Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

30.6.10

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Θ.ΔΡΙΤΣΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Πρόταση 125 Βουλευτών της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά τέως Υπουργών και Υφυπουργών των Κυβερνήσεων της Ν.Δ. σχετικά με το αδίκημα της απιστίας κλπ. στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό νομίζω σε αυτή την Αίθουσα και εγκαλώ τη μνήμη και των παλαιοτέρων, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι καταγεγραμμένο και στη συνείδηση των νεοτέρων συναδέλφων, ότι η παράταξη η δική μας, ο χώρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σήμερα, αλλά και παλαιότερα ο Συνασπισμός, έχει θέσει και στις διαδικασίες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και στις διαδικασίες περιπτώσεων εξεταστικών επιτροπών την κεντρική του προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, που συνίστανται στο ότι η Βουλή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε δικαστήριο, οι διατελέσαντες Υπουργοί και Υφυπουργοί πρέπει να έχουν τους φυσικούς δικαστές τους. Η Βουλή πρέπει να παίζει ένα ρόλο διαβιβαστικό και διαπιστωτικό κάποιων βασικών προσανατολισμών ως αποδέκτης κάποιων κατηγοριών και εν συνεχεία να δίνει τη δυνατότητα να παραπέμπονται όλες οι υποθέσεις στους φυσικούς δικαστές με ισότιμο χρόνο παραγραφής, όπως για όλους τους πολίτες.
Αυτά είναι στοιχεία όχι απλά και μόνο μιας σωστής υπεράσπισης του πολιτικού κόσμου και της λειτουργίας της Δημοκρατίας, αλλά είναι και στοιχεία ικανά να δώσουν λύσεις και απαντήσεις πραγματικές εκεί που υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Η Βουλή μπορεί όντως να αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες και να τις συγκεκριμενοποιεί, να τους δίνει την ιεράρχηση, την εξειδίκευση, τη συλλογική τους διάσταση, αλλά και τον ατομικό προσδιορισμό.
Δυστυχώς, βρισκόμαστε για μια ακόμα φορά σε αυτή την εξαναγκαστική, θα έλεγα, διαδικασία η οποία είναι οδυνηρή για το πολιτικό σύστημα και για την οποία ευθύνονται τα κόμματα που σήμερα διαγκωνίζονται ποιος έχει τους περισσότερους ή τους λιγότερους ενόχους σε ζητήματα που σκανδάλισαν την ελληνική κοινωνία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ δηλαδή και η Νέα Δημοκρατία. Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά στην δύσκολη θέση να συμμετάσχουμε σε μια εκ του Συντάγματος και εκ του Κανονισμού της Βουλής προβλεπόμενη διαδικασία, για να διαπιστώσουμε όσο γίνεται περισσότερο, το βάθος, το μέγεθος, την έκταση και τις συγκεκριμένες ευθύνες στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε μια σαφή βλάβη του δημόσιου συμφέροντος να μην τίθεται αυτή η διαπίστωση πάνω και πριν από κάθε άλλη ενέργεια. Ήδη η Βουλή έχει ασχοληθεί επί μακρών με όλες αυτές τις διαδικασίες τόσες πολλές φορές και δεν ακούσαμε ούτε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ ούτε από τη Νέα Δημοκρατία στοιχειώδη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, πέραν της ποινικής ευθύνης. Είδαμε μισόλογα, είδαμε τυπολατρικές προσεγγίσεις, είδαμε τη νομική άμυνα να κατισχύει της πολιτικής ευθύτητας και από αυτή την άποψη η ενοχή είναι προφανώς προσδιορισμένη, αλλά και το αδιέξοδο της κάθαρσης αυτών των υποθέσεων, ενώπιον του ελληνικού λαού κυρίως. Γιατί δεν είναι δυνατόν χωρίς την πολιτική ευθύνη και χωρίς τη βαθιά ενδοσκόπηση των αιτιών που παράγουν τα φαινόμενα αυτά, να οδηγηθούμε σε νομικές προσεγγίσεις ή σε καταλογισμό ποινικών ευθυνών.
Πράγματι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η προανακριτική επιτροπή δεν κατασκευάζει ενόχους, δεν προϋποθέτει ενόχους, δεν απαγγέλει κατηγορία η σύστασή της. Ως εκ τούτου το μέγιστο που αυτή τη στιγμή οφείλει η Βουλή να διερευνήσει είναι η περαιτέρω εμβάθυνση και διερεύνηση της μέχρι τώρα εξέτασης του σκανδάλου του Βατοπεδίου και των συγκεκριμένων ευθυνών που έχουν αναδειχθεί.
Εδώ, θέλω να καταθέσω μια πρόταση στο σημείο αυτό, διότι είναι αδιανόητο οι Υπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο κ. Δρυς και ο κ. Φωτιάδης, τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο για να νομιμοποιηθεί το δικαίωμα της Μονής Βατοπεδίου να διεκδικεί πράγματα εκτός συναλλαγής, δεν είναι δυνατόν να είναι έξω από τον προβληματισμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ για τις ευθύνες και για τη διερεύνησή τους.
Προτείνω, λοιπόν, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ, στους τέσσερις ανεξάρτητους Βουλευτές που μέχρι πρότινος ήταν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον απαιτούμενο αριθμό των τριάντα Βουλευτών σύντομα να καταθέσουμε πρόταση σύστασης επιτροπής για τον κ. Δρυ και για τον κ. Φωτιάδη. Νομίζω ότι θα βρούμε τη σύμφωνη γνώμη τους και θα κληθεί τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μας πει σε αυτή την Αίθουσα γιατί διαφωνεί και γιατί θα καταψηφίσει μια τέτοια πρόταση. Εδώ θα μπει ο καθένας πολύ περισσότερο στις ευθύνες του.
Πριν μπω στα συγκεκριμένα θέλω να αναφερθώ σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός που συνέβη δυο ημέρες πριν, μια σκανδαλώδης κατάσταση στα παράλια της Αττικής στις ακτές του Φαλήρου, του Αλίμου, του Ελληνικού, της Βούλας, της Βουλιαγμένης που αποτελεί ένα σκάνδαλο με πολύ ισχυρή οικονομική βάση. Το Σάββατο το απόγευμα ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού ως είχαν νόμιμο δικαίωμα και εφαρμόζοντας το νόμο και την πραγματική επιταγή αποφάσεων και δικαστηρίων, αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας και Υπουργικών Αποφάσεων, σφράγισαν δυο παράνομα καταστήματα της παραλίας, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων με επικεφαλής Ταξίαρχο. Αυτό έγινε στις 8 το απόγευμα. Στις 12 τη νύχτα τα καταστήματα λειτουργούσαν σε πλήρη λειτουργία παρουσίας της Αστυνομίας και του κυρίου Ταξιάρχου.
Εδώ πρέπει κανείς να απαντήσει, εάν κληθούν οι διατελέσαντες Υπουργοί Πολιτισμού ή Υφυπουργοί Αθλητισμού που έχουν την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμοί ή οι Γενικοί Γραμματείς Αθλητισμού να μας πουν πώς είναι δυνατόν μια τεράστια παρανομία να διαιωνίζεται επί σειρά ετών εναλλασσομένων των κυβερνήσεων και να παραμένει και η νύχτα να είναι ισχυρότερη του κράτους, των Υπουργών της Κυβέρνησης, εάν αυτό δεν είναι σκάνδαλο με τεράστια οικονομική επιφάνεια, τότε τι είναι; Τώρα και πάλι η Αριστερά το καταγγέλλει αλλά δεν έχει βρεθεί ένας τηλεοπτικός σταθμός να εκβιάσει όπως συνέβη με το Βατοπέδιο και όλοι εφησυχάζουν.
Αυτό συνέβη στο Βατοπέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και αυτή είναι η τεράστια ευθύνη που πρέπει να διαλευκανθεί μέχρι τέλους πώς ενώ όλα τα πράγματα ήταν εμφανή, πώς ενώ δημόσια περιουσία εκτίθετο στις ορέξεις κερδοσκόπων είτε με ράσο είτε χωρίς ράσο, ο πολιτικός κόσμος της χώρας, οι υπεύθυνες κυβερνήσεις αγρόν ηγόραζον. Και από αυτή την άποψη αυτά δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα στην ελληνική κοινωνία. Και δεν μπορεί να αρνείται κανείς ενεχόμενος Υπουργός την υποχρέωση να προχωρήσει η Βουλή μέχρι τέλους στη διερεύνηση παρά τα ρίσκα, παρά το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν ένθεν και ένθεν αυτά τα ζητήματα σε αυτό το οικτρό δικομματικό παιχνίδι.
Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε στην επιλεκτικότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη μια μεριά που σκανδαλωδώς εξαιρεί την ευθύνη των δικών του Υπουργών και από την άλλη να μείνουμε στη μακάρια επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας είτε ότι αυτά ήταν νομότυπα, είτε ότι ήταν αρμοδιότητα αλλονών, είτε ότι ήταν το ένα ή το άλλο.
Εγώ δεν μιλώ για δόλο. Δεν κατασκευάζουμε ενόχους και πολύ περισσότερο δεν στοχοποιούμε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ότι δεν ήταν εντάξει στην ηθική τους διάσταση. Είναι σαφές όμως ότι δεν υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια περιουσία, δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους όπως έπρεπε να το επιτελέσουν. Δεν θα πάω μακρύτερα, γιατί αυτό είναι προϊόν της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής τους.
Και αν ξεσηκώθηκαν κάποια στιγμή κάποιες δυνάμεις, κάποιοι Υπουργοί και κάποιοι δήμαρχοι στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη και προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους ψαράδες, ήταν γιατί οι ψαράδες είχαν εξεγερθεί. Οι ψαράδες αποτελούσαν εκλογική πελατεία των κομμάτων αυτών. Υπερασπίστηκαν λοιπόν τους ψαράδες και τότε επέδειξαν μια ευαισθησία ως προς τα ζητήματα αυτά.
Μόλις τελείωσε αυτή η ιστορία και κατοχυρώθηκαν σ’ ένα βαθμό οι ψαράδες, μετά άρχισαν τις ανταλλαγές. Γιατί και τα δύο, και η Ιερά Μονή του Αγίου Όρους και η Εκκλησία, οι εκκλησιαστικοί κύκλοι ή ορισμένες μητροπόλεις αποτελούν πολιτικά στηρίγματα αυτών των κομμάτων, τόσο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν χρειάζεται να λαδώσει κάποιος Υπουργός. Είχε ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι σε κοινωνικές κατηγορίες, συγκροτήσεις και συμφέροντα που είναι φιλικά προσκείμενα στο πολιτικό τους πρόγραμμα, την πολιτική τους ιδεολογία, την πολιτική τους κατεύθυνση και τη διαδικασία αναπαραγωγής της πολιτικής τους επιβεβαίωσης.
Αυτό είναι αρκετό για να συγκροτηθεί η έννοια της υπέρβασης των υποχρεώσεών τους για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Δεν χρειάζεται να λαδώνεται κανείς. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για τέτοιους ευτελισμούς. Αυτό δεν μπορεί κανείς να υποκριθεί ότι δεν το καταλαβαίνει.
……
Μ’ αυτές τις σκέψεις, εμείς κάνουμε τη διάκριση, όπως είπε και η Ειδική Αγορήτρια κυρία Αμμανατίδου, για τους Υπουργούς που με την υπογραφή τους παρήγαγαν άμεσες συνέπειες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Έχουμε απόλυτη βεβαιότητα ότι η συνέχεια της έρευνας είναι αναγκαία και για τη δική τους ευθύνη, αλλά και για τη γενικότερη περιγραφή των συνολικών δράσεων και των συνολικών διαδικασιών μέσα από τις οποίες αναπαράγεται αυτή η συναλλαγή, αυτή η αλληλοστήριξη των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Ένα λεπτό για να ολοκληρώσω την πρότασή μας.
Ως εκ τούτου οι Υπουργοί κ.κ. Μπασιάκος, Δούκας και Κοντός πρέπει, χωρίς να είναι ένοχοι κατ’ ανάγκη, να υποστούν τη βάσανο της περαιτέρω διερεύνησης. Το ίδιο πρέπει να συμβεί για τον κ. Δρυ και τον κ. Φωτιάδη.
Από εκεί και πέρα όντως αναγνωρίζουμε ότι είναι διαφορετικά τα ζητήματα όσον αφορά τον κ. Ρουσόπουλο, τον κ. Βουλγαράκη και τον κ. Κιλτίδη. Για μεν τον κ. Ρουσόπουλο η έννοια της ηθικής αυτουργίας χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, αλλά είναι αρκετά αόριστη και πρέπει να προσδιοριστεί.
Ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Κιλτίδης είναι σαφέστατο ότι σ’ αυτή την ιστορία δεν έχουν την άμεση εμπλοκή –ως ευθύνη εννοώ και όχι τίποτα περισσότερο- που έχουν οι προηγούμενοι τρεις και δύο του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά όμως με τις πράξεις τους τις συμπεριφορές τους και τις παραλήψεις τους συμμετέχουν έστω και σε μια περιφερειακή πραγματικότητα στη διαδικασία αναπαραγωγής των σχέσεων της Μονής Βατοπεδίου με το πολιτικό κατεστημένο, το πολιτικό προσωπικό της τότε εξουσίας.

Ως εκ τούτου, για να έχουμε τη συνολική διερεύνηση και αυτές οι περιπτώσεις, με τη διάκριση που κάνω και με τη σαφή διαφοροποίηση που υπάρχει, οφείλουμε να αποφασίσουμε ότι πρέπει κι αυτές να διερευνηθούν. Και αυτό δεν σημαίνει ότι στοχοποιούμε κανέναν.
Ελπίζω η Βουλή πολύ σύντομα να συζητήσει και για τις ευθύνες και για την παραπομπή του κ. Δρυ και του κ. Φωτιάδη.
Ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ