ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 8.3.2011
Επί της Αρχής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και
άλλες διατάξεις»
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): …. Καλείται στο Βήμα ο κ. Δημήτριος Τσιρώνης, Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ.
Ορίστε, κύριε Τσιρώνη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Στα τρεισήμισι χρόνια που είμαι Βουλευτής νομίζω ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά νομοθετήματα που έχουν συζητηθεί σ’ αυτή την Αίθουσα και αυτό γιατί η χώρα μας, η Ελλάδα, είναι μία χώρα πλούσια σε βιοποικιλότητα, μία χώρα με σπάνια οικοσυστήματα τα οποία ασφαλώς χρήζουν προστασίας.
Δυστυχώς, το οπλοστάσιο της χώρας μας, είτε αυτό αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο είτε αφορά στα μέσα που διατίθενται, είναι ελλιπές και χρειάζεται να το συμπληρώσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά και τα οικοσυστήματα -πάρα πολλά από τα οποία έχουν εξαφανισθεί, άλλα έχουν περιοριστεί και άλλα κινδυνεύουν με άμεση καταστροφή- αλλά και τα σπάνια είδη κυρίως της πανίδας και της χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση, αν δεν έχουν ήδη εξαφανισθεί ή ο πληθυσμός τους δεν έχει περιοριστεί σημαντικά.
Όπως ανέφερα στην αρχή της συζήτησης, πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά νομοθετήματα που έχουμε συζητήσει στη Βουλή. Δυστυχώς, αυτό το νομοσχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας αδικείται από μία παράλληλη συζήτηση που γίνεται, μία συζήτηση που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές Natura. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος με τον τρόπο που έγινε η οριοθέτηση των περιοχών Natura, δεν μπορεί να αμφισβητήσει όμως την αναγκαιότητά τους και τον τρόπο που έπρεπε να γίνουν.
Κύριε Υπουργέ, όπως έχει εξελιχθεί αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες και η διαβούλευση και η συζήτηση, θα έλεγα να δεχθείτε τις προτάσεις των Βουλευτών για την εξαίρεση αυτών των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις της μεταγραφής στα Υποθηκοφυλακεία μέχρι την 1η Μαρτίου. Νομίζω ότι θα λύσει το πρόβλημα ώστε να προχωρήσει αποτελεσματικά και η προστασία του περιβάλλοντος.
Εδώ, όμως, θα πρέπει να μπει και μία κόκκινη γραμμή, να υπάρχει ένα τέρμα, γιατί θα υπάρχει και πίεση αύριο. Η χώρα δέχεται πίεση από την οικονομική κρίση. Θα υπάρχουν πιέσεις και για ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, ίσως σε περιοχές Natura, αλλά και σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπου θα σας ζητάνε συνεχώς εξαιρέσεις, αφού θα είστε ο αρμόδιος Υπουργός που θα τις χειριστεί. Αυτή η πίεση δεν μπορεί να υπάρξει σε βάρος του περιβάλλοντος. Θα πρέπει επιτέλους να μπει μία κόκκινη γραμμή, εάν θέλουμε πραγματικά να προστατέψουμε το περιβάλλον.
Αυτό σας το λέει ένας Βουλευτής που προέρχεται από μία περιοχή πολύ πλούσια σε βιοποικιλότητα. Διαθέτει ένα από τα πιο σπάνια οικοσυστήματα στον κόσμο, ένα μοναδικό υδροβιότοπο, όπως είναι ο Αμβρακικός, ένα μνημείο της φύσης, που αυτή τη στιγμή απειλείται με καταστροφή.
Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν υπάρχει οξυγόνο κάτω από τα τριάντα μέτρα στον Αμβρακικό, ότι δεν υπάρχει ζωή, ότι δεν υπάρχουν ψάρια κάτω από τα είκοσι πέντε μέτρα, ότι δεν υπάρχει η γαρίδα, αυτή η γάμπαρη του Αμβρακικού που απειλείται με εξαφάνιση; Αυτή τρέφεται στο βυθό, αλλά συναντάται πλέον στα αβαθή. Δεν υπάρχει ζωή σε μεγαλύτερα βάθη.
Είδαμε αυτή την εικόνα της οικολογικής καταστροφής στον Αμβρακικό πριν δύο χρόνια περίπου, με την αναστροφή των υδάτων λόγω έλλειψης του οξυγόνου. Είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια νεκρά στην επιφάνεια, τα οποία προσπαθούσαν τότε οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να μαζέψουν και να τα θάψουν. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Ξέρετε, επίσης, ότι υπάρχει χωριό πλησίον του Αμβρακικού όπου πεθαίνουν νέοι άνθρωποι από καρκίνο, γιατί τα νερά όταν βρέχει μπαίνουν στις αυλές, δηλητηριάζονται από τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα, τα ζωικά απόβλητα, τα οποία ευθύνονται για τη νέκρωση σήμερα του Αμβρακικού Κόλπου;
Σ’ αυτό το χωριό η διάνοιξη του αύλακα είχε γίνει με αυθαίρετο τρόπο, αλλά μ’ ένα καθάρισμα μπορούν να φεύγουν τα νερά ώστε να μη δηλητηριάζονται και να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι. Είναι τόσο απλό, χωρίς να γίνει καμία επιπλέον παρέμβαση στο τοπίο ή στη φύση, ώστε να τη βλάψουμε. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ορισμένες ήπιες παρεμβάσεις.
Προέρχομαι από ένα νομό που τον διασχίζουν τρία ποτάμια: ο Άραχθος, ο Αχελώος και ο Λούρος. Θέλω να συγχαρώ από το Βήμα της Βουλής την Υπουργό για τα αντανακλαστικά της πέρυσι, στο νομοσχέδιο που συζητήσαμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσον αφορά την προστασία του ποταμού Αράχθου. Προβλέφθηκε το να μην χαρακτηρίζονται ως «ανανεώσιμες πηγές» υδροηλεκτρικά έργα μέχρι 100 μεγαβάτ αλλά μόνο μέχρι 15 μεγαβάτ, όπως ισχύει διεθνώς, έτσι ώστε να μην μπορέσει να κατασκευαστεί στον Άραχθο ένα τεράστιο έργο 95 μεγαβάτ, το οποίο δεν ξέρω πώς εμφιλοχώρησε έτσι ώστε να είναι σχεδόν «φωτογραφική» η διάταξη. Πάντως, τα αντανακλαστικά της Υπουργού ήταν άμεσα και κατανόησε αυτό το πρόβλημα.
Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να πω όσον αφορά το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων και της Χαράδρας του Αράχθου, που έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικό πάρκο», είναι μια προστατευόμενη περιοχή και περικλείει μια περιοχή σπάνιας περιβαλλοντικής ομορφιάς, με πλούσια βιοποικιλότητα, ότι η προστασία αυτής της περιοχής δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της τοπικής ανάπτυξης, όταν πρόκειται για ήπιες παρεμβάσεις που συνάδουν και με το χαρακτήρα της χρήσης και με το χαρακτήρα και τη λειτουργία της περιοχής, όπως είναι, για παράδειγμα, η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων ήπιας μορφής ή ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο ή ένα ορειβατικό καταφύγιο, τα οποία είναι ήπιας παρέμβασης και δεν χρειάζεται να πάμε σε πολύ αυστηρό πλαίσιο.
Είχαμε ζητήσει από την Υπουργό πέρυσι να εξαιρέσει μια έκταση στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν τέτοιες αθλητικές εγκαταστάσεις και έτσι να δοθεί στην περιοχή αυτή μια επιπλέον δυνατότητα. Νομίζω ότι πρέπει να το κάνετε.
Θα επισημάνω, κλείνοντας, δύο–τρία σημεία, τα οποία αφορούν σήμερα τις πολεοδομίες. Πρώτον, είναι οι ημιυπαίθριοι. Πήρατε μια απόφαση να δώσετε παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου. Εδώ θα ήθελα να πω το εξής. Για ποιο λόγο να υπάρχουν προθεσμίες; Σήμερα κάποιος για να ξεκινήσει να κάνει την τακτοποίηση του ημιυπαίθριου θέλει περίπου 700 ευρώ. Κατά την άποψή μου, δεν χρειάζονται καθόλου προθεσμίες. Το νομοθετούμε και πάει κάποιος σε δύο ή σε τρία χρόνια και τακτοποιεί τον ημιυπαίθριο, γιατί τότε έχει τα χρήματα, τότε έχει το πρόβλημα που θέλει να λύσει.
Αλλά όσον αφορά και στην περαίωση ακόμη του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν είναι δικό σας θέμα, γιατί να υπάρχουν προθεσμίες για να κάνει κάποιος περαίωση; Κάποιος δεν έχει σήμερα χρήματα. Έχει σ’ ένα χρόνο ή σε δύο. Να πάει να κλείσει τα βιβλία του.
Εγώ είμαι κατά των προθεσμιών. Νομίζω ότι οι πολίτες μπορούν να τα τακτοποιούν όποτε διευκολύνονται, εφόσον υπάρχει βούληση από την Κυβέρνηση κι από την Πολιτεία κι από τη Βουλή να νομοθετήσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Κι ένα τελευταίο θα πω σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές μελέτες που υπάρχουν, τις γνωστές ΚΕΝΑΚ στις πολεοδομίες. Εκεί υπάρχει ένα μπλοκάρισμα. Νομίζω ότι θα πρέπει να βγει μια εγκύκλιος από το Υπουργείο και να υπάρχει ένα desk, ένα γραφείο σε κάθε πολεοδομία που να ελέγχει αν είναι εντάξει οι ενεργειακές μελέτες. Όπως ελέγχουν σήμερα τα στατικά, τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τα φορολογικά κ.λπ. και δίνουν την έγκριση για να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια, νομίζω ότι θα πρέπει με τον αντίστοιχο τρόπο να γίνεται άμεσα ο έλεγχος της ενεργειακής μελέτης έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει αυτή η διαδικασία.
Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εγώ το υπερψηφίζω, με όποιες μικροατέλειες μπορεί να έχει ή με όποιες κριτικές μπορεί να έχουν γίνει. Είναι ίσως από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα που έχουμε συζητήσει εδώ στη Βουλή. Σίγουρα κανένας δεν είναι ευχαριστημένος απ’ αυτό που βλέπει, από την αναρχία, την ασυδοσία και την αυθαιρεσία που βλέπουμε στην Ελλάδα. Αυτό το όμορφο τοπίο που υπάρχει στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουμε να το καταστρέφουμε. Αυτό είναι σήμερα το μεγάλο αίτημα και της κοινωνίας και της εποχής και όλων. Σ’ αυτό το αίτημα πρέπει να ανταποκριθούμε και αυτό το νομοσχέδιο δίνει αυτή τη δυνατότητα, να ανταποκριθούμε σ’ αυτό το αίτημα της κοινωνίας, να ξεπεράσουμε τις μικροκομματικές, μικροπολιτικές αντιμετωπίσεις σε κάποια ζητήματα και να αντισταθούμε, αν θέλετε, σε κάποιες πιέσεις και των ψηφοφόρων μας, εφόσον πρόκειται για την προστασία της φύσης, της ίδιας της κληρονομιάς μας και του περιβάλλοντος που όλοι θέλουμε να προστατεύσουμε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Τσιρώνη.