήνιο. Πράγματι, όπως και κάθε δολοφονία, ιδιαίτερα όμως ενός δημοσιογράφου ο οποίος είναι γνωστός και δραστηριοποιείται στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κυρίως στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, όπου κι αν συνέβαινε, σε όποια χώρα και να συνέβαινε θα είχε συγκλονίσει. Αυτό συνέβη και εδώ. Θέλω να σας διαβεβαιώσω όμως ότι τόσο οι Αστυνομικές Αρχές, τόσο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π), η οποία συνεργάζεται στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, όσο επίσης και οι δικαστικές αρχές στα «χέρια» των οποίων βρίσκεται αυτή η υπόθεση, συνεργάζονται απόλυτα, χωρίς καμία διακοπή χωρίς κανένα «χειρόφρενο» για να χρησιμοποιήσω την έκφρασή σας. Το αντίθετο μάλιστα. Όλες οι πληροφορίες αξιολογούνται, ελέγχονται, παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Η οποία αξιολογεί και εκείνη με τη σειρά της τα γεγονότα, τα δεδομένα, τα στοιχεία, τις πληροφορίες και εντάσσονται βεβαίως στον κεντρικό στόχο.







Ο στόχος, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι δεν είναι κανείς άλλος από την εξιχνίαση αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας, η σύλληψη των ενόχων και η απόλυτη τιμωρία από την πλευρά της δικαιοσύνης. Όσον αφορά τώρα την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π), θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όχι απλώς δεν υπάρχει κανένα « χειρόφρενο» αλλά αντίθετα η προσπάθεια είναι διαρκής, είναι συνεχής και ασταμάτητη και όχι μόνο στα θέματα της Σέχτας αλλά και για κάθε τρομοκρατικής οργάνωση, για κάθε τρομοκρατική ενέργεια, δεδομένου ότι η κυβέρνηση, όπως και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, η ελληνική πολιτεία έχουν ένα ανοιχτό μέτωπο ενάντια στην τρομοκρατία.

Στην ίδια κατεύθυνση υπάρχουν και οι συνεργασίες με τις υπηρεσίες των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στo πλαίσιo της διαμόρφωσης ενός ενιαίου χώρου ασφάλειας και μιας συνεργασίας ουσιαστικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας όπου αυτή εμφανίζεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ως εκ τούτου θέλω να σας πω ότι ό,τι στοιχεία έχουν συλλεχθεί από αυτή την υπόθεση πράγματι έχουν δοθεί στη δικαιοσύνη ή έχουν ενταχθεί μέσα στην ολική αξιολόγηση.





Θα συμφωνήσω όμως μαζί σας στο ότι πράγματι, όπως σε άλλες περιπτώσεις, όπου ήταν καθοριστική η συμβολή των συναδέλφων δημοσιογράφων με τις έρευνές τους και τις παρουσιάσεις τους, εδώ δεν είχαμε την αντίστοιχη συνεισφορά. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Γιατί σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξιχνίασή της δεν πρόκειται να κλείσει.

Αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον σας, σέβομαι απόλυτα -και συμπάσχω - το ενδιαφέρον της οικογένειας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι απόλυτο, είναι καθοριστικό και η προσπάθειά μας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.



Δευτερολογία Υπουργού:



Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ξέρω «πόσο θα έπαιζε αυτή η υπόθεση», όπως είπατε, αλλά η Κυβέρνηση δεν παίζει. Δεν παίζει σε καμία περίπτωση. Δεν παίζει σε ό,τι την αφορά και σε ό,τι έχει ευθύνη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας σε σχέση με τις δραστηριότητες των Αστυνομικών Αρχών και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π). Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της ερώτησής σας αφορούσε τη Δικαιοσύνη. Σε λάθος Υπουργό απευθυνθήκατε.



Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, όπως γνωρίζετε άριστα, η υπόθεση αυτή βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. Ως εκ τούτου το «χειρόφρενο» όπως είπατε εσείς δεν αφορά την αστυνομία. Η Αστυνομία έχει κάθε λόγο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει δέκα λόγους παραπάνω, όχι μόνο να διαλευκανθεί η υπόθεση, αλλά να βρεθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να διερευνηθούν οι οποιεσδήποτε άλλες διασυνδέσεις με οποιουσδήποτε άλλους τομείς της τρομοκρατικής δραστηριότητας στη χώρα μας ή του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα. Ως εκ τούτου επειδή αναφερθήκατε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα διεξαγωγής των ερευνών τα οποία δεν έχω υπόψη μου - σέβομαι απόλυτα την πληροφορία σας - θέλω να πω ενώπιον του Σώματος, ότι όχι μόνο σε εσάς προσωπικά, αλλά και στη Βουλή κυρία Πρόεδρε, θα στείλω - για τα πρακτικά της συζήτησης- γραπτώς, ακριβώς πότε ολοκληρώθηκε η κάθε έρευνα, τόσο όσον αφορά τους υπολογιστές, όσο επίσης, όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα θέματα στα οποία αναφερθήκατε. Ένα προς ένα. Και αυτό γιατί. Γιατί όπως σας είπα προηγουμένως η Κυβέρνηση δεν παίζει. Δεν παίζει με την τρομοκρατία, δεν κάνει δημόσιες σχέσεις με την τρομοκρατία, δεν κάνει πολιτική καριέρα με την τρομοκρατία.

Δεν δημιουργεί ένα πολιτικό πεδίο γενικής πολιτικής συζήτησης για την τρομοκρατία, γιατί τα θέματα της χώρας μας είναι πολλά, είναι μεγάλα, είναι σημαντικά, αφορούν την προοπτική της Ελλάδας, την προοπτική της Ελληνικής κοινωνίας. Απαιτείται ασφάλεια, απαιτείται η πλήρης αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά πάνω από όλα απαιτείται και ο μέγιστος βαθμός υπευθυνότητας και η θεσμική συνεργασία. Αναφερθήκατε στον Εισαγγελέα τον κ. Αγγελόπουλο, ο οποίος βρίσκεται στο Υπουργείο μας, προκειμένου να εποπτεύει τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις Υπηρεσίες. Αλλά όπως γνωρίζετε οι Υπηρεσίες έχουν και εκείνες τους δικούς τους ρυθμούς και στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Αγγελόπουλος δεν είναι αυτός ο οποίος διεξάγει τις έρευνες. Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ