Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.4.11

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. Υπουργούς
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
-Πολιτισμού και Τουρισμού
Θέμα: "Πότε θα βγει το τελικό πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την ανέγερση των 516 βιλλών πολυτελείας από την εταιρεία «Πόρτο Καρράς ΑΕ» σε περιοχή της Χαλκιδικής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δασικών χαρακτηριστικών;"




Τον Ιανουάριο του 2010 η εταιρεία «Πόρτο Καρράς Α.Ε» υπέβαλε αίτηση στην πολεοδομία Χαλκιδικής για άδεια ανέγερσης 516 ( !) βιλλών πολυτελείας σε μια περιοχή που δεν είναι ξεκάθαρο νομικά αν είναι ή όχι δασική. Το σύνολο της επιφάνειας που επιχειρείται να ανεγερθούν πολυτελείς κατοικίες φτάνει τα 80.000 τ.μ στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Στις 19 Αυγούστου 2010 η τότε νομαρχία Χαλκιδικής, χωρίς να απευθυνθεί για γνωμοδότηση στο δασαρχείο Χαλκιδικής, δίνει άδεια για την έναρξη εργασιών.

Η με αρ. 199/2010 άδεια εκδίδεται στις 9 Σεπτεμβρίου και μεταγενέστερα το δασαρχείο Χαλκιδικής διατυπώνει αντίθετη άποψη γιατί δεν ζητήθηκε η γνωμοδότησή του ως προς την έκδοση της άδειας.

Παράλληλα εντός της περιοχής υπάρχουν τρεις αρχαιολογικοί χώροι και παρ’ ταύτα δεν υπήρξε ανάλογο αίτημα προς τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες προκειμένου να αποφανθούν για την έκδοση της παραπάνω άδειας και ενώ ο ένας οικίσκος έχει χωροθετηθεί επάνω σε σημείο όπου γίνονταν αρχαιολογικές ανασκαφές.

Το θέμα παίρνει μεγάλη δημοσιότητα από τον τοπικό τύπο και στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιείται έλεγχος από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ όπου στις 11 Μαρτίου 2011 προχωρούν στην αναστολή της παραπάνω οικοδομικής άδειας του 2010 εξαιτίας παρατυπιών που διαπίστωσαν (ελλείψει γνωμοδότησης από δασαρχείο, αρχαιολογία κ.λ.π). Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου διευκρίνισαν ότι το επόμενο διάστημα θα καταλήξουν στο «τελικό πόρισμα» για την ακύρωση ή όχι της άδειας.



Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:



1) Υπάρχουν και ποιες ακριβώς οι παραβάσεις και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να εξασφαλιστεί η μη καταπάτηση αρχαιολογικών χώρων;

2) Γιατί καθυστερεί το δασαρχείο για το χαρακτηρισμό της παραπάνω έκτασης και πότε θα κατατεθεί το «τελικό πόρισμα» των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ώστε να ξεκαθαρίσει κατά πόσο οι οικοδομικές εργασίες της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» είναι σύννομες και δεν επιχειρείται για άλλη μια φορά η ανέγερση παράνομων κτισμάτων;





Η ερωτώσα βουλευτής:



Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ