Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.3.11

"Η καταστροφολογία δεν βοηθά την αγορά"

Απάντηση υπουργού ΠΑΑΝ, κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ , κ. Γ.Καρατζαφέρη

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011



"Η καταστροφολογία δεν βοηθά την αγορά"



Απάντηση υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ , κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ελλάδα



«Ήρθε η ώρα μιας μεγάλης εθνικής συνεννόησης, με στόχο να ανατάξουμε τη χώρα» τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, σχετικά με το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. «Η διαρκής καταστροφολογία, η διαρκής αναφορά στην κατάρρευση της χώρας, οδηγεί δυστυχώς τους καταναλωτές σε απαισιοδοξία και συγκράτηση» δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «Είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον να βελτιωθεί, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να δρουν πιο άνετα, πιο ανταγωνιστικά και πιο δυναμικά. Αυτή είναι μια κυρίαρχη προϋπόθεση ώστε να δικαιώσουμε τις θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».



Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν το 95% των επιχειρήσεων της χώρας και απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Ως βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ανέφερε την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την απόκτηση πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, που θα επιτευχθούν μόνο με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας καθώς και με την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη, οποίο έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.



Για την άμεση ανάγκη της αγοράς για ρευστότητα, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» προγράμματα ύψους περίπου 1 δις € ενώ σε δύο εβδομάδες θα δημοσιευθεί η πρώτη προκήρυξη του επενδυτικού νόμου, ύψους πάνω από 2 δις €, για το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) και στο σημαντικό ρόλο που έχει ήδη αρχίσει να διαδραματίζει στη δημιουργία ρευστότητας στην αγορά, με άμεσα και ευνοϊκά δάνεια.



Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισήμανε επίσης το θετικό γεγονός ότι το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις αλλά και το ότι οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση το 2010 κατά 10,7%, σε σχέση με το 2009.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του υπουργού στη Βουλή:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του ΛΑΟΣ, αγαπητοί συνάδελφοι,



Συμμερίζομαι απολύτως τις αγωνίες σας για την τύχη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Υπολογίζεται ότι σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από 95% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων και απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας του ενεργού πληθυσμού. Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι απαιτείται μία εθνική προσπάθεια προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις. Και για να το καταφέρουμε αυτό, να πετύχουμε δηλαδή την ανάπτυξη της χώρας, πρέπει καταρχήν να πετύχουμε δύο πράγματα : Πρώτον, να επανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να αποκτήσουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και δεύτερον να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη.



Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι κάτι συγκεκριμένο και αφορά τις επενδύσεις. Επενδύσεις ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν υπάρξει μια εμπιστοσύνη για τη χώρα στις διεθνείς στις αγορές. Εάν οι αγορές δεν εμπιστευτούν τη χώρα είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες να απευθυνθούν στην διατραπεζική αγορά για να δανειστούν και έτσι δεν θα μπορούν να δανείζονται οι επιχειρήσεις μας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα και έχει ως αποτέλεσμα να πνίγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.



Αυτή τη στιγμή λοιπόν, γνωρίζετε πολύ καλά την προσπάθεια που επιχειρεί η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική διάσωση της χώρας. Μία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, εγώ θα έλεγα ότι συμβάλουμε όλοι στο να διαμορφώσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην αγορά. Όσο κάθε μέρα χειροτερεύει η ψυχολογία, τόσο χαμηλώνει η ζήτηση, τόσο πέφτει η κατανάλωση, τόσο τελικά κάθε μέρα κλείνουν επιχειρήσεις και, κυρίως, μικρές υγιείς επιχειρήσεις. Αυτό είναι μια ήττα, μια πολιτική ήττα. Και για να ανατρέψουμε αυτή την ήττα χρειάζεται να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να συμβάλουμε στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Και ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε απάντηση με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη.



Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, έξω και μέσα από τη χώρα, και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε με κίνητρα τις επενδύσεις. Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε «τρέχουν» προγράμματα της τάξεως του 1 δις € περίπου. Πρέπει να σας πω επίσης ότι είναι πολλή χαμηλή η ζήτηση γενικότερα. Να σας πω χαρακτηριστικά, ότι για ένα πρόγραμμα 150 εκ. € για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπάρχει μια πολλή μικρή απορρόφηση, της τάξεως των 10 εκ. € το μήνα . Όμως, θα ήθελα να ενημερώσω τη Βουλή και για ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός, ότι το 50% περίπου των επιχειρήσεων δεν έχει δανειστεί ποτέ.



Αυτή τη στιγμή η αγορά χρειάζεται μια τόνωση ρευστότητας, η οποία θα δοθεί με ενισχύσεις μέσω του Εθνικού Ταμείου για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) που ψηφίσαμε πριν λίγες εβδομάδες και είναι πλέον νόμος του κράτους. Προετοιμάζεται ήδη ο διαγωνισμός ούτως ώστε μέσα στο Μάιο να τρέξουν προγράμματα ύψους 1,2 δις € για να ενισχύσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια του επενδυτικού νόμου και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα να συμβάλουν στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.



Επίσης, θέλω σήμερα να σας ενημερώσω και για ένα άλλο καλό νέο : κατά 10,7 % αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2010, οι οποίες κυναίνονται περίπου στα 16,5 δις € Αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο στοιχείο, το οποίο μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις μας.

Θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 30 εκ. € ενώ σύντομα, μέσα στο Μάιο, θα διατεθούν και άλλα 70 εκ € για την ενίσχυση των εξαγωγών, στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ.

Επίσης ένα μεγάλο εργαλείο, ο νέος επενδυτικός νόμος, τον οποίο ψηφίσαμε όλοι εδώ στη βουλή, σύντομα θα ενεργοποιηθεί καθώς η πρώτη του προκήρυξη θα γίνει περίπου στις 20 Μαρτίου. Αυτή η πρώτη προκήρυξη είναι ύψους περισσότερο από 2 δις € και αφορά τη γενική επιχειρηματικότητα, τη νεανική επιχειρηματικότητα και τους καινοτόμους επιχειρηματίες, που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα».



Δευτερολογία



«Είναι παρήγορο και πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι έχετε επεξεργασμένες προτάσεις για μια σειρά από θέματα. Σας υπόσχομαι να δω το θέμα των ενοικίων και πάλι. Ξέρετε ότι ήδη επεξεργαζόμαστε μια σχετική ρύθμιση, γιατί μπροστά στην κρίση που αντιμετωπίζει η αγορά χρειάζεται οπωσδήποτε μια ισορροπία απωλειών, γιατί για απώλειες μιλάμε. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι δεν έχει νόημα να ανοίγουμε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής ποιότητας. Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολύ χαμηλής ποιότητας επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Να σας πω χαρακτηριστικά με την ευκαιρία ότι στον προηγούμενο επενδυτικό νόμο μια θέση εργασίας απαιτούσε 200.000 € επιδότηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώξουμε να επαναφέρουμε τη χώρα σε μια παραγωγική βάση, η οποία θα καταστήσει την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική, εξωστρεφή και καινοτομική, με προστιθέμενη αξία και προϋποθέσεις για τη δημιουργία απασχόλησης. Αυτό είναι το ζητούμενο.



Πρέπει να σας πω ακόμα, για το θέμα των Τραπεζών, ότι, δυστυχώς, δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης να υποχρεώσει τις Τράπεζες να συγχωνευτούν. Ωστόσο, από τη δική μας πλευρά υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση και απόφαση να επιδιώξουν οι τράπεζες να δημιουργήσουν σχήματα δυναμικά, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά. Και έρχομαι στο κρίσιμο θέμα της πρόσβασης των επιχειρήσεων στις Τράπεζες: Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει ένα βήμα και σας διαβεβαιώνω όλους ότι πολύ σύντομα αυτό το βήμα θα γίνει και πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις. Κι εδώ αναφέρομαι στη σύσταση του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ). Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Εάν ένας επιχειρηματίας, μια επιχείρηση, πάρει ένα δεκαετές δάνειο 200.000 €, θα πληρώσει με τα σημερινά επιτόκια στην Τράπεζα 84.000 €. Μέσω του ΕΤΕΑΝ θα πληρώσει 42.000 €, τα μισά περίπου χρήματα, πολύ λιγότερα δηλαδή. Έτσι, η επιχείρηση θα γίνει ανταγωνιστικότερη απ’ ότι θα ήταν εάν δεν υπήρχε το ΕΤΕΑΝ. Με αυτό το παράδειγμα θέλω να πω ότι δημιουργείται μια πολύ σοβαρή παρέμβαση στην αγορά.



Τέλος, επανέρχομαι σε αυτό το οποίο έθεσα στην αρχή. Η διαρκής καταστροφολογία, η διαρκής αναφορά στην κατάρρευση της χώρας, οδηγεί δυστυχώς τους καταναλωτές σε απαισιοδοξία και συγκράτηση. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα μιας μεγάλης εθνικής συνεννόησης, με στόχο να ανατάξουμε τη χώρα, μέσα από μεγάλες αλλαγές και στην οικονομία. Είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον να βελτιωθεί, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να δρουν πιο άνετα, πιο ανταγωνιστικά και πιο δυναμικά. Αυτή είναι μια κυρίαρχη προϋπόθεση ώστε να δικαιώσουμε τις θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ