ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Πολιτισμού και Τουρισμού
Θέμα: «Υπολειτουργία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».
Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού, μόνο 8 από τις 64 αίθουσες λειτουργούν, γεγονός που καθημερινά προκαλεί την αγανάκτηση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Κλειστό παραμένει, επίσης τις Κυριακές το πωλητήριο του Μουσείου, ενώ ο κήπος συντηρητείται με έξοδα των «Φίλων του Μουσείου».
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, έχουν λήξει οι συμβάσεις 200 υπαλλήλων. Οι μισοί εξ αυτών ήταν εποχικοί -εργάζονται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν το μουσείο λειτουργεί με θερινό ωράριο-, ενώ οι υπόλοιποι είχαν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου και δεν ανανεώθηκαν.
Το μουσείο χρειάζεται τουλάχιστον 130 φύλακες για να λειτουργήσει με διπλή βάρδια και σήμερα απασχολούνται σε αυτό μόνον 30. Η προκήρυξη για την πρόσληψη 115 νέων συμβασιούχων έχει γίνει, η επιλογή ολοκληρώθηκε, αλλά εκκρεμεί η τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Επίσης, το πωλητήριο του Μουσείου είχε κλείσει, καθώς το διαχειριζόταν ο υπό εκκαθάριση ΟΠΕΠ και τελικά πέρασε στην αρμοδιότητα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ). Αν και εγκρίθηκε η μετάταξη δύο υπαλλήλων, δεν υπάρχει πρόβλεψη μισθολογικής δαπάνης για εργασία τις Κυριακές και τις αργίες. Έτσι, το πωλητήριο παραμένει κλειστό τις Κυριακές, ενώ τα καφέ λειτουργούν, καθώς τα διαχειρίζονται ιδιώτες.
Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίστηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Το μουσείο στεγάζεται στο επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε σχέδια του L. Lange και τελικά διαμορφώθηκε από τον Ernst Ziller. Το μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις. Στους χώρους του στεγάζονται, ακόμη, αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο διαλέξεων, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα πωλητήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, ενώ παράλληλα με την προβολή των εκθεμάτων του διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις και συμμετέχει με δανεισμό έργων του σε εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον, λειτουργεί ως κέντρο έρευνας για επιστήμονες από όλον τον κόσμο και συμμετέχει στην εκπόνηση ειδικών εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων. Στο αμφιθέατρό του διοργανώνονται αρχαιολογικές διαλέξεις, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης ατόμων με προβλήματα ακοής από το επιστημονικό προσωπικό.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε φυλακτικό και λοιπό προσωπικό και να επαναλειτουργήσουν όλες οι αίθουσες και το πωλητήριο, δεδομένης της έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας;
2. Δεδομένου ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη 115 νέων συμβασιούχων έχει γίνει και η επιλογή έχει ολοκληρωθεί, πότε πρόκειται να δοθεί η τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας;
1.6.11
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός