Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.4.10

ΟΜΙΛΙΑ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ


ΟΜΙΛΙΑ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»


Κυρία Πρόεδρε,

Μπορεί ο κ. Κεφαλογιάννης να θέλει να ασχοληθεί με την οικονομική ιστορία και αυτό είναι που ενδεχομένως τον ωθεί σε αναζητήσεις σχετικά με την πορεία του παρελθόντος.
Κύριε Κεφαλογιάννη, εμείς επικροτήσαμε το ύφος και το ήθος της ομιλίας του πρώην Προέδρου της Βουλής, δεν χειροκροτήσαμε το πολιτικό περιεχόμενο αυτής. Και μάλιστα μετά από πενήντα ώρες -τόσες υπολογίζω ότι είναι περίπου, κυρία Πρόεδρε- εξαντλητικής διαδικασίας, ο ήπιος τόνος της ομιλίας του πρώην Προέδρου σε αντίθεση με τους υστερικούς και κραυγαλέους μονόλογους άλλων συνάδελφων που μας εξουθένωσαν, νομίζω ότι ήτανε μία όαση και αισθάνθηκα την ανάγκη να επικροτήσω την παρέμβασή του.

Κύριε Κεφαλογιάννη, η αποστολή της επιστολής δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημερινή επιστολή έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων της 11ης Απριλίου, για να αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του μηχανισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καθώς ολοκληρώνεται πλέον η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους απ’ όλες τις πτέρυγες για τις επισημάνσεις, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.
Αισθάνομαι ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή βγήκαμε όλοι κερδισμένοι. Ακόμη και όταν ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι η κριτική ήταν ανεδαφική, ήταν άδικη ή όταν ο λόγος ήταν ένας άκριτος, καταγγελτικός λόγος, υπήρχαν πραγματικά στιγμές κατά τη διάρκεια της συζήτησης που οι συνάδελφοι απ’ όλες τις πτέρυγες, και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση, μας βοήθησαν να βελτιώσουμε το κείμενο που φέραμε εδώ στη Βουλή.
Θα συμφωνήσω με ένα συνάδελφό μου που είπε ότι η μάχη τώρα αρχίζει. Και είναι η μάχη της εφαρμογής του νομοσχεδίου αυτού που σε λίγη ώρα θα είναι νόμος. Γιατί πολύ σωστά ειπώθηκε, ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι κατ’ ανάγκη πρόβλημα ποιότητας των νόμων, αλλά είναι πρόβλημα της εφαρμογής τους. Και είναι δική μας ευθύνη προς τους Έλληνες πολίτες -και ως προς αυτό θα κριθούμε- να καταφέρουμε -και θα πρέπει να καταφέρουμε- να εφαρμόσουμε ορθά το νόμο αυτό.
Ένα νόμο που -είναι μία πραγματικότητα- πολλοί συνάδελφοι από τα κόμματα της Βουλής αναγνώρισαν ότι έχει και θετικές διατάξεις. Και μπορώ να πω ότι πολλοί από εσάς συνεισφέρατε, ώστε και κάποιες διατάξεις που εξ αρχής δεν ήταν θετικές, να μετατραπούν σε θετικές κατά τη δική σας κρίση, όχι μόνο κατά τη δική μας.
Με το νόμο αυτό, κύριοι συνάδελφοι, βοηθούμε τη χώρα να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες. Και είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία που κάνει η χώρα, για να βγει από την κρίση.

Άκουσα πολλούς από εσάς να κάνουν μία ιδιαίτερη αναφορά -και μάλιστα έγινε και μία κριτική ως προς αυτά που είπε ο κ. Καραόγλου από βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.- στα ζητήματα της παραγραφής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στην παρούσα συγκυρία θέλουμε οι εισπρακτικοί μηχανισμοί να επικεντρωθούν σε ελέγχους που θα αποδώσουν έσοδα και όχι σε υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η παραγραφή και οι οποίες δεν θα αποδώσουν έσοδα. Συμφωνούμε ότι σε γενικές γραμμές δεν είναι σωστό μέτρο. Στις παρούσες συνθήκες, όμως, θα βοηθήσει στην είσπραξη. Το βλέπουμε ως ένα εξαιρετικό μέτρο. Φιλοδοξούμε να μην χρειαστεί να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Και όπως είπατε, κύριε Βορίδη, σε κάποιο σημείο «Γιατί τώρα;», εγώ θέλω να σας ρωτήσω, γιατί δεν είπατε στην ομιλία σας, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, σε αυτή την παρούσα φάση, ότι όλοι θα έπρεπε να σκεφτούν για άλλη μία φορά πόσο λανθασμένα συμπεριφέρθηκαν όταν φοροδιέφευγαν, όταν στερούσαν από το κράτος, από την πολιτεία τους αναγκαίους πόρους;
Και αυτό θα έπρεπε να είναι το κεντρικό μήνυμα από τους τριακόσιους συναδέλφους σε αυτήν εδώ τη Βουλή. Ότι αυτή τη στιγμή, αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα θα πρέπει όλοι συνειδητά να συνεισφέρουν με βάση τις δυνάμεις τους, έτσι ώστε να μην στερηθεί ούτε 1 ευρώ η πολιτεία, για να μπορέσει πραγματικά να ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Και να κάνω μια αναφορά στα ζητήματα των τροπολογιών. Με την υπουργική τροπολογία με ειδικό αριθμό 11 ρυθμίζουμε σφάλματα –μιας και αναφέρθηκαν και κάποιοι συνάδελφοι στο ζήτημα αυτό- που εκ παραδρομής εμφιλοχώρησαν κατά τη νομοθέτηση της εισοδηματικής πολιτικής. Πράγματι, ενώ το επίδομα ειδικών συνθηκών των υπαλλήλων δεν περικόπηκε, εκ παραδρομής κόπηκε το ίδιο επίδομα για τους ένστολους. Το ίδιο συνέβη και με τη νυχτερινή εργασία τους, καθώς και με το επίδομα που λαμβάνουν όσοι από αυτούς έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
Τέλος, διορθώνονται οι μεταβατικές διατάξεις στο νόμο για τη σύσταση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ως ανεξάρτητης αρχής, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η λειτουργία της για το χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση του κανονισμού λειτουργίας της και την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι κ.κ. Κουσελάς, Κουτσούκος, Παπαδόπουλος, Σπηλιόπουλος και Φαρμάκη, προτείνουμε να ενταχθεί ως παράγραφος 10 στο άρθρο 90 του σχεδίου νόμου. Γίνεται, λοιπόν, αποδεκτή.
Όσο αφορά τις τροπολογίες, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, που κατέθεσαν οι συνάδελφοι, θα τις εξετάσουμε, και σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση όσες απ’ αυτές κινούνται εντός της πολιτικής της κυβέρνησης -για τα θέματα που θίγουν- θα τις λάβουμε υπόψη μας.
Για το συνάδελφο που κατέθεσε την τροπολογία για την ιδιωτική ασφάλιση, που στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου, έχω να τον πληροφορήσω –προφανώς δεν παρακολούθησε ότι ήδη μέσα στη Βουλή ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της νομοθετικής διαβούλευσης- ότι στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τη νομοθετική της πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό συνιστά μια μεγάλη τομή στη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού πλαισίου, το οποίο θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης. Θα αποτελέσει το αναγκαίο υπόβαθρο, για να μπορέσει η χώρα να μπει ξανά σε μια αναπτυξιακή τροχιά.
Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για τη γόνιμη και δημιουργική συζήτηση που έγινε αυτές τις ημέρες.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε.


Παρέμβαση 1η

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχω την εντύπωση ότι ο εκλεκτός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αρέσκεται να παίζει ένα παιχνίδι των παιδικών χρόνων, την κολοκυθιά, καθότι μόλις βλέπει ότι δεν του βγαίνει κάτι πολιτικά, ξεκινάει το αμέσως επόμενο ερώτημα.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, αγαπητέ και εκλεκτέ, κύριε συνάδελφε, στο ερώτημα που θέσατε για τον κ. Πάγκαλο, σας έχει απαντήσει ο κ. Πάγκαλος.
Είπατε προηγουμένως, ότι απέφυγε η κυβέρνηση να τοποθετηθεί. Ήξερα ότι εμείς οι Λαρισαίοι πολιτικοί έχουμε ένα πρόβλημα ακοής. Ότι και οι εκ Κρήτης ορμώμενοι είχαν πρόβλημα ακοής δεν το γνώριζα, τώρα το αντιλαμβάνομαι. Διότι, κύριε Κεφαλογιάννη, ήμουν πάρα πολύ ξεκάθαρος, όταν σας απάντησα.
Επομένως, μην προσπαθείτε τις τελευταίες στιγμές της συζήτησης του νομοσχεδίου να πείτε ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα, το οποίο θέσατε με το ερώτημα: «Τι ακριβώς σημαίνει η αποστολή της επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
Είναι ξεκάθαρα η συνέχεια μίας διεργασίας που ξεκίνησε στις 25 του Μάρτη, όπου ο Πρωθυπουργός της χώρας μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέτυχαν να δημιουργήσουν αυτό το μηχανισμό, που πολύ σωστά επισήμανε ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, ο κ. Παπουτσής, ότι ήταν ένα θεσμικό έλλειμμα στη λειτουργία της Ευρωζώνης. Συνέχισαν οι διεργασίες, ήρθαμε στην απόφαση της 11ης Απριλίου και με την επιστολή αυτή προσπαθούμε να δούμε ποιες είναι όλες εκείνες οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την λειτουργία του μηχανισμού.
Σε ό,τι αφορά δε το άλλο ζήτημα, το οποίο θέσατε. Ξέρω ότι είσαστε πάρα πολύ υπεύθυνος σε όλες σας τις παρεμβάσεις μέσα σ’ αυτή την αίθουσα και κατανοείτε ότι αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους εμάς, όταν τοποθετούμαστε, να έχουμε μία θέση η οποία συμβάλλει στο να διαμορφώνουμε ένα αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των πολιτών.
Και θέλω, σας παρακαλώ, όταν πάρετε το λόγο ή εάν τον πάρετε, να διαβεβαιώσετε και εσείς ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ασφάλεια των καταθέσεων ή για την ισχύ της νομοθεσίας που εσείς, με δική σας πρωτοβουλία είχατε πάρει, σχετικά με το ποσό το οποίο εγγυάται η κυβέρνηση και η πολιτεία σε ό, τι αφορά τις καταθέσεις.
Απλώς και πάλι για τα πρακτικά, να σας υπενθυμίσω ότι ήταν πρώτο το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σας ασκούσε φοβερή πίεση εκείνο το διάστημα να προχωρήσετε σε αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας. Τη μνήμη, κύριε Κεφαλογιάννη, να τη χρησιμοποιούμε σωστά και όχι επιλεκτικά. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σας πίεσε και μάλιστα θυμάμαι ότι τότε είχε γίνει και μία συζήτηση σχετικά με το ποσό, το οποίο εμείς σας είχαμε προτείνει αρχικά για την εγγύηση των καταθέσεων. Και ήρθατε εσείς και κάνατε μία πρόταση, η οποία πραγματικά ήταν πάνω και από την πρόταση που καταθέσαμε εμείς.
Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα, κύριε Κεφαλογιάννη και σας παρακαλώ, όταν τοποθετήστε, να τοποθετήστε με σωστή αναφορά σε ό,τι αφορά το πώς εξελίχθηκε αυτό το ζήτημα αλλά και να μην διασπείρουμε ανησυχίες μεταξύ των πολιτών σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων.
Ξέρετε, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει μια δύσκολη μάχη και δεν πρέπει εμείς με τις συζητήσεις μας εδώ μέσα στη Βουλή να δημιουργούμε την παραμικρή υπόνοια, την παραμικρή ανησυχία.
Αυτά ήθελα να πω κυρία πρόεδρε και σας ευχαριστώ πολύ.


Παρέμβαση 2η

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Απλώς, θα ήθελα, να ευχαριστήσω όλους για την υπομονή σας. Να επισημάνω κι εγώ τον πολιτισμένο τρόπο με τον οποίον έγινε η συζήτηση.
Ανεξάρτητα από τα όποια σχόλια έγιναν για το αν τελικά αυτός ο μεγάλος νόμος που φέραμε έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που είχε η χώρα, η δική μου η αίσθηση και τα σχόλια που πήραμε από τους συναδέλφους καταδεικνύουν ότι πραγματικά εδώ μέσα υπήρχε η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα, που ταλαιπωρούσαν τον τρόπο εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων της χώρα μας.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ