Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.7.10

Η σημερινή εικόνα του αρχοντικού του Δημητρίου Σβάρτς στα Αμπελάκια του νομού Λάρισας δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του, καθώς έχει αφεθεί στην μοίρα του, εν αναμονή της αναστήλωσής του, εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Ερώτηση
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Θέμα : «Αναστήλωση του αρχοντικού του Δημητρίου Σβάρτς στα Αμπελάκια»
 

Η σημερινή εικόνα του αρχοντικού του Δημητρίου Σβάρτς στα Αμπελάκια του νομού Λάρισας δεν θυμίζει σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν του, καθώς έχει αφεθεί στην μοίρα του, εν αναμονή της αναστήλωσής του, εδώ και περίπου 20 χρόνια.
Συγκεκριμένα, η πρώτη προσπάθεια να σωθεί το αρχοντικό έγινε το 1992, όταν ύστερα από κατάρρευση της στέγης από το χιόνι τοποθετήθηκε νάιλον, προκείμενου να προστατευθεί ο εσωτερικός διάκοσμος.
Την ίδια περίοδο, μάλιστα, η τότε Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, ενέγραψε 100 εκατομμύρια δραχμές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για την αναστήλωση του κτηρίου, ενώ το 1994 και η Μελίνα Μερκούρη ενέγραψε άλλα 200 εκατομμύρια δραχμές για τον ίδιο σκοπό.
Δυστυχώς, όμως, το εγχείρημα της αναστήλωσης του τριώροφου αρχοντικού, παρόλες τις υποσχέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν τελεσφόρησε, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σήμερα στο κέντρο των Αμπελακίων ένα μισογκρεμισμένο αρχιτεκτονικό διαμάντι, του οποίου μάλιστα ο πλούσιος εσωτερικός διάκοσμος των τοιχογραφιών έχει αφαιρεθεί από το 1994.
Επειδή, λοιπόν, οι Θεσσαλοί πολίτες και, ιδιαιτέρως, οι λιγοστοί κάτοικοι των Αμπελακίων δεν θέλουν να στερηθούν ένα πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, για το οποίο νιώθουν υπερήφανοι εξαιτίας της πρωτοπορίας της συνεταιριστικής ιδέας που αυτό συμβολίζει, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες αναστήλωσης του αρχοντικού, μολονότι είχαν εγκριθεί τα σχετικά κονδύλια;
2. Που βρίσκεται σήμερα και πώς συντηρείται ο εσωτερικός διάκοσμος των τοιχογραφιών του κτηρίου;
3. Υπάρχει από την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η βούληση διάθεσης μιας σοβαρής χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του αρχοντικού;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ