Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

31.5.11

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Ομιλία στη Βουλή για ένα σημαντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με πολλαπλά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, την καθημερινότητά του καθώς και για την πάταξη της διαφθοράς πραγματοποίησε ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παντελής Ασπραδάκης.



Στις δημόσιες υπηρεσίες, την παρούσα κατάσταση, δεν υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη από το σπίτι του. «Κάθε συναλλαγή με το δημόσιο απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του ή γίνεται με εξουσιοδότηση και ασφαλώς μόνο κατά τις ώρες υποδοχής του κοινού. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και χρημάτων, αγανάκτηση, πολλά προβλήματα στη σχέση κοινού και δημόσιου υπαλλήλου και τεράστια βέβαια γραφειοκρατία» τόνισε ο κ. Ασπραδάκης περιγράφοντας τις δυσμενείς συνθήκες με τις οποίες πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια η εξυπηρέτηση του πολίτη από τις δημόσιες υπηρεσίες. .

«Στη νέα ψηφιακή δημόσια διοίκηση τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν πλέον όπου και αν βρίσκονται –στο σπίτι, στη δουλειά ή ακόμη και από το κινητό τους- χωρίς ταλαιπωρία, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα να λαμβάνουν κάθε είδους πληροφορία με μια απλή επίσκεψη σε σχετική ιστοσελίδα που είναι υποχρεωμένοι πλέον να διατηρούν οι δημόσιοι φορείς. Επίσης, θα μπορούν να ζητήσουν ή να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις και δικαιολογητικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο μέσα από το διαδίκτυο, ενώ προβλέπεται βέβαια η ασφάλεια στις συναλλαγές και η προστασία του χρήστη».

Ο Παντελής Ασπραδάκης ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ατονήσει τίποτα από όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου αλλά και να επιτευχθεί η διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και συνολικά του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Επίσης πρέπει να δοθεί έμφαση στη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.

Κλείνοντας την ομιλία του μίλησε για τις μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης σε μια σειρά θεμάτων που συντελούν στην εξυγίανση και την ανάπτυξη της χώρας.

«Η Κυβέρνηση αυτή τολμά να αλλάξει τις παθογένειες του παρελθόντος και να παίρνει αποφάσεις μέσα σε μια οικονομική δίνη, όπου κάθε μέρα αντιμετωπίζει αναρίθμητες δυσκολίες και προκλήσεις, συνεχίζει σταθερά και αποφασιστικά να αγωνίζεται για την Ελλάδα του μέλλοντος για μια αξιοπρεπή λειτουργική και αποδοτική καθημερινότητα». Κάθε μεταρρύθμιση που γίνεται πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες του πολίτη, ο οποίος επωμίζεται καθημερινά δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης

http://www.youtube.com/watch?v=k9jTjr3EELY&feature=channel_video_title

http://pantelis.aspradakis.gr/press/35-speech/210-2011-05-24-10-07-09

Η ριζική αναμόρφωση του κράτους ήταν και παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το μέλλον της χώρας μας. Το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά, υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τη λειτουργία του κράτους με στόχο μια δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη. Η υπόσχεση αυτή με σταθερά βήματα γίνεται πραγματικότητα με συγκεκριμένα νομοσχέδια από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του οποίου ο τίτλος επιβεβαιώνεται και σήμερα στη πράξη.

Αναφέρω, ενδεικτικά, το νομοσχέδιο για την πλήρη αξιοκρατία στις προσλήψεις στο δημόσιο. Πλέον, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται χωρίς παραθυράκια και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Το νομοσχέδιο για διαφανή επιλογή, για πρώτη φορά στην ιστορία της δημόσιας διοίκησης, των προϊσταμένων όλων των επιπέδων, το πρόγραμμα βέβαια «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», το σχέδιο «Καλλικράτης» αυτή τη μεγάλη τομή του κράτους, ενώ προωθείται ήδη το αντίστοιχο νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεται να ικανοποιήσει μια πολυετή και επιτακτική ανάγκη, τόσο για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, όσο και την αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών γύρω από δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, το δικαίωμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής των νομικών προσώπων με το δημόσιο και δεύτερον, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των δημόσιων φορέων με πολλά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, αλλά και το ίδιο το κράτος.

Στη νέα ψηφιακή δημόσια διοίκηση τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν πλέον όπου και αν βρίσκονται –στο σπίτι, στη δουλειά ή ακόμη και από το κινητό τους- χωρίς ταλαιπωρία, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα να λαμβάνουν κάθε είδους πληροφορία με μια απλή επίσκεψη σε σχετική ιστοσελίδα που είναι υποχρεωμένοι πλέον να διατηρούν οι δημόσιοι φορείς. Επίσης, θα μπορούν να ζητήσουν ή να υποβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις, βεβαιώσεις και δικαιολογητικά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο μέσα από το διαδίκτυο, ενώ προβλέπεται βέβαια η ασφάλεια στις συναλλαγές και η προστασία του χρήστη.

Το σχέδιο νόμου έρχεται να εφαρμόσει στην πράξη όσα απορρέουν από τη συνταγματική Αναθεώρηση του 2001 και συγκεκριμένα, τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 5Α που κατοχυρώνει το δικαίωμα της πληροφόρησης, αλλά και την υποχρέωση του κράτους να διευκολύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες που διακινούνται ηλεκτρονικά καθώς και την παραγωγή, ανταλλαγή και διάδοσή τους.

Το γεγονός αυτό ότι η κορυφαία συνταγματική επιταγή ολοκληρώνεται δέκα χρόνια μετά αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση αυτή και το Υπουργείο προσπαθούν να εφαρμόσουν και να προωθήσουν αυτονόητα θέματα και ρυθμίσεις που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε ή δεν μπόρεσε να κάνει.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη από το σπίτι του. Κάθε συναλλαγή με το δημόσιο απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του ή γίνεται με εξουσιοδότηση και ασφαλώς μόνο κατά τις ώρες υποδοχής του κοινού. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και χρημάτων, αγανάκτηση, πολλά προβλήματα στη σχέση κοινού και δημόσιου υπαλλήλου και τεράστια βέβαια γραφειοκρατία.

Θεωρώ λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό το παρόν νομοσχέδιο αλλά πιο σημαντική θα είναι η λειτουργική εφαρμογή του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πρέπει δηλαδή, κύριε Υπουργέ, να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση να μην ατονήσει τίποτα απ’ όσα προβλέπει. Επίσης, είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και συνολικά του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση με ευεργετικά οφέλη. Επιπλέον, αυτό που πρέπει να ρυθμιστεί με σαφήνεια είναι το προβλεπόμενο και ανώτατο χρονικό όριο για τη διεκπεραίωση κάθε ηλεκτρονικής υπόθεσης, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει επακριβώς το χρόνο αποπεράτωσης του αιτήματός του. Τέλος, σημαντικό είναι να ενισχυθούν τα προγράμματα και σεμινάρια εκπαίδευσης ενηλίκων σε δήμους, αλλά και γενικότερα για άτομα που δεν έχουν την ανάλογη εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έτσι ώστε με το χρόνο όλο και περισσότεροι Έλληνες να γίνουν κοινωνοί των νέων εξελίξεων και να μπορούν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Οπωσδήποτε πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα προσβασιμότητας σε όλη τη χώρα για όλους τους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις» θεσπίζει το νομικό πλαίσιο που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μετατροπή της χώρας μας από ένα κράτος γραφειοκρατίας και ανομίας σε ένα λειτουργικό κράτος ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε όλες αυτές τις αλλαγές πιστεύοντας ακράδαντα ότι έχει το καθήκον και την ιστορική υποχρέωση να το κάνει κάτω από τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Πιστεύω άλλωστε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λάου επιδοκιμάζει τέτοιες πρωτοβουλίες που σίγουρα μόνο θετικά έχουν να προσφέρουν στον πολίτη και γενικότερα στη λειτουργία του δημοσίου. Από την άλλη πλευρά έχουμε τη Νέα Δημοκρατία που με το «Ζάππειο 2» εξήγγειλε πράγματα που ήδη κάποια απ’ αυτά εφαρμόζονται, προτείνει μέτρα που θα αυξήσουν το έλλειμμα και τέλος μιλάει για πράγματα που είναι ανεφάρμοστα αυτή τη χρονική στιγμή.

Πιστεύω ότι αυτή η ώρα είναι ώρα ευθύνης, είναι ώρα που χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Η χώρα μας θέλει ενωμένους και δεν χρειάζεται να μας το λέει κανένας από πουθενά.

Οι πολίτες βέβαια το γνωρίζουν, γιατί επωμίζονται δυσάρεστα μέτρα και έχουν καταλάβει ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες που η χώρα μας δοκιμάζεται χρειάζεται μια κυβέρνηση αποφασισμένη να δράσει ουσιαστικά και όχι να πειραματιστεί.

Αυτό που είναι σημαντικό να αναδειχθεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να ψηφίζει και να υλοποιεί σχέδια νόμου που στοχεύουν στη δημιουργία μιας Ελλάδας, μιας ευνομούμενης και σύγχρονης χώρας. Η Κυβέρνηση αυτή τολμά, τολμά να αλλάξει τις παθογένειες του παρελθόντος και να παίρνει αποφάσεις μέσα σε μια οικονομική δίνη, όπου κάθε μέρα αντιμετωπίζει αναρίθμητες δυσκολίες και προκλήσεις, συνεχίζει σταθερά και αποφασιστικά να αγωνίζεται για την Ελλάδα του μέλλοντος για μια αξιοπρεπή λειτουργική και αποδοτική καθημερινότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους φυσικά υπερψηφίζω το νομοσχέδιο. Ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ