Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.12.10

Πρόταση Ροντούλη στη Βουλή για δημιουργία αγροτικών δημοπρατηρίων.

Πρόταση δημιουργίας αγροτικών δημοπρατηρίων έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
 

Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Λαρισαίος βουλευτής, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά τον αγροτικό κόσμο της χώρας, είναι η τεράστια απόκλιση τιμών από τον παραγωγό έως το ράφι. Έτσι ένα προϊόν που πωλείται 50 λεπτά στο χωράφι, φτάνει στο ράφι στην τιμή των δυόμισι ευρώ και ακόμα παραπάνω. Αντίθετα, στο Βέλγιο η απόκλιση είναι πολύ μικρότερη. Αυτό συμβαίνει, γιατί, στα ευρωπαϊκά κράτη -σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα- λειτουργούν τα λεγόμενα αγροτικά δημοπρατήρια. Η δημιουργία και στη χώρα μας δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, θα είναι μία πραγματική τομή για τα ελληνικά δεδομένα και θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία των καταναλωτών -γιατί θα αγοράζουν καλά και φθηνά προϊόντα- και επ’ ωφελεία των καταστηματαρχών -που θα αγοράζουν τα προϊόντα αυτά, απευθείας από το δημοπρατήριο, χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων. Άρα, λοιπόν, αποτελεί πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ., να τεθεί ως προτεραιότητα στα σχέδια του Υπουργείου η λειτουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων. Ο στόχος που θα επιτευχθεί θα είναι διπλός και καταπολέμηση της ακρίβειας και ενίσχυση των αγροτών, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη οικονομική συγκυρία».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ροντούλης, κατέθεσε πρόταση εφαρμογής ενός προγράμματος επιείκειας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, λέγοντας τα εξής:
«Μία σημαντική ενέργεια που θα βοηθήσει την πάταξη των καρτέλ, είναι η λειτουργία ενός αξιόπιστου προγράμματος επιείκειας της επιτροπής Ανταγωνισμού. Για να λειτουργήσει όμως σωστά ένα πρόγραμμα επιείκειας, θα πρέπει ο καταγγέλλων, να έχει κάποια κίνητρα. Τα κίνητρα αυτά πρέπει να είναι: 1) φορολογική ασυλία, για όσο χρονικό διάστημα είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεση 2) να υπάρχει μια προστασία από αθέμιτες πρακτικές εναντίον του, για να μην τον ισοπεδώσουν τα καρτέλ που θα καταγγείλει, 3) να υπάρξει ένα μέρισμα, έτσι ώστε ο καταγγέλλων να λαμβάνει ένα μέρισμα από το πρόστιμο, το οποίο τελικά θα κληθεί να πληρώσει η επιχείρηση που ακολουθεί εναρμονισμένες πρακτικές».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ