Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

11.5.10

Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι

Στην παντελή αναρμοδιότητά του και μη ανάμειξή του στις διαδικασίες που οδήγησαν χιλιάδες στρεμμάτων ανά την Ελλάδα στην κατοχή της Μονής Βατοπαιδίου, επέμεινε ο πρώην υπουργός Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξεταζόμενος και σ’ αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο.



«Δεν έκανα ποτέ σύγχυση του θεσμικού μου ρόλου με τις όποιες προσωπικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ή όποιες προσωπικές κοινωνικές σχέσεις είχα» ανέφερε ο κος Ρουσσόπουλος. Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως, παρά την γνωριμία του με τον γέροντα Εφραίμ και τις τακτικές επισκέψεις που πραγματοποιούσε στο Άγιο Όρος από το 2004 και εντεύθεν, ουδέποτε ο τελευταίος τον απασχόλησε με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Μονή σε σχέση με το ελληνικό Δημόσιο. «Προφανώς δεν χρειάστηκε ποτέ» εκτίμησε ο μάρτυς, «διότι αντιλαμβάνομαι ότι πήγαιναν μια χαρά τις δουλειές τους με τους δικηγόρους και τις διοικητικές υπηρεσίες με τις οποίες είχαν βρει το modus vivendi για να προχωρήσουν».

Μπροστά δε, στην καχυποψία των βουλευτών της συμπολίτευσης, ο κος Ρουσσόπουλος επικαλέστηκε τα υπερασπιστικά του στοιχεία: Την μη αναφορά του ονόματός του και από τους σφοδρότερους υπερασπιστές ακόμα, των δικαίων της κοινωνίας της Ξάνθης:

«Ο τότε πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, ο κος Ξυνίδης, ο οποίος και συνδέεται με πολύ στενή συγγένεια με τον γενικό γραμματέα του κόμματος που κυβερνά σήμερα τον τόπο μας, κατέθεσε στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή πως «σε όλη αυτή την πορεία των επτά χρόνων που ασχολούμαι με την υπόθεση, δεν υπήρξε ένας άνθρωπος να μου πει ότι ο Ρουσόπουλος παρενέβη, έστω και με ένα τηλεφώνημα». Στη συνάντηση δε, με τους φορείς της Ξάνθης, όλοι οι παρόντες δηλώνουν πως «ο Ρουσόπουλος μας είπε ότι είναι αναρμόδιος και μας παρέπεμψε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Η εφημερίδα «Μαχητής» της Ξάνθης αναγράφει τέσσερις μέρες αργότερα πως από την συνάντηση ουδέν προέκυψε. Δύο απόντες φέρονται να δηλώνουν ότι τους είπα άλλα πράγματα, αλλά δεν το λένε ευθέως - λένε «ακούσαμε», «δεν έχουμε άποψη». Είναι στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής σας να πάρει τα στοιχεία που έχει στα χέρια της και να βαρύνει υπέρ της άποψης των παρόντων ή της άποψης των απόντων» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

«Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Εάν αυτός ο άνθρωπος, όπως κατηγορήθηκε, ήταν συντονιστής, δια ποίου τρόπου συντόνιζε; Χωρίς να τηλεφωνήσει σε κανέναν; Χωρίς να συναντήσει κανέναν; Δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, δεν έχω την δυνατότητα και δεν τη φιλοδοξώ, βεβαίως» συμπλήρωσε ο κος Ρουσόπουλος.

Ο μάρτυς κατά τα άλλα, δήλωσε πως αγνοούσε την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη στο πρωθυπουργικό γραφείο καθώς δεν του είχε κοινοποιηθεί του ιδίου, όπως επίσης αγνοούσε τον όποιο σχεδιασμό περί ανταλλαγών (σ.σ. ο Σάββας Τσιτουρίδης είχε καταθέσει, πως οι ίδιοι οι μοναχοί του είχαν προτείνει ανταλλαγές με οικόπεδα που είχαν ήδη προσημειώσει σε λάπτοπ), αν και είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εφραίμ μετά την συνάντησή του με τους φορείς. Αγνοούσε επίσης ως υπουργός τα σχέδια των μοναχών για το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, αν και του είχαν αναφέρει τις προθέσεις τους να φτιάξουν κάποιο διορθόδοξο κέντρο: «Το αν θα το έφτιαχναν στο ολυμπιακό ακίνητο, αν θα το έφτιαχναν στο Άγιο Όρος, αν θα το έφτιαχναν εκτός Αγίου Όρους ή οπουδήποτε αλλού ούτε το ρώτησα, ούτε και ασχολήθηκα» σημείωσε ο μάρτυς. Και βεβαίως, όταν η υπόθεση έλαβε ευρύτερη δημοσιότητα, δεν είχε την αρμοδιότητα να παρέμβει: «Ήμουν υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Τύπου. Ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντούσα στο Press Room. Δεν είχα αρμοδιότητα ούτε να ανακαλέσω πράξεις, ούτε να υπογράψω αποφάσεις άσχετες προς το αντικείμενο το οποίο ορίζει η θέση του πρώην υπουργού Τύπου».

«Αν με ρωτήσετε εν κατακλείδι τι έχω να πω, είναι, «ούτε στον χειρότερο εχθρό μου δεν εύχομαι να τραβήξει τα μισά απ’ όσα τράβηξα εγώ, χωρίς να υπάρχει έστω και ένα πραγματικό στοιχείο εις βάρος μου. Έχουν έρθει κάποιοι και έχουν διαστρεβλώσει πλήρως τη ζωή μου, έχουν εμφανίσει ότι έχω κάνει περιουσιακά στοιχεία ως υπουργός, τα οποία απέκτησα ως δημοσιογράφος. Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι το 1994 ο μισθός μου ήταν 15.000 ευρώ που σημερινά είναι πάνω από 30.000-40.000 ευρώ. Κι όλα αυτά τα άφησα γιατί είχα κάποιες ιδέες, κάποιες αξίες, τις οποίες πίστευα για να μπω στην πολιτική για πολύ λιγότερα χρήματα…» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο μάρτυς.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ