Αθήνα, 10 Μαρτίου 2011
Σημεία Ομιλίας του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη και Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θανάση Νάκου, στο σχέδιο νόμου: «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι οι Νόμοι αλλάζουν με Νόμους, ότι αυτό επιβάλλει το Σύνταγμά μας κι ότι αυτό γίνεται από τον αρμόδιο Υπουργό μόνο σ΄ αυτή την αίθουσα, πλανάσθε πλάνην οικτράν. Χθες καθιερώθηκε νέος τρόπος, αρκούν τέσσερεις εκβιαζόμενοι, λόγω της απερισκεψίας τους, υπουργοί, για να αλλάξει ένας νόμος, όχι εδώ στη Βουλή αλλά στο πεζοδρόμιο. Το παράθυρο που άνοιξε, παρά τις αντιδράσεις μας, πριν 3 μήνες η Κυβέρνηση για την νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών τώρα το μεγαλώνει και μάλιστα με ανακοίνωση του εκπροσώπου των καταληψιών». Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. και επικεφαλής του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Θανάσης Νάκος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας & άλλες διατάξεις», με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον τερματισμό της απεργίας πείνας των μεταναστών.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στις πρόσφατες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ότι «σαν να μην πέρασε μία μέρα, θυμήθηκαν και εφάρμοσαν τις προσφιλείς τους τακτικές. Επανέφεραν στην Αστυνομία τις προγραφές που είχαν κάνει το 1994. Αποστράτευσαν 40 ταξιάρχους, 58 αστυνομικούς διευθυντές και 12 υποστρατήγους, προκειμένου να προαχθούν οι εκλεκτοί του κόμματος. Οι υπασπιστές των υπουργών, οι πιστοί κομματικοί. Οι τοποθετήσεις μετά τις κρίσεις έγιναν με μόνο ένα κριτήριο: την κομματική προσήλωση (…). Αποδυναμώνουν έτσι ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας, αλλά και την αξιοπιστία της στα μάτια των πολιτών. Με τις μαζικές αποχωρήσεις έμπειρων και ικανών στελεχών χάνεται -και αυτό είναι το σπουδαιότερο- η διάδοχη εμπειρία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου τονίζοντας ότι «το ζήτημα της άμεσης, έγκυρης και δίκαιης παρέμβασης της πολιτείας κάθε φορά που κάποιος πολίτης πέφτει θύμα κακομεταχείρισης, αλλά και της ταυτόχρονης διασφάλισης δικαιοσύνης για τους καταγγελλόμενους, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικά μέτρα σαν και αυτά του παρόντος σχεδίου νόμου, όσο κι εάν αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «ο τυπικός και διεκπεραιωτικός ρόλος αυτής της νέας αυτοτελούς υπηρεσίας σαφώς δεν ανταποκρίνεται στην ουσία του ζητήματος και στην ανάγκη ίδρυσης ανεξάρτητου μηχανισμού αντιμετώπισης των καταγγελιών αυθαιρεσιών του ένστολου προσωπικού».
Ο Θανάσης Νάκος άσκησε κριτική και στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη σύσταση σώματος πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να συντελέσει στην ενδυνάμωση του πυροσβεστικού σώματος, όμως η ταυτόχρονη αποδυνάμωση του αριθμού των μονίμων πυροσβεστών που αποφάσισε η κυβέρνηση διέψευσε τις προσδοκίες μας για μία ισχυρότερη Πυροσβεστική» και συνέχισε: «θα μπορούσε να αποτελέσει πράξη απονομής δικαιοσύνης για τους εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, θα έπρεπε να απορροφηθούν όλοι, χωρίς να δημιουργείται επιπλέον κόστος. Τι σημαίνει, όμως, η αιφνιδιαστική προσθήκη ότι ό αριθμός των προσλαμβανομένων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 50% του αριθμού των μονίμων, που αποχώρησαν το αμέσως προηγούμενο έτος; Μήπως αθέτηση των δεσμεύσεών σας;».
«Συνεχίζετε να νομοθετείτε και να πολιτεύεστε, όπως αποδεικνύεται, με κομματικά κριτήρια, με σύνδρομα αντεκδίκησης όσων δεν θεωρείτε δικούς σας ψηφοφόρους και με κυρίαρχες επιλογές αυτά που θεωρείτε αυστηρά κομματικά συμφέροντα», είπε ο κ. Νάκος και συνέχισε: «Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και στην κατάργηση της Αγροφυλακής και στην εμπλοκή σας στον τρόπο με τον οποίο θα ασκούν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα οι αστυνομικοί, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΕΥΠ».
Επιπλέον, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι επιχειρεί «ευθεία παρέμβαση στη θεσμοθετημένη συνδικαλιστική ελευθερία των αστυνομικών υπαλλήλων, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά το δικαίωμα τους να εκπροσωπούνται σε συλλογικό επίπεδο», ενώ συμπλήρωσε ότι «με την ίδια ακριβώς λογική, παρεμβαίνει και στη συγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΕΥΠ (…). Σε μία δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, η συνδικαλιστική ελευθερία έχει από πολλά χρόνια κατοχυρωθεί. Κι έρχεστε σήμερα εσείς να τη βιάσετε, παρεμβαίνοντας νομοθετικά στις οργανώσεις των υπαλλήλων της Αστυνομίας και της ΕΥΠ, με σκοπό να πετύχετε τους κομματικούς σας στόχους».