Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

28.4.10

Με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα να απαντά από την Βουλή στον πρωθυπουργό πως το κόμμα της είναι περήφανο που τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν και την άλλη Ελλάδα, των κινητοποιήσεων και της αντίστασης του ελληνικού λαού, «αυτή που η κυβέρνηση κρύβει» και να αποχωρεί με σύσσωμη την κοινοβουλευτική της ομάδα, και τον υπουργό Εργασίας να δείχνει ως μονόδρομο για την σωτηρία της χώρας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και να ζητεί από κείνους που «μέμφονται αυτό τον αγώνα» να πουν στην κυβέρνηση τι να κάνει, εισήχθη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια κ.α. διατάξεις».

Με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα να απαντά από την Βουλή στον πρωθυπουργό πως το κόμμα της είναι περήφανο που τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν και την άλλη Ελλάδα, των κινητοποιήσεων και της αντίστασης του ελληνικού λαού, «αυτή που η κυβέρνηση κρύβει» και να αποχωρεί με σύσσωμη την κοινοβουλευτική της ομάδα, και τον υπουργό Εργασίας να δείχνει ως μονόδρομο για την σωτηρία της χώρας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και να ζητεί από κείνους που «μέμφονται αυτό τον αγώνα» να πουν στην κυβέρνηση τι να κάνει, εισήχθη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο «εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια κ.α. διατάξεις».


Η κ. Παπαρήγα κατά την ομιλία - παρέμβασή της ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό να μεταβιβάσει στον πρωθυπουργό πως το ΚΚΕ αισθάνεται συγκίνηση και περηφάνια όταν τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν και την άλλη Ελλάδα «που - όπως είπε - εσείς προσπαθείτε να κρύψετε». «Να κρύψετε τις απεργίες, κινητοποιήσεις νεολαίας, ναυτεργατών, εργατών, την αντίσταση του ελληνικού λαού, που μπορεί να μην είναι αντίστοιχη της επίθεσης αλλά εμείς αυτή στηρίζουμε. Δεν μπορεί να προβάλλεται η Ελλάδα των καζίνο και της Γιουροβίζιον. Ευτυχώς που υπάρχουν τα διεθνή ΜΜΕ και συμβάλουν έστω να υπάρχει ενημέρωση και να διευκολύνεται η διεθνοποίηση της πάλης» είπε και δήλωσε την απόφαση του κόμματός της, στο μέτρο των δυνάμεών του και της αποδοχής των θέσεών του, να συμβάλλει ώστε να προβάλλεται στην Ελλάδα και διεθνώς η προσπάθεια των εργαζόμενων σε κάθε τόπο δουλειάς, στη γειτονιά, στο δρόμο, να μπλοκάρουν και να δυσκολέψουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων, ιδιαίτερα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου».

«Σε αυτόν τον αγώνα είναι εύκολο κανείς να σε μέμφεται, να μπει στο καβούκι του και να βγει μετά την κρίση, δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος σωτηρίας για την πατρίδα: Ή ενεργοποιείται ο μηχανισμός και εφαρμόζουμε το πρόγραμμα σταθερότητας και ό,τι άλλο χρειαστεί για να μπει η Ελλάδα σε έναν δρόμο ανάπτυξης ή όποιος μας μέμφεται, ας μας πει και τι πρέπει να κάνουμε», απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι από το 2008 φαινόταν που πήγαινε η χώρα και που θα κατέληγε, με έλλειμμα 13,6 %.

«Σας απαλλάσσουμε από την κατηγορία ότι είστε επιρρεπής σε πιέσεις. Δεχόμαστε ότι το νομοσχέδιο είναι συνειδητή επιλογή σας και όχι ότι κοροϊδέψατε το λαό με το πρόγραμμά σας. Αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι τα βασικά μέτρα που είχατε προγραμματίσει να εφαρμόσετε σε τέσσερα χρόνια. Τώρα λένε οι σύμμαχοί σας να τα εφαρμόσετε σε έξι μήνες. Αυτό σας δυσκολεύει γιατί θέλατε να τα κάνετε τμηματικά», είπε προς τον κ. Λοβέρδο η Αλέκα Παπαρήγα. Καταλόγισε ακόμη στην κυβέρνηση συστηματική προσπάθεια να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους να τους κάνει συνένοχους για τα μέτρα. «Τα παπαγαλάκια σας και της ΝΔ και άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΛΑΟΣ δεν χάνουν ευκαιρία να πουν ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι» είπε αιτιολογώντας πως το κάνουν προκειμένου να πειστούν οι εργαζόμενοι και να ληφθουν μέτρα σε βάρος τους. «Κλαίτε για τον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν χαμηλότερους μισθούς λες και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις ξεπήδησαν από μόνες τους» τόνισε.

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα εάν συνδυαστεί με την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και αν εφαρμοστεί με μια πολύ λελογισμένη διαχείριση των δημοσίων δαπανών και με ισχυρό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, είναι ένα σάλπισμα ύστατης στιγμής για την σωτηρία της πατρίδας» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ακόμη δήλωσε την πεποίθησή του ότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει χωρίς - όπως συμπλήρωσε - να ξεχνώ ότι έχουμε και άλλες υποχρεώσεις και «παρόλο που δουλειά μας είναι να προσπαθούμε να εκπληρώσουμε όσες υποσχέσεις έχουμε δώσει, είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε και πτυχές αυτού που προβλέπει ο μηχανισμός».

«Δίνουμε μάχη. Ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο υπάρχει πολύς χώρος. Όταν ακούω το επιχείρημα για περικοπή 13ου και 14ου μισθού, πρέπει να λες «όχι» με επιχειρήματα που θα πείθουν. Όπου λες «όχι» πρέπει να είσαι πειστικός όταν σου λένε ότι είναι υψηλός ο κατώτατος μισθός, πρέπει να είσαι πειστικός όταν απαντάς».

Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι η αφετηρία της διαφωνίας της με είναι ότι η κυβέρνηση ξεκινά με το σκεπτικό ότι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας είναι το κεφάλαιο, οι καπιταλιστές και αναγνωρίζει ότι δίπλα τους υπάρχουν και κάποιοι που προσφέρουν. Ενώ το ΚΚΕ ξεκινά ότι παραγωγός είναι ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος, ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς τους επιχειρηματίες αλλά όχι χωρίς τον εργαζόμενο. «Συνεχώς και πάντα προσπαθείτε να κατεβάσετε την τιμή του εμπορεύματος όπως θεωρείται την ικανότητα του ανθρώπου για εργασία, πιο κάτω. Δε μπορείτε να κατεβάσετε την τιμή του σούπερ μάρκετ», είπε.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας η κ. Παπαρήγα είπε πως δεν χωρά συζήτηση σε αυτό το νομοθέτημα. «Τί προτάσεις να κάνουμε; Θα τις κάνουμε πια στους δρόμους, στα λιμάνια, στα χωράφια, όπου υπάρχει ο εργαζόμενος λαός» είπε και έδωσε το έναυσμα για την αποχώρηση του ΚΚΕ από την διαδικασία δηλώνοντας ότι καταψηφίζει όλα τα άρθρα και λέγοντας «Ο αγώνας κρίνεται στο μπλοκάρισμα αυτών των μέτρων».

Εισηγητές κομμάτων

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεν προχωρεί σε ριζικές τροποποιήσεις αλλά φέρνει μια νέα αντίληψη, για το συνδυασμό της υπάρχουσας ευελιξίας και της ασφάλειας για τον εργαζόμενο. Σήμερα - όπως είπε - είναι ιδιαίτερα αρνητική η κατάσταση στην αγορά. έχουν δίκιο όσοι μιλούν για εργασιακή ζούγκλα. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Πιστεύουμε στην πολιτική της πλήρους απασχόλησης. Δε μπορεί να γίνει όμως με επιστροφή στο χθες με απόλυτες λογικές που οδηγούν στην αναπαραγωγή των ευελιξιών με παράνομο τρόπο», ανέφερε.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Γ. Κοντογιάννης, τόνισε ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το ΔΝΤ, θέτει σε άλλη βάση τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, η «τρόικα» έχει θέσει στο τραπέζι όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Πρόσθεσε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν είναι σταθερό, αφού οδεύει προς νέα αναθεώρηση και το νομοσχέδιο αυτό φαντάζει σαν κακόγουστη φάρσα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας, η οποία διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιβάλει το τέλος των εγγυήσεων ασφάλειας των εργαζομένων.

Σύντομα - όπως είπε ο κ. Κοντογιάννης απευθυνόμενος στον υπουργό - ίσως αναγκαστείτε να υπογράψετε τη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «το άλλοθι τώρα θα είναι το ΔΝΤ, φτάσαμε στο σημείο μηδέν για τη χώρα, τους πολίτες, για όλους μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για στρουθοκαμηλισμούς» και πρόσθεσε «ας πράξουμε αναλόγως κυβέρνηση και αντιπολίτευση».

«Είχα χαρακτηρίσει ως αναγκαίο κακό το νομοσχέδιο, το καθιστούν σχεδόν αχρείαστο οι εξελίξεις. Οι επιφανειακές βελτιώσεις δε θα μπορούν να εξισορροπήσουν τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Αντί για ασφάλεια θα συντηρήσει την ανασφάλεια και θα αποθαρρύνει τις προσλήψεις. κινούνται σε ρυθμούς αντιαναπτυξιακούς ρυθμούς οι προβλέψεις του. Δε θα υπηρετήσουν τις ανάγκες της αγοράς, θα αυξήσουν την ανεργία και την παράνομη εργασία θα επιτείνουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ φέρνει πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη την αγορά», είπε.

Η Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ) είπε ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να τιτλοφορείται «ευέλικτοι εργαζόμενοι για την ασφάλεια της κερδοφορίας» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση και μπαμπούλα ΔΝΤ - ΕΚΤ δίνει σήμερα τη χαριστική βολή στην πλήρη και σταθερή εργασία, τελειώνει μια βρώμικη δουλειά που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. «Είναι μια πολιτική που αναγκάζει τον εργαζόμενο λαό να υποστεί δυσβάσταχτα βάρη στο όνομα ενός ιδιότυπου πατριωτισμού που δεν αγγίζει βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες» είπε. Αναφερόμενοι στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ανέφερε ότι είχαν προαποφασιστεί στα επιτελεία της ΕΕ και δρομολογηθεί από τις αρχές της δεκαετίες του ’90.

Ο Άγγελος Κολοκοτρώνης εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ανέφερε ότι σε δέκα ημέρες θα συμβεί το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει το νομοσχέδιο. Ανέφερε ότι το τοπίο στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει και με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης απλώς διαχειριζόμαστε την ανεργία. Το νομοσχέδιο - όπως είπε - επιχειρεί να κατοχυρώσει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα αφού πρώτα επετράπη η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, είναι αντιπαραγωγικό ως νσχ που δε διευκολύνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κριτσιωτάκης, υπογράμμισε ότι οι αγορές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και απελευθέρωση απολύσεων. «Αν διαφωνείτε με τέτοιου είδους προκλήσεις πρέπει να αλλάξετε πολιτική» είπε προς τον υπουργό. Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό και βρίσκεται προς την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι στο δίλημμα που η ίδια έθετε «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» εκείνη επέλεξε το δεύτερο.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ