Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

21.12.10

Ομιλία του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συζήτηση, στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό του 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010




«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2011 έχει, αναμφίβολα, ιδιαίτερη σημασία, καθώς:

· η Ελληνική οικονομία διανύει σήμερα τη δυσκολότερη φάση των τελευταίων δεκαετιών και

· είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίζεται μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Την ίδια ώρα, η ψυχολογία της κοινωνίας έχει φθάσει στο ναδίρ, η απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας και το αύριο της χώρας έχει πάρει καθολικά χαρακτηριστικά.

Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, με ανεύθυνες γενικεύσεις που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για θλιβερά επεισόδια όπως τη βάρβαρη επίθεση σε βάρος του συναδέλφου Κωστή Χατζηδάκη. Η βία και η κοινωνική αναταραχή το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να περιπλέκουν περαιτέρω τα αδιέξοδα της χώρας.

Γι’ αυτό και απαιτούνται λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας, λύσεις με προοπτική, λύσεις προς όφελος του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Λύσεις που, δυστυχώς, δεν δίνει ο προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση, όπως δεν έδωσε και η πολιτική που ακολουθείται όλο αυτό το χρόνο που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εξουσία.



Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η ιστορία, στην οποία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, έχει ήδη καταγράψει τα πραγματικά γεγονότα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το απόλυτα αρνητικό, το ζοφερό, οικονομικό τοπίο της χώρας είναι βαρύτατες:

Αρχικά ανέβαλε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης που κτύπησε και την Ελλάδα. Αντ’ αυτού, διόγκωσε εσκεμμένα το έλλειμμα, και διέσυρε - με μειωτικές δηλώσεις - την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Το αποτέλεσμα ήταν το πρόβλημα χρέους να μετατραπεί σε κρίση δανεισμού, με την εκτόξευση των spreads. Και η διαπίστωση αυτή είναι πλέον και με τη βούλα της κομισιόν. Καταθέτω στα πρακτικά σχετικό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» για τις ευθύνες που καταλογίζει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον υπουργό Οικονομίας για τους χειρισμούς του που είχαν ως συνέπεια την εκτόξευση των spreads.

Η κυβέρνηση, χωρίς να διαπραγματευθεί ουσιαστικά, κατέφυγε στην ψήφιση του Μνημονίου. Με σειρά μέτρων, τα οποία επικαιροποιούνται πριν από την λήψη κάθε νέας δανειακής δόσης, ενίοτε με διαδικασίες μειωτικές για την αξιοπρέπεια της χώρας, οδηγηθήκαμε σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση.

Με μονοδιάστατη πολιτική που περιλαμβάνει κυρίως έμμεσους φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων, πλήγηκαν πρωτίστως τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Το αποτέλεσμα των λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών είναι η ασφυξία της αγοράς, ο πολλαπλασιασμός των «λουκέτων», η γενίκευση του αισθήματος ανασφάλειας.



Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Έφυγε ο συντοπίτης μου υφυπουργός οικονομικών, αλλά καλό θα ήταν κάποιος από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει γιατί όλες οι προβλέψεις σας μέχρι σήμερα έχουν διαψευσθεί:

§ η ύφεση στο 4% έχει παγώσει την αγορά,

§ τα έσοδα, αντί για αύξηση 13,7%, έπιασαν πάτο,

§ ο πληθωρισμός καλπάζει στο 4,9%,

§ η ανεργία σκαρφάλωσε στο 12,4%.

Σήμερα, όλοι οι παραγωγικοί φορείς συνομολογούν ότι η πολιτική σας βυθίζει την οικονομία βαθύτερα στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των χρεών, χωρίς να διαφαίνεται «φως στο τούνελ». Η κριτική, και μάλιστα οξεία, ακούγεται πιά έντονη και από τα κυβερνητικά έδρανα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν την αντίδραση της κοινωνίας σε ό,τι συντελείται.



Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει στην κοινωνία:

· πώς οι μισθοί Βουλγαρίας θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας;

· πώς η απελευθέρωση των απολύσεων θα χτυπήσει την λερναία Ύδρα της ανεργίας;

· πως η διαγραφή των 24 δισ. χρωστούμενων φόρων, που τελευταία ώρα αποσύρθηκε, θα βοηθούσε τα δημόσια έσοδα και την ενίσχυση της διαφάνειας;



Τα μεγάλα λόγια, και οι λεονταρισμοί που το ΠΑΣΟΚ αρέσκεται να χρησιμοποιεί για να παραπλανά την κοινή γνώμη, ακούγονται πια, όπως πραγματικά είναι: κούφια λόγια. Ακόμη και οι συνοδοιπόροι σας, της «συμμαχίας των προθύμων», φροντίζουν να κρατούν πλέον αποστάσεις, φοβούμενοι την κοινωνική απομόνωση και κατακραυγή. Απέναντι στην πολιτική σας, υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών τάξεων -έμποροι, βιοτέχνες, αγρότες, υπάλληλοι, εργάτες. Ακόμη και αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος, εκφράζεται με λόγο πρωτοφανούς ανησυχίας για την κατάσταση της χώρας.



Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την υπέρβαση της κρίσης απαιτούνται μέτρα ανάπτυξης. Όμως, για αναπτυξιακά μέτρα δεν βλέπουμε διαδικασίες κατεπείγοντος από την κυβέρνηση, όπως ακολουθεί στα νομοσχέδια για τις περικοπές μισθών και συντάξεων και την επιβολή νέων φόρων. Αντίθετα, «τα ζώα μου αργά», που λέμε στη Θεσσαλία. Κάθε καθυστέρηση σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες καθιστά δυσκολότερη την προσπάθεια για ανάκαμψη.



· Η Νέα Δημοκρατία, έχει προτείνει σειρά μέτρων ανάπτυξης, που θα κινητοποιήσουν την ,ασχόλησης,

· την επιδότηση στεγαστικών δανείων για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας που απασχολεί πάνω από 130 επαγγέλματα,

· την αξιοποίηση της τεράστιας ανενεργού δημόσιας περιουσίας.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Νέα Δημοκρατία στήριξε κάθε προσπάθεια διαρθρωτικών αλλαγών. Τώρα μαθαίνουμε για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειωθούν οι μισθοί και στις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Η κίνηση αυτή θα έχει νόημα αν το κέρδος που θα προκύψει θα πάει στον καταναλωτή, θα μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ, έτσι ώστε και οι καταναλωτές να ανακουφιστούν και ο πληθωρισμός να αποκλιμακωθεί.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά με ειλικρινή αγωνία για τη χώρα και τους πολίτες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, δυστυχώς, και ο προϋπολογισμός του 2011, δεν διαθέτει αναπτυξιακή προοπτική και θα αποδειχθεί το ίδιο μη ρεαλιστικός και ανεφάρμοστος, όπως και αυτός του 2010. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη λήψη και νέων μέτρων, σε συνθήκες εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και κοινωνικής απογοήτευσης. Και, γι’ αυτό, τον καταψηφίζουμε».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ