Oι προτάσεις της κυβέρνησης, για την δήθεν διασφάλιση της διαφάνειας στο πόθεν έσχες των βουλευτών, είναι υποκριτικές και αφήνουν άθικτα όλα τα βασικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν τον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες.
Και η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να καθίσταται δυνατός στοιχειώδης έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και περιορίζονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού όπως είναι η αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής που διενεργεί τον έλεγχο.
O πραγματικός έλεγχος παρεμποδίζεται και θα συνεχίσει να παρεμποδίζεται όποιος και να είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός όσο θα υπάρχει η δυνατότητα απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων με τοποθετήσεις σε ανώνυμες μετοχές και ανώνυμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όσο θα παραμένει η δυνατότητα απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων μέσα από τις λεγόμενες «Οφ Σορ» εταιρίες.
Το ΚΚΕ επαναφέρει τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει διατυπώσει στην Βουλή και που πεισματικά αρνούνται τα δύο μεγάλα κόμματα να τις αποδεχθούν:
• Την μετατροπή των ανώνυμων μετοχών των εταιριών, των ανώνυμων τίτλων του δημοσίου και των άλλα χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ονομαστικούς ώστε να μπορεί να ελεγχθεί τι κατέχει ο καθένας.
• Τον έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων από την χώρα.
• Την κατάργηση του επιχειρηματικού του εμπορικού, του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου ώστε να καθίσταται δυνατή η εξακρίβωση στοιχείων.
Η άρνηση των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να υιοθετήσουν αυτά τα στοιχειώδη μέτρα ελέγχου που θα διευκόλυναν να αποκαλυφθούν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς δείχνει και την υποκρισία τους.
Τα φαινόμενα διαπλοκής θα συνεχίσουν να αναπαράγονται σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα όσο ο πλούτος θα συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια όσο θα υπάρχει το κυνήγι το κέρδους. Ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού μπορεί να γίνει μόνον στα πλαίσια ενός άλλου ανώτερου κοινωνικού σχηματισμού όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν με Λαϊκή Εξουσία και Εργατικό - Λαϊκό έλεγχο.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
25 Μαΐου 2010