Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

10.3.11

Ερωτήσεις στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα 10 Μαρτίου 2011
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ
Ερωτήσεις στη Βουλή προς τον
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης



Με ερωτήσεις του στη Βουλή ο Βουλευτής ν. Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, θέτει :
α) τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της διακοπής χορήγησης φαρμάκων σε ασθενείς με μυοπάθεια
β) το ζήτημα της λειτουργίας των παραρτημάτων του ΙΚΑ στη Λέσβο
Αθήνα 10 Μαρτίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο
ΘΕΜΑ: Διακοπή χορηγήσεως φαρμάκων σε ασθενείς με μυοπάθεια

Πραγματικό αγώνα επιβίωσης δίνουν οι ασθενείς με μυοπάθεια αφού μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων για ασθένειες που δεν περιλαμβάνονται στις ενδείξεις του και μάλιστα με νεώτερη απόφαση ενημερώνονται οι γιατροί ότι εάν το χορηγήσουν θα υποχρεωθούν και να το πληρώσουν.
Δεν μπορώ να γνωρίζω με βάση ποια επιστημονική εισήγηση αποφασίστηκε η διακοπή χορήγησης του φαρμάκου, όταν αυτό έχει διαπιστωθεί  ότι είναι απαραίτητο για την ανακούφιση και τη ρύθμιση της ασθένειας, ενώ πολλές φορές αποτελεί τη βασική θεραπευτική αγωγή, η διακοπή της οποίας ή η παροδική της έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.
Επίσης δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες στατιστικές μελέτες ανέδειξαν ότι οι ασθενείς με μυοπάθεια από τον ακριτικό και παραμεθόριο ν. Λέσβου, μπορούν με ευκολία να λάβουν έγκριση από τον ΕΟΦ για κατ’ εξαίρεση χορήγηση του φαρμάκου, αφού βεβαίως πρώτα εξετασθούν από νοσοκομεία στην Αθήνα. Ασθενής από τη Λέσβο, αναμένει από τον Νοέμβριο του 2010 τη σχετική γνωμοδότηση του ΕΟΦ.
Η «λύση» της «πλασμαφαίρεσης» δεν είναι βέβαια δυνατόν να αποδοθεί ως προσήκον μέτρο θεραπείας, αφού γίνεται μόνο στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα.
Ομολογώ ότι δεν μπορώ να κατανοήσω την λογική αυτής της πρακτικής, η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές θεωρώντας ότι γραφειοκρατικές διαδικασίες ή μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα με αντίστοιχες δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, είναι οικονομικότερες.
Θα ήταν προτιμότερο και βεβαίως πιο ανθρώπινο πριν την έκδοση της απόφασης διακοπής χορήγησης ανοσοσφαιρίνης σε ασθενείς με μυοπάθεια, να είχατε ελέγξει τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση αυτή στους ασθενείς, γιατί πέρα από Υπουργός Υγείας είσθε και Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με δεδομένο ότι στο όνομα της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει οι ασθενείς να πληρώνουν με κάθε κόστος τις αδυναμίες των ταμείων, ούτε να υποβαθμίζεται η θεραπεία τους στο όνομα του περιορισμού της «σπατάλης» και της εξοικονόμησης πόρων εις βάρος ακόμα και της επιβίωσης τους.
Με δεδομένο ότι όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία, δεν μπορεί κανείς στο όνομα της τήρησης του νόμου να αφήνει ανθρώπους αβοήθητους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι προτίθεται να πράξει για την αντιμετώπιση του θέματος;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Σπύρος Γαληνός





Αθήνα 10 Μαρτίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης
ΘΕΜΑ:  Λειτουργία των Παραρτημάτων του ΙΚΑ στη Λέσβο

Δίκαιη οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Λέσβου η είδηση ότι τα καταστήματα του ΙΚΑ στη Μήθυμνα, στη Γέρα, στο Πλωμάρι και στον Πολιχνίτο επίκειται να κλείσουν. Ουσιαστικά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ στη Λέσβο, θα περιορίζονται μόνο στους παλαιούς δήμους Μυτιλήνης και Καλλονής. Αυτή η απόφαση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το μέγεθος και την γεωμορφολογία του νησιού καθώς και τις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης που αυτονόητα θα δημιουργηθούν για μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων του ΙΚΑ
Καθίσταται σε όλους εμφανές ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ με εκπεφρασμένο στόχο  την αύξηση της αποτελεσματικότητας δεν αποτελεί μία μεταρρυθμιστική τομή που εγγυάται την αποδοτικότητα, δηλαδή την παροχή  υπηρεσιών υγείας με χαμηλότερο κόστος, αλλά είναι μία ψευδεπίγραφη διαδικασία η οποία αποσκοπεί στο να μετατρέψει το ΙΚΑ σε έναν εισφοροεισπρακτικό μηχανισμό, αποστερώντας σημαντικά τμήματα του πληθυσμού από  την πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Χαρακτηριστικό της υποβάθμισης των υπηρεσιών του ΙΚΑ που βιώνουμε στην Λέσβο είναι ότι η υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ Μυτιλήνης με εικοσιέξι χιλιάδες ασφαλισμένους στερείται γραμματειακής υποστήριξης.    
Κατόπιν τούτου ερωτάται η κ. Υπουργός
1) Τι θα κάνει για να παραμείνουν σε λειτουργία τα υφιστάμενα αποκεντρωμένα παραρτήματα του ΙΚΑ στη Λέσβο;
2) Τι θα πράξει προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε διοικητικό  προσωπικό (γραμματειακής υποστήριξης ) στην υγειονομική υπηρεσία του Ι.Κ.Α Μυτιλήνης.

Ο Ερωτών Βουλευτής



Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ