Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

25.5.10

Θεσμοθέτηση του αγροτικού ατυχήματος και ιατρούς εργασίας στις ΕΑΣ ζήτησε ο Ροντούλης στη Βουλή

«Τα αμιγώς αγροτικά νομοθετήματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των αγροτών σταματούν σε βασιλικά διατάγματα του 1924», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Λάρισας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αστέριος Ροντούλης.
 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ροντούλης, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:
«Σε ένα μεγάλο τμήμα, του αστικού κυρίως πληθυσμού της χώρας, επικρατεί η άποψη ότι οι αγρότες δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στις εργασιακές τους συνθήκες, γιατί είναι άνθρωποι που εργάζονται σε ένα καθαρό, φυσικό περιβάλλον. Η πραγματικότητα βεβαίως, είναι εντελώς διαφορετική. Όπως δείχνουν τα δεδομένα μελετών, τα προβλήματα που εμφανίζονται στους εργαζομένους στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στη δασοκομία της χώρας κατατάσσονται δεύτερα μετά τη μεταλλουργία. Μετά τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις τα μεγαλύτερα ποσοστά ατυχημάτων ή νόσων που σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον τα έχουμε στον αγροτικό τομέα της χώρας. Οι επαγγελματικοί κίνδυνοι, λοιπόν, στον αγρότη είναι ιδιαιτέρως υψηλοί. Αναπνευστικά νοσήματα, καρκίνοι, δηλητηριάσεις, δερματολογικές παθήσεις από τα εντομοκτόνα και τα λιπάσματα, μυοσκελετικά σύνδρομα, απώλεια ακοής και όρασης, έντονες ψυχικές διαταραχές εξαιτίας του άγχους για τη διαχείριση της σοδειάς του, είναι μερικοί από αυτούς τους κινδύνους.
Ενώ, λοιπόν, κάθε χρόνο συμβαίνουν 1500 περίπου αγροτικά ατυχήματα, 32 εκ των οποίων είναι θανατηφόρα, η μέριμνα της Πολιτείας είναι τελείως ανύπαρκτη αφού σε κανένα από τα αρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας, Υγείας) δεν υπάρχει ούτε καν μία Διεύθυνση ή έστω ένα Τμήμα που να ασχολείται με την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων στον αγροτικό χώρο.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. καταθέτει δύο προτάσεις που αν υιοθετηθούν θα αλλάξουν άρδην το τοπίο στον τομέα που λέγεται «Υγιεινή και Ασφάλεια των Αγροτών».
Πρώτη πρόταση, είναι η θεσμοθέτηση του ιατρού εργασίας στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών. Όσον αφορά τους πόρους που θα χρειαστεί να δαπανηθούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί μέχρι το 75% της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα. Έτσι, η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. σε συνδυασμό με την εξαγγελλόμενη ενοποίηση των ενώσεων κάνει ακόμη περισσότερο πραγματοποιήσιμη την πρόσληψη ιατρού εργασίας στις ενώσεις.
Δεύτερη πρόταση, είναι να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε νομοθετική κατοχύρωση του αγροτικού ατυχήματος, έτσι ώστε να δίδεται άμεσα ένα ικανό χρηματικό ποσό, προκειμένου να μπορεί η οικογένεια ενός αγρότη να ανταπεξέλθει στα άμεσα έξοδα, μετά από θανατηφόρο αγροτικό ατύχημα».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ