Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.7.10

Τα μέλη της Επιτροπής μελετούν πολύ προσεκτικά τα τρία πορίσματα, που είχε συντάξει ο κ. Ζορμπάς για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με τα δομημένα ομόλογα. Τα πορίσματα απεστάλησαν στην Επιτροπή, ύστερα από σχετικό της αίτημα στη Δικαιοσύνη.

Ξεκίνησε στις 11.30 και συνεχίζεται στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, η κατάθεση του πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Γιώργου Ζορμπά.


Τα μέλη της Επιτροπής μελετούν πολύ προσεκτικά τα τρία πορίσματα, που είχε συντάξει ο κ. Ζορμπάς για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με τα δομημένα ομόλογα. Τα πορίσματα απεστάλησαν στην Επιτροπή, ύστερα από σχετικό της αίτημα στη Δικαιοσύνη.

Το πρώτο πόρισμα, που συντάχθηκε στις 7 Αυγούστου 2007, αφορά το δομημένο ομόλογο των 280 εκ. ευρώ του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τα άλλα δύο σχετίζονται με τα δομημένα ομόλογα, που κατέληξαν στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΤΕΑΥΦΕ, και συντάχθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2007 και στις 13 Μαϊου 2008 αντίστοιχα.

Στο πόρισμά του για το δομημένο ομόλογο, που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, ο κ. Ζορμπάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν σαφής η γνώση των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών περί της εμπορικής διαδρομής του ομολόγου στην αλλοδαπή». Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «και οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΤΕΑΔΥ, ούτε άπειροι, ούτε ανίδεοι ήσαν» και προσθέτει πως «αποτέλεσε αντικείμενο γνώσεως πολλών ενδιαφερομένων μήνες προ της εκδόσεώς του».

«Οι πράξεις αγοράς και πωλήσεως ομολόγων για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ φέρονται βλαπτικές» και «τα ομόλογα κατέληγαν σε βλάβη της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων», καταλήγει στο πόρισμα του ο κ. Ζορμπάς.

Σε ό,τι αφορά την έρευνά του για την αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 130 εκ. ευρώ από το ΤΕΑΥΦΕ, ο κ. Ζορμπάς διαπιστώνει στο πόρισμά του ότι «υπήρξε σχεδίαση και μεθόδευση» καθώς και ανάμειξη χρηματοοικονομικών εταιριών, εκπρόσωποι των οποίων διέθεταν ευρύ κύκλο «υψηλών γνωριμιών».

«Η πρωτοβουλία του προέδρου του Ταμείου δεν ήταν άσχετη με το εκδηλωθέν ενδιαφέρον του υπουργείου Απασχόλησης επί των εκ μέρους των Ταμείων επενδυτικών δραστηριοτήτων και την προσωπική γνωριμία του Π. Δεμέστιχα με τους γραμματείς του ταμείου ΤΕΑΥΦΕ, Δ. Μαμμωνά και Ευ. Παπαδόπουλο, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Κουρή», αναφέρεται στο πόρισμα.

Τέλος, σχετικά με το δομημένο ομόλογο των 130 εκ. ευρώ. που κατέληξε στο ΤΣΠΕΑΘ. ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής τονίζει. μεταξύ άλλων, ότι από την έρευνά του προκύπτουν «επαρκείς ενδείξεις περί τέλεσης πράξης απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την έκδοση και αγοραπωλησία του» και ότι «εντοπίζεται η ύπαρξη σαφών ενδείξεων περί τέλεσης δωροδοκίας και δωροληψίας».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ