Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.12.10

Σημεία Ομιλίας της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2011 στην Ολομέλεια της Βουλής

Σημεία Ομιλίας της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2011 στην Ολομέλεια της Βουλής

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010





Σημεία Ομιλίας της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Τ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2011 στην Ολομέλεια της Βουλής



“Μπροστά στις πιεστικές ανάγκες και παρά τα εμπόδια, καλούμεθα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πάρουμε αποφάσεις. Ο γνωστός φιλόσοφος, Bertrand Russel έγραψε: « Η ευημερία των ανθρώπων εξαρτάται από δύο πράγματα: « Πρώτον οι άνθρωποι να μην κάνουν ότι δεν βλέπουν τα εμπόδια και δεύτερον να μην θεωρούν τα εμπόδια ανυπέρβλητα». Αν κάτι μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες είναι ότι ποτέ δεν θεωρήσαμε τα εμπόδια ανυπέρβλητα. Γι΄ αυτό άλλωστε, μόνο ίσως μεταξύ πολλών λαών, όταν μας ρωτά κάποιος « τι κάνεις;» , απαντάμε: «παλεύω» . Αυτό κάνουμε αυτή την περίοδο και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Παλεύουμε. Παλεύουμε να διασφαλίσουμε ότι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμες. Παλεύουμε για να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή την κρίση. Παλεύουμε να κατοχυρώσουμε το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και σ΄ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους συμπολίτες μας….” ξεκίνησε την ομιλία της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Τ. Κατσέλη κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού στη Βουλή.



Επεσήμανε ότι “Στοίχημα και κοινή μας δέσμευση, το 2011 είναι να υλοποιήσουμε όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που θα πυροδοτήσουν τα επόμενα χρόνια μια βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία». Στη συνέχεια η κα Κατσέλη τόνισε πως η ανάπτυξη αποτελεί το μοναδικό φάρμακο για να βγει η χώρα από την κρίση, τη μοναδική διέξοδο για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση και για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και για αποτελεσματική και ανταγωνιστική αγορά εργασία με εργασιακή ειρήνη και κοινωνική συνοχή. Γι΄αυτό και το Υπουργείο Εργασίας επικεντρώνεται το 2011 σε πολιτικές και μέτρα:

- Για τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας.

- Για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την κοινωνική προστασία και την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων.

- Για την διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων στους απόμαχους της εργασίας μέσα από την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ώστε αυτό να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.



Σχετικά με τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας η κα Κατσέλη είπε: «Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας όταν η ύφεση είναι βαθειά και επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο; Και απαντώ: Δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε με τα χέρια δεμένα. Μπορούμε τουλάχιστον να κτίσουμε αναχώματα στις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης. Γι΄ αυτό και ανακοινώσαμε πριν 2 μήνες, 17 προγράμματα στήριξης της εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισεκ. Ευρώ με 668.000 ωφελούμενους». Σε συνέχεια αυτών των προσπαθειών η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προανήγγειλε για το 2011 ότι εντατικοποιείται η προσπάθειά ώστε τα προγράμματα αυτά να επιτύχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενώ παράλληλα προωθούνται πολιτικές όπως:

· Η υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας σε περιοχές υψηλής ανεργίας μέσα από προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε περιοχής από αναπτυξιακές συμπράξεις με τη συμμετοχή ΟΤΑ, Τοπικών Επιμελητηρίων, συνδέσμων επιχειρήσεων, ΜΚΟ, συνεταιρισμών ή και των νέων φορέων της κοινωνικής οικονομίας. Ήδη στο πιλοτικό πρόγραμμα για την Καστοριά έχει εξασφαλισθεί απασχόληση για 405 άτομα και επιχορήγηση για 49 νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

· Προγράμματα για εξατομικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους, για κατάρτιση εργαζομένων σε νέες μορφές οργάνωσης και διοίκησης, για τηλεκπαίδευση και πιστοποίηση σε επαγγέλματα της νέας οικονομίας.

· Η μετατροπή του «παθητικού» επιδόματος ανεργίας σε ενεργητική «επιταγή επανένταξης» μέσω της εργασίας και της επαγγελματικής κατάρτισης που διαλέγει ο ίδιος ο άνεργος.

· Η διεύρυνση θέσεων κοινωνικής εργασίας στο νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργούμε για την Κοινωνική Οικονομία.

· Ρυθμίσεις για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας.



Στη συνέχεια η κα Κατσέλη αναφερόμενη στις πρόσφατες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις τόνισε: «Πολλά ακούστηκαν και πολλά γράφτηκαν για τις ρυθμίσεις που λίγες μέρες πριν ψηφίσαμε για τις εργασιακές σχέσεις. Η πραγματικότητα είναι μία: Με δυσκολίες και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να βελτιώσουμε τις προηγούμενες ρυθμίσεις του μνημονίου και να διασφαλίσουμε ότι μέσα από τον θεσμό των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, χωρίς να αποδομείται αλλά αντίθετα να ενισχύεται το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Χωρίς να καταργείται το δικαίωμα της υποχρεωτικής επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων παρά μόνο για όσες επιχειρήσεις συνάψουν Ειδικές επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις. Χωρίς να καταστρατηγούνται ως κατώφλι ασφάλειας οι όροι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης».



Μάλιστα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέτρεξε στα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή το 1990, όταν ψηφίσθηκε ο Ν. 1876/90 που θεμελίωσε το δικαίωμα στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάνοντας αναφορά στις επισημάνσεις του τότε εισηγητή του Συνασπισμού Νίκου Γαλανού που είπε: «οι επιχειρησιακές συμβάσεις, μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε αποτελούν άτυπες συμφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών. Όμως, αυτές οι άτυπες συμφωνίες υπάρχουν στη ζωή χιλιάδες, εφαρμόζονται, υπογράφονται, αλλά δεν κατοχυρώνονται από το νόμο. Ο νόμος, λοιπόν, που καλούμαστε να ψηφίσουμε έρχεται να θεσμοθετήσει την παρουσία των συμβάσεων και της πολυμορφίας των άλλων συμβάσεων που έχει η ζωή αναδείξει νομίζω τα τελευταία χρόνια..». «Προφήτευσε» συνέχισε η Υπουργός «ότι θα έρθει μια στιγμή που «η συζήτηση θα γίνει και σε πιο πλαίσιο οι συμβάσεις θα υπογράφονται και τα θέματα που θα καλύπτουν, αλλά και σε πιο επίπεδο αυτή η σύμβαση θα κατοχυρωθεί τελικά», διατηρώντας ως βασικές κόκκινες γραμμές την ενίσχυση των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε όλα τα ζητήματα που τους αφορούν αλλά και την προστασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης».



«Αυτές είναι και οι βασικές αρχές που υπηρετήσαμε. Και μάλιστα για να προστατεύσουμε περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι σε καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών τους, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος το 2011 στην ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας» πρόσθεσε η κα Κατσέλη, επισημαίνοντας πως μέσα στο 2011:

· Δημιουργείται ένα ευέλικτο, ανεξάρτητο και αποτελεσματικό Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

· Θεσπίζεται με την κάρτα εργασίας ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εργασίας και ασφάλισης και στο πλαίσιο αυτό, ως κίνητρο ένταξης στο νέο σύστημα, προγραμματίζουμε τη σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζομένων, κατά 25% μέχρι το 2013, ξεκινώντας από 10% μέσα στο 2011.

· Προωθείται για το σκοπό αυτό η εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων:

1. Με την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Με την εφαρμογή Συστήματος Ηλεκτρονικής Καταχώρησης Παραπεμπτικών των ιατρικών πράξεων.

3. Με υποκατάσταση της συνταγογράφησης πρωτοτύπων με αντίγραφα φαρμακευτικά προϊόντα - μόνο απ‘ αυτές τις δράσεις θα υπάρξει εξοικονόμηση για το 2011 δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

4. Με διαμόρφωση Ενιαίου Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μεταξύ των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας του ΕΣΥ και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

5. Με αναβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου για την οικονομική και διοικητική λειτουργία των ταμείων.

6. Με αποτελεσματική καταγραφή, έλεγχο και παρακολούθηση των εσόδων και των δαπανών.

7. Με διπλογραφικό σύστημα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.



8. Με ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που ήδη ολοκληρώνονται για το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ, αλλά και για τα κύρια επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία.

9. Με την αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και πάνω από όλα με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.



«Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η συναίνεση και η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών συμμαχιών. Συναίνεση και συμμαχίες πάνω στα αυτονόητα, πάνω σε τομές που σήμερα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλουμε. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Όπως είπε ο ψυχολόγος και φιλόσοφος William James, «η πληγωμένη αυτοπεποίθηση κάνει τους ανθρώπους πιο αγωνιστικούς. Αρκεί να μην μείνουν οι πληγές για πολύ ανοικτές» είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κλείνοντας την ομιλία της.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ