Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

4.5.10

Καταθέσεις για Βατοπέδι και Ζήμενς

Καταθέσεις για Βατοπέδι και Ζήμενς

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Ο κ. Δούκας κατέθεσε ότι την συγκεκριμένη υπόθεση δεν την ξεκίνησε εκείνος, ούτε καν γνώριζε την ύπαρξη της Μονής, όπως είπε, αλλά «την κληρονόμησα από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα τελειωμένη, τρεις μόλις μήνες αφότου ανέλαβα, με όλες τις εκτάσεις παραδομένες στη Μονή από το ΠΑΣΟΚ (1999-2003)».

Αναφερόμενος στις ημέρες της θητείας του, κατέθεσε ότι όταν οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος του ζήτησαν να αγοράσει το υπουργείο Οικονομικών ακίνητα της Μονής αρνήθηκε. Αρνητική ήταν επίσης η απάντησή του όταν οι δύο μοναχοί ζήτησαν την συναίνεσή του στην ανταλλαγή εκτάσεων της Βισθωνίδας με ακίνητα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειές του ήταν σύμφωνα με το νόμο και με βάση τα όσα γνωμοδότησαν τα αρμόδια όργανα. Ο ίδιος - όπως είπε - αποδέχθηκε το «ομόφωνο» αποτέλεσμα της «αναπομπής» που έγινε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, τήρησε την νομιμότητα, «όπως θα έκανε οποιοσδήποτε υπεύθυνος πολιτικός άνδρας στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου κράτους». Θύμισε στα μέλη της Επιτροπής πως «έθεσε το θέμα στην αγόρευσή του στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαμάνης, όταν είπε πως δεν μπορεί να ενοχοποιείται η αποδοχή επίσημων και ομόφωνων γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων από τον νόμο οργάνων».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι την ίδια αποδοχή της γνωμοδότησης εδώ και έξι χρόνια δεν την ανακάλεσε κανείς υπουργός, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη ο κ. Δούκας επισήμανε ότι ουδέποτε υπήρξε μαρτυρία, κατάθεση ή έγγραφη απόδειξη η οποία να τον διαψεύδει και να τον επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο.

Στο σημείο της κατάθεσής του, που αναφέρθηκε στο τι γνώριζε η κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Δούκας είπε: «Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης αφού τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο κ. Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση το Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για την υπόθεση και για την ύπαρξη της Μονής. Εξέλαβα το τηλεφώνημα όχι ως παρέμβαση αλλά ως ενδιαφέρον για τη μη καθυστέρηση του κυβερνητικού έργου. Ουδέποτε μου ζητήθηκε -και ούτε θα μπορούσε να μου ζητηθεί- να κάνω κάτι παράνομο ή παραβατικό».

Τέλος σε ότι αφορά «την παράλειψή του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές», ο πρώην υφυπουργός, ανέφερε: «Υπήρξα θύμα του τότε κλίματος σκανδαλολογίας και θυσιάσθηκα ως εύκολη Ιφιγένεια που δεν διατηρούσε εκλεκτικές σχέσεις με το τότε οικοσύστημα Μαξίμου. Έπρεπε να πέσουν οι προβολείς σε κάποιον για να μην πέσουν σε άλλους, πιο κομματικά προνομιούχους. Πλήρωσα την άρνησή μου να διευκολύνω την ανταλλαγή -παραχώρηση δημοσίων κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών στη Μονή Βατοπαιδίου με αποτέλεσμα να προκαλέσω ισχυρά πρόσωπα επιρροής. Παρά τα όσα μου έσερναν διάφοροι αρουραίοι της εξουσίας, όχι μόνο δεν πλήγωσα την παράταξη αλλά σήκωσα και βάρη που δεν μου ανήκαν».

Κατάθεση του Παπαντωνίου στην Εξεταστική για Ζημενς

Ως μια καθ' όλα άρτια σύμβαση που διασφάλισε και διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα του Δημοσίου, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου τη σύμβαση για το ολυμπιακό σύστημα ασφαλείας C4I.

Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Αμύνης επί θητείας του οποίου την άνοιξη του 2003 υπεγράφη η σύμβαση για το C4I, τόνισε ότι η ευθύνη του υπουργείου Αμύνης ήταν τυπική, ενώ την ουσιαστική ευθύνη τόσο για τις διαπραγματεύσεις, όσο και την επιλογή είχε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Παραδέχθηκε ότι έγινε χρήση του προεδρικού διατάγματος 284 που χρησιμοποιείται για τις προμήθειες πολεμικού υλικού, για να γίνει ταχύτατα η προμήθεια, ενώ έκρινε ότι οι διαδικασίες αυτές διασφαλίζουν το κράτος όπως οι διεθνείς διαγωνισμοί.

Παράλληλα σημείωσε ότι η σύμβαση συνετάγη, ελέγχθηκε και θωρακίστηκε τόσο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όσο και το Νομικό Γραφείο Νότη Μπερνίτσα.

Σε ερώτηση τόσο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη, όσο και του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για το αν ασκούνταν εκβιασμοί και πιέσεις, παραδέχθηκε ότι Αμερικανοί και Βρετανοί απειλούσαν να μη στείλουν τους αθλητές τους στους αγώνες, αν δεν προμηθευόταν η χώρα μας το C4I ή κάποιο παρόμοιο σύστημα.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του μάρτυρα «ως αοριστολογίες και ανακρίβειες».

Ταυτόχρονα ο βουλευτής της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στον ίδιο και στην τότε κυβέρνηση, διότι επέλεξαν τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης κατ' ουσίαν με την επίκληση του προεδρικού διατάγματος που πρέπει, όπως στο ίδιο αναφέρεται, περιοριστικά να χρησιμοποιείται μόνον για προμήθειες πολεμικού υλικού.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, για το σημείωμα στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου στις 5 Μαρτίου 2003, (οκτώ ημέρες πριν εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η κήρυξη ως αναδόχου της SAIC) που ανέφερε «Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου να στείλουμε non paper», ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν θυμάται να έχει πάρει κάποιο σχετικό «non paper», αλλά επικαλέσθηκε πόλεμο επιχειρηματιών και συμφερόντων.

Σε ερώτηση για την κατάθεση Σίκατσεκ ότι «χρειάστηκε να πληρώσει πέντε υπουργεία για να πάρει τον διαγωνισμό η SAIC», ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν «συνωμοσία για διασπορά ψευδών στο πλαίσιο των επιχειρηματικών ανταγωνισμών».

Σχολιάζοντας την κατάθεση του μάρτυρα ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι ο κ. Παπαντωνίου ήταν απολύτως αλληλέγγυος προς τον κ. Χρυσοχοΐδη αναφορικά με τους χειρισμούς για την ανάθεση του συστήματος ασφαλείας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «τον χρησιμοποίησαν ως χρυσή εφεδρεία και όχι ως απόβλητο».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ