Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.7.11


 
Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 14.7.2011, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».
 





Στην Αθήνα σήμερα, 14 Ιουλίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15.20΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γ. Παπασπύρου» (150) συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου αυτής, κ. Δημητρίου Τσιρώνη, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» (4η συνεδρίαση).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. κ. Ιωάννης Μανιάτης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
...................................................................................................................................................................................................................................................................................
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πριν δώσω το λόγο στον κύριο Υπουργό αν θέλει να παρατηρήσει κάτι, να πω κι εγώ μόνο δύο πράγματα που αφορούν μόνο σε τοπικού χαρακτήρα ζητήματα και δεν θα μπω στο σύνολο του νομοσχεδίου. Το πρώτο αφορά στο φυσικό αέριο και θα ήθελα κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω που εισακούσατε τις αιτιάσεις μας πολλών ετών και προς την προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και προς την νυν Κυβέρνηση, για να έρθει φυσικό αέριο στην Ήπειρο και όχι μόνο να διέρχεται και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη μιας ακριτικής περιοχής όπως είναι και η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα προβλέπεται όπως εντός έτους από την ολοκλήρωση της διέλευσης του αγωγού θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία μιας τέτοιας εταιρείας και νομίζω πραγματικά ότι είναι σε θετική κατεύθυνση.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας, Ιταλίας που διέρχεται από τη Θεσπρωτία και από την Ηγουμενίτσα. Γνωρίζω και την προσωπική σας συμβολή στο να μεταφερθεί ο αγωγός και να πάει πιο πάνω, πιο βόρεια, αλλά δεν έχουν ικανοποιηθεί οι φορείς που θέλουν να πάει ακόμα πιο βόρεια, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στον τουριστικό άξονα Πέρδικας-Πάργας. Νομίζω, επειδή αυτό προβλέπεται να γίνει, η διαδρομή του αγωγού σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που έχετε υπογράψει με την Ιταλία και με τις άλλες χώρες, ο καθορισμός του άξονα και της διαδρομής του αγωγού θα γίνει με υπουργική απόφαση και θα ήθελα σας παρακαλώ να εξαντλήσετε κάθε περιθώριο, αν υπάρχουν ακόμα περιθώρια να ικανοποιήσετε αυτό το αίτημα.
Και το τελευταίο αφορά την γεωθερμία, υπάρχει ένα γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας στις Συκιές Άρτας αλλά αρκετά μεγάλο το όποιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και αφόρα στην αξιοποίηση για τη θέρμανση κτιρίων, κρατικών κτιρίων, νοσοκομείων, κατοικιών, για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ιχθυοτροφεία, θερμοκήπια και είναι πάρα πολύ σημαντικό σε όλη την Ελλάδα η γεωθερμία πλέον να αξιοποιηθεί επιτέλους στην πατρίδα μας και νομίζω ότι σ' αυτό το νομοσχέδιο γίνονται τα πρώτα σπέρματα αξιοποίησης της γεωθερμίας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ουσιαστικά σήμερα αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα, το γνωρίζουμε, έχουμε πάρα πολλά γεωθερμικά πεδία, είναι ελάχιστες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, νομίζω ότι θα πρέπει από δω και πέρα την γεωθερμία να την αναπτύξουμε γιατί πέρα από το γεγονός ότι αν είναι υψηλής θερμοκρασίας τα γεωθερμικά πεδία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά είναι πολύ σημαντικά και αυτά που είναι χαμηλότερης θερμοκρασίας να αξιοποιηθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι εξίσου σημαντικό που αυτή είναι η νέα φιλοσοφία πλέον της ενεργειακής πολιτικής μιας χώρας. Και νομίζω αυτήν την ενεργειακή πολιτική την οποία θα συζητήσουμε στην Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, να μπορέσουμε να τα συζητήσουμε έτσι ώστε πραγματικά να δούμε πού πάει χώρα όσον αφορά στον ενεργειακό σχεδιασμό της.



Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ