Αθήνα, 4 Μαρτίου 2011
Ομιλία στη Βουλή, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του ΛΑ.ΟΣ κ. Αθ. Πλεύρη, για τη σχέση λαθρομεταναστών και αντιρατσιστικών οργανώσεων και τους μετανάστες στο κτίριο Υπατία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι κοινή διαπίστωση ότι στο θέμα των 237 μεταναστών υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση. Και υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Είναι κάτι που εξ αρχής έχω επισημάνει και που έχουμε ως κυβέρνηση καταγγείλει επανειλημμένως. Αυτό βεβαίως, δεν σημαίνει ότι συμμερίζομαι τις απόψεις του κ. Πλεύρη περί ρατσιστικών πράξεων εκ μέρους των μεταναστών εναντίον του ελληνικού λαού.
Είναι μια άποψη που ξεφεύγει κατά πολύ από την πραγματικότητα. Η αλήθεια εδώ είναι ότι έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική εκμετάλλευση του ανθρώπινου αγώνα που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, προκειμένου να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα το πολιτικό πρόβλημα δημιουργείται από την καθοδήγηση, την οποία δέχονται για άρνηση επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις σήμερα επισήμως δέχθηκαν να συζητήσουν με τις αρμόδιες αρχές. Μέχρι τώρα μόνο μέσω διαμεσολαβητών και μέσω εκπροσώπων γινόταν η οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας.
Αυτή είναι η ωμή πολιτική αλήθεια, η οποία εμένα προσωπικά με θλίβει, διότι αποτελεί τεχνητό εμπόδιο στην επίλυση ενός προβλήματος μέσα από τον ελεύθερο διάλογο των εμπλεκομένων.
Από εκεί και πέρα, στο ερώτημα αν και κατά πόσον οι πολιτικές ομάδες, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Πλεύρης, έχουν σχέση μεταξύ τους, έχω να πω ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρει ούτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτε την Κυβέρνηση εν γένει. Και θα αποτελούσε πολύ δυσάρεστη έκπληξη για μένα, αν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ασχολούνταν με τη διασύνδεση ή την επικοινωνία πολιτικών ομάδων και πρωτοβουλιών μεταξύ τους.
Τονίζω με απόλυτο τρόπο ότι τα φρονήματα των πολιτών, οι πολιτικές τους διεκδικήσεις και η διασύνδεση μεταξύ τους δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο ενδιαφέροντος για την Αστυνομία. Τέτοιες πρακτικές παρακολούθησης πολιτικών δραστηριοτήτων προσβάλλουν το Σύνταγμα της χώρας και τα δημοκρατικά ιδεώδη. Είναι δε καταδικασμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού και ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.
Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί και η Αστυνομία, η οποία ως σύγχρονο και δημοκρατικό όργανο της ελληνικής πολιτείας, είναι αφοσιωμένη, όσο ποτέ άλλοτε, στο Σύνταγμα και τους νόμους και επιτελεί το καθήκον της με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Τέλος, στο σκέλος της ερώτησης που αφορά στο πώς προτιθέμεθα να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της συνεχούς παρανομίας με καταλήψεις και άλλες θρασύτητες, όπως λέτε. Πρώτα από όλα οι θρασύτητες εμάς δεν μας αφορούν. Μας αφορούν οι παρανομίες, οι έκνομες πράξεις.
Ο κάθε πολιτικός χώρος μπορεί να είναι όσο θρασύς επιλέγει να είναι. Οι πολιτικές συμπεριφορές και οι επιλογές είναι αυτές τις οποίες κρίνει τελικά ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Όσον αφορά όμως στις έκνομες πράξεις, αυτές εμπίπτουν στο πεδίο αντίδρασης εκ μέρους της αστυνομίας. Και σε αυτό το θέμα, πιστεύω ότι έχουμε δώσει ήδη στον ελληνικό λαό δείγματα γραφής. Με σεβασμό στη νομιμότητα είναι η απάντηση, αλλά και με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Και το ίδιο θα πράξει η Αστυνομία και σε κάθε ανάλογη περίπτωση ποινικής εκτροπής, εφόσον βέβαια πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Βεβαίως εσείς αναφερθήκατε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84. Να σας πω ότι πρώτον από ότι πληροφορηθήκαμε, εκ των υστέρων, δεν υπήρξε καμία φθορά μέσα στο κτίριο και δεύτερον δεν υπήρξε καμία καταγγελία ή έγκληση προς την Ελληνική Αστυνομία, ούτε από το Δήμο Αθηναίων, ούτε από τη Διοίκηση του 9.84. Ως εκ τούτου η κριτική, στην οποία αφορά την Αστυνομία, είναι άνευ αντικειμένου και στερείται βάσεως. Σας ευχαριστώ.
Δευτερολογία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή:
Δεν ξέρω αν ο κ. Πλεύρης έχει ορισμένα περισσότερα στοιχεία και επιμένει ότι κάποιοι ενδιαφέρονται να υπάρξει νεκρός από αυτόν τον αγώνα και δεν μπορώ να το αποδεχτώ. Θα μου ήταν εντελώς αδιανόητο να υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική επιδίωξη. Εκείνο όμως που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι υπάρχουν σε διάφορους χώρους κάποιοι επιμένουν στην ένταση επιμένουν στη σύγκρουση και από την πρώτη στιγμή στην εμπλοκή της Αστυνομίας σε αυτή την υπόθεση. Γι αυτό και οι εντολές τις οποίες προσωπικά έχω δώσει προς την ηγεσία της Αστυνομίας και εφαρμόζονται απολύτως είναι ότι μόνο η αυστηρή τήρηση του νόμου και μόνο στα πλαίσια του νόμου και πάντα μόνο με την παρουσία των εισαγγελικών αρχών θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί η Αστυνομία.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός οικιακού ασύλου. Γιατί αυτό είναι το κτίριο Υπατία. Οικιακό Άσυλο. Και επομένως δεν πρόκειται περί κατάληψης. Πρόκειται περί μιας συμφωνίας η οποία έχει γίνει μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαφόρων εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και του ιδιοκτήτη. Από εκεί και πέρα η Αστυνομία δεν έχει κανένα λόγο. Το λέω αυτό γιατί αναπτύσσεται μια μεγάλη φιλολογία γιατί δεν έχει επέμβει η Αστυνομία. Απάντησα μάλιστα και σε ερωτήσεις άλλων συναδέλφων σας του ΛΑ.ΟΣ, γιατί η Αστυνομία δεν έχει συλλάβει τους παρανόμους. Η απάντηση είναι ότι στη χώρα υπάρχουν πάρα πολλοί παράνομοι -κακώς βεβαίως- και σε αυτό έχει ευθύνη όλο το πολιτικό σύστημα, οι πάντες, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, για πολλά χρόνια, για δεκαετίες. Και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πέραν από του να τακτοποιήσουμε τα πράγματα και να εφαρμόσουμε τους νόμους ως έχουν.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η εφαρμογή των νόμων με πλήρη ευελιξία, με απόλυτη ευαισθησία προς τους απεργούς. Με απόλυτο σεβασμό στον αγώνα των απεργών. Γιατί είναι ένας αγώνας και αυτός. Και πάνω από όλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωή και την υγεία αυτών των ανθρώπων η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού, που είναι ο Υπουργός Εσωτερικών , ο οποίος απ΄ότι γνωρίζω σε λίγο θα συναντήσει τους εκπροσώπους τους, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λύση. Το αίτημα των συγκεκριμένων απεργών δεν είναι για άσυλο στη χώρα, ώστε να ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το θέμα των συγκεκριμένων απεργών είναι άδεια διαμονής στη χώρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από μαζική νομιμοποίηση την οποία ζητούν. Δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό. Θα είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρα σε διεθνές επίπεδο. Δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία. Δεν πρόκειται να γίνει. Ωστόσο όμως, τόσο ο κ. Ραγκούσης, όσο και η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Νταλάρα, όλη αυτή την περίοδο προσπαθούν με κάθε τρόπο να δοθούν λύσεις τέτοιες, οι οποίες να αφορούν ένα μέρος των ανθρώπων - όχι των συγκεκριμένων απεργών- αλλά όλων των άλλων ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας.
Από εκεί και πέρα, όταν πλέον όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν και εφόσον το δικό μας υπουργείο αναλάβει τις συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους νόμους. Και χθες το βράδυ πρότεινα επισήμως, αλλά ούτως ή άλλως , εδώ και δέκα μέρες έχουμε προτείνει προς τους απεργούς να αποδεχθούν να καταγραφούν, να ταυτοποιηθούν από την ελληνική αστυνομία και να δοθεί μια αναστολή της απομάκρυνσής από τη χώρα για έξι μήνες. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί. Δεν απαντούν επ΄αυτής της πρότασης. Όμως σε κάθε περίπτωση εάν δεν δεχτούν ούτε αυτό, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τους νόμους. Και οι νόμοι είναι σαφείς και συγκεκριμένοι. Η ελληνική κοινωνία πάντως, πέρα από το γεγονός ότι δεν αντέχει άλλο αυτό το βάρος των μεταναστών που κινούνται σε όλη την επικράτεια, από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας δεν ξεχνά ούτε για μια στιγμή ότι είναι άνθρωπος. Και ουδείς εξ υμών υποθέτω μέσα στην αίθουσα αυτή και στον πολιτικό κόσμο της χώρας δε μπορεί να διανοηθεί ότι δεν παραμένει πρώτη προτεραιότητα η ζωή και η υγεία των ανθρώπων, είτε είναι νόμιμοι, είτε είναι παράνομοι.