Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.7.11

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ (βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης)


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.



ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ (βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση):Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου για πέντε λεπτά.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, η επίκαιρη επερώτηση που καταθέσαμε προς συζήτηση στην Βουλή ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την «πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία διαλύει το ΕΣΥ οδηγώντας το στη βίαιη και πλήρη ιδιωτικοποίησή του», καυτηριάζει με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα το μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας που αφορά όλους τους πολίτες και το οποίο βεβαίως για χρόνια καταγγέλλουμε.
Η μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης, κατ’ εντολή της Τρόικας και των δανειστών, έρχεται ως συνέχεια της δικομματικής και διαχρονικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που συρρικνώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αν το ΕΣΥ ήταν μέχρι τώρα στην «εντατική», με τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων και κέντρων υγείας το στέλνετε με μαθηματική ακρίβεια, κύριοι Υπουργοί, στο «νεκροκρέβατο».
Αν κάνουμε μια ανάλυση των δεδομένων της τελευταίας δεκαετίας που αφορούν τον τομέα της δημόσιας υγείας, από τη διαφάνεια στο θέμα των προμηθειών ως τα χιλιάδες οργανικά κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τότε καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα πως η απαξίωση του ΕΣΥ δεν προέρχεται από ανικανότητα ή από απλή αδιαφορία, αλλά από μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την παιδεία και όλους εκείνους τους φορείς που συναποτελούν ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Μιλάω για συνειδητή επιλογή για να δοθεί ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι –όπως διαφαίνεται- της πίτας, αν όχι όλο, στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τους μεγαλοεργολάβους που για δεκαετίες, με τις ευλογίες τις δικές σας και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ροκανίζουν δημόσιο αλλά και κοινοτικό χρήμα.
Αντί να ενισχύσετε και να προτάξετε ως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και μάλιστα τη δωρεάν δημόσια υγεία, ιδιαίτερα τώρα, μέσα στην οικονομική κρίση -θα προσθέσω ειδικά για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες- τι κάνετε; Βάζετε και χαράτσι ακόμα και για επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά.
Αν δηλαδή κάποιος μετά από ένα τροχαίο, ένα εγκεφαλικό, ένα καρδιακό επεισόδιο, ενώ είναι σε ημιθανή κατάσταση, μεταφερθεί στα επείγοντα περιστατικά, τι θα πρέπει να κάνει; Θα πρέπει να δώσει χρήματα. Είναι αδιανόητο!
Επίσης αδιανόητο είναι και το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας -και σίγουρα δεν είναι το μόνο- ασθενούς που πέθανε σε δημόσιο νοσοκομείο και η διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε να παραδώσει στους συγγενείς το πτώμα διότι ο ασθενής ήταν ανασφάλιστος! Αυτό είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας που εσείς…
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Πού έγινε αυτό το περιστατικό;
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Πού έγινε; Κύριε Υφυπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής. Να μπείτε να δείτε τις καταγγελίες.
Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Βγαίνουν επώνυμα πολίτες, συγγενείς και εργαζόμενοι νοσοκομείων και τα λένε αυτά.
Διαλύετε, επίσης, τις εργασιακές σχέσεις του επιστημονικού κι όχι μόνον προσωπικού του ΕΣΥ. Συγχωνεύετε νοσοκομεία και Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λες και είναι τα «μαγαζάκια» του πατέρα σας και θέλετε να τα κλείσετε, διότι από αλλού έχετε περισσότερα έσοδα, ενώ απ’ αυτά έχετε «χασούρα». Στο όνομα του εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών και αφού κατασυκοφαντήσατε το σύνολο των εργαζομένων στους πολίτες, αφανίζετε και το τελευταίο κομματάκι κοινωνικού κράτους που έχει απομείνει.
Στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η Κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ότι με τη συγχώνευση των κλάδων υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και με τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ υλοποιεί την οργάνωση ενιαίου και ολοκληρωμένου δικτύου ισότιμης παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στην πραγματικότητα, αναδιαρθρώνετε οργανωτικά τους ασφαλιστικούς φορείς συστήνοντας νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου(ΝΠΔΔ), ενιαίο Οργανισμό, ο οποίος θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από το ΕΣΥ αλλά κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, με όρους ελεύθερης αγοράς και με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την ιδιοποίηση, δηλαδή την κατάσχεση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Χαμένοι και αυτής της μεταρρύθμισης θα είναι οι ασφαλισμένοι, των οποίων οι παροχές υγείας θα εμπορευματοποιηθούν και θα πέσουν στο κατώτατο επίπεδο.
Κερδισμένοι θα είναι τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης και οι πολυεθνικές φαρμάκων που θα συνεχίσουν να απομυζούν δημόσιο χρήμα με τις συμβάσεις που θα συνάπτει ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας. Ήδη με το πρόσχημα της δήθεν εξυπηρέτησης των ασθενών, η άσχημη κατάσταση στο ΙΚΑ και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αξιοποιείται για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος αντί για την ανάπτυξη δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η Κυβέρνησή σας αρνείται τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δημόσιου και δωρεάν συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενταγμένου στο ΕΣΥ, με κεντρικό φορέα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και αποκεντρωμένες δομές, με πλήρες δίκτυο κέντρων υγείας σε όλη την επικράτεια, με βάση γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, διασυνδεδεμένων με τα νοσοκομεία των Υγειονομικών Περιφερειών, με οικογενειακό γιατρό και με ομάδα υγείας.
Τέλος, οι γιατροί –τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου- που θα συμβληθούν με τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνονται με εξευτελιστικές αμοιβές κι αυτό καταλαβαίνουμε όλοι πως είναι επίσης πλήρως εναρμονισμένο με τη μνημονιακή πολιτική. Δυστυχώς, το εθνικό σύστημα υγείας όχι απλά νοσεί, όχι απλά καρκινοβατεί, αλλά σβήνει. Και αν δεν το προλάβετε, αν δεν κάνετε μία στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, δυστυχώς θα έχουμε πολύ χειρότερες εξελίξεις.
Ευχαριστώ.


http://www.youtube.com/watch?v=4fkHurpVbRc

(βίντεο πρωτολογίας)



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ
(βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να ξεκινήσω και να «συμφωνήσω» με αυτό που είπε ο προηγούμενος ομιλητής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ότι όντως «η υγεία είναι ιδεολογικό και πολιτικό θέμα».
Το θέμα είναι ότι δυστυχώς έχει αφανιστεί η δημόσια και δωρεάν υγεία και συνεχώς συρρικνώνεται και αυτό ακριβώς είναι το έναυσμα για να καταθέσουμε αυτή την επίκαιρη επερώτηση που είναι επίκαιρη όσο οτιδήποτε άλλο σήμερα που οι αυτοκτονίες, η κατάθλιψη και τα ψυχοφάρμακα είναι αυξημένα σε πολύ μεγάλο βαθμό, με στοιχεία που έχει δώσει ο Εισηγητής μας ο Μιχάλης Κριτσωτάκης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Θέλω να πω ότι ο τομέας της ψυχικής υγείας, ο οποίος καλείται να σηκώσει και ένα μεγάλο βάρος από τις επιπτώσεις της κρίσης που διανύουμε, βρίσκεται ουσιαστικά σε πλήρη εγκατάλειψη. Ο προγραμματισμός για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι άγνωστος και η αποασυλοποίηση παραπαίει. Η περικοπή των κονδυλίων δοκιμάζει καθημερινά την αντοχή των ασθενών και των εργαζομένων στις εναπομείνασες δομές.
Τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για νοσηλεία, καθώς και τα φίλτρα της πρόληψης και της εξωνοσοκομειακής φροντίδας, τα οποία υπολειτουργούν.
Οι εξαγγελίες για 33 νέα κέντρα ψυχικής υγεία παραμένουν στα χαρτιά. Το φαινόμενο της χρήσης της ακούσιας νοσηλείας που αγγίζει το 50% των εισαγωγών είναι ένα φοβερά ανησυχητικό. Αυτό, με κανένα τρόπο, δεν αντιστοιχεί σε ανάγκες των ασθενών ή των οικογενειών τους.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί ουσιαστικά στη μετατροπή των προ δεκαπενταετίας νέων δομών και των ψυχιατρικών τμημάτων των γενικών νοσοκομείων με τη σχεδόν μόνιμη χρήση ράντζων στους διαδρόμους σε άσυλα. Κερδισμένος από τα φαινόμενα αυτά είναι και πάλι ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος διογκώνεται ταχύτατα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η κεντρική και η βόρεια Ελλάδα και να σας πω ότι στη δική μου περιοχή στη Β’ Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, το Παιδοψυχιατρικό Αττικής, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Τρίπολης, Κέρκυρας, Χανίων, Πέτρας Ολύμπου, Δαφνίου, Κρεστένων, Νεάπολης, Μολάων, Κυπαρισσίας, Ληξουρίου, Καλαβρύτων, Κύμης, Καρύστου είτε θα αλλάξουν χρήση είτε θα κλείσουν. Αυτή είναι σήμερα η πολιτική κατεύθυνση που δίνει η Κυβέρνηση κατ’ εντολή της Τρόικας.
Βεβαίως, ένα τελευταίο που θέλω να πω είναι για το ΕΚΑΒ, το οποίο δυστυχώς έχει σοβαρότατες ελλείψεις. Αν θέλετε, να σας αναφέρω και ενόψει του καλοκαιριού γι’ άλλη μια φορά το τι γίνεται κάθε καλοκαίρι στη Χαλκιδική που συρρέει κόσμος. Έτσι διάφορα οχήματα του ΕΚΑΒ με το πλήρωμά τους φεύγουν για τη Χαλκιδική, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις εκεί αυξημένες ανάγκες. Όμως και οι οδικοί άξονες δεν υφίστανται, για να μπορέσει ένα ασθενοφόρο να μεταφέρει έναν ασθενή.
Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας, δυστυχώς, ασθενείς που θέλουν άμεση βοήθεια, θα πεθαίνουν ο ένας πίσω από τον άλλον, διότι και τα πληρώματα δεν έχουν γιατρούς. Αυτό το είπαν και οι συνάδελφοί μου, αλλά τονίστηκε και από άλλους συναδέλφους εδώ μέσα.
Βεβαίως, υπάρχουν δυο βασικά ερωτήματα προς τον κύριο Υπουργό, στα οποία ενώ προκλήθηκε από τις τοποθετήσεις των Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν απάντησε.
Πρώτον, με ποιον τρόπο θα δοθεί μια οριστική λύση στο θέμα των προμηθειών, εξασφαλίζοντας ποιοτικά αγαθά σε τιμές που δεν αποτελούν σκάνδαλο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πασιφανείς ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Δεύτερον, είναι τελικώς στις προθέσεις σας η ανάπτυξη ενός δημοσίου δωρεάν συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κέντρα υγείας στις πόλεις, οικογενειακούς γιατρούς, ομάδα υγείας, δωρεάν πρόσβαση σε γιατρούς ειδικοτήτων, μετανοσοκομειακή φροντίδα και φροντίδα στο σπίτι και πώς μπορούν βεβαίως όλα αυτά να γίνουν με τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 0,6% από τον κρατικό Προϋπολογισμό, όπως προβλέπει ο ν. 3918/2011, όταν το ανεπαρκές σημερινό σύστημα χρειάζεται τουλάχιστον ένα ποσοστό της τάξης του 1,5%;
Σας ευχαριστώ και για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.

http://www.youtube.com/watch?v=GfrxKAqHMhk

(βίντεο δευτερολογίας)
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ