Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

29.1.10

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 27.1.2010, σχετικά με την Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι προτίθεται το επόμενο διάστημα να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Στην Αθήνα σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.15΄, στην Αίθουσα Γερουσίας, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Ιωάννη Δριβελέγκα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Τροποποίηση του ν.2939/2001 (ΦΕΚ 179Α') «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) και του π.δ. 99/2008 (ΦΕΚ 154Α) «Συγκρότηση, διάρθρωση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων και Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών του Οργανισμού» και άλλες διατάξεις».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Θάνος Μωραΐτης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
....................................................................................................................................................................................................................................................................................
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Προέδρος της Επιτροπής): ........................ Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω ορισμένα σχόλια, που αφορούν το παρόν νομοσχέδιο, αλλά και όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει, το τελευταίο διάστημα, το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο μας έχει εκπλήξει θετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει, σε ό,τι αφορά τα δάση, σε ό,τι αφορά το σημερινό νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά τους ημιυπαίθριους και σε ό,τι αφορά, κυρίως, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες οσονούπω θα έρθουν στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι, το Υπουργείο έχει δώσει το στίγμα και τις προθέσεις του. Δεν είναι ολοκληρωμένα όλα τα ζητήματα, όπως και με τα δάση, όπου αντιμετώπισε, κυρίως, το πρόβλημα της Αττικής, όμως, έδειξε τις προθέσεις του ότι θέλει να σωθεί το δάσος και υποσχέθηκε η κυρία Υπουργός ότι θα φέρει ολοκληρωμένες διατάξεις για τη δασική νομοθεσία. Χθες, μας είπε και φρέναρε την ιστορία με τους ημιυπαίθριους, ότι δεν είναι δυνατόν να τακτοποιήσουμε τους ημιυπαίθριους με τέτοιο τρόπο, όπως οι σχετικές διατάξεις του πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και μέσα στο Μάρτιο θα φέρει και αυτές τις ρυθμίσεις. Σήμερα, φέρνει τις ρυθμίσεις, που αφορούν, κυρίως, τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων, όπου θέλει να δώσει ένα στίγμα, σε ό,τι αφορά την οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κύριε Υπουργέ, δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το πρόβλημα. Εδώ έρχεται να δοθεί μια επιμέρους λύση στο ζήτημα της ανακύκλωσης. Χρειάζεται ολοκληρωμένη διαχείριση, χρειάζεται ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και, νομίζω ότι, από αυτό το ποσοστό, το 2%, το οποίο θα παίρνει, ως πόρο, αυτός ο Εθνικός Οργανισμός ένα σημαντικό τμήμα θα πρέπει να πηγαίνει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, στα σχολεία, όπου εκεί θα δώσουμε την μάχη, πέρα από την οργάνωση της διαχείρισης των φορέων, οι οποίοι θα κάνουν την ανακύκλωση ανά νομό, ανά περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, η ευαισθητοποίηση, που μπορεί να γίνει στα σχολεία, στα παιδιά, για την ανακύκλωση είναι σημαντική, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν και τους γονείς.
Επομένως, εάν πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε υψηλά ποσοστά στη χώρα μας στο ζήτημα της ανακύκλωσης, πρέπει να είναι αυτός ο στόχος μας. Δεν μπορεί η χώρα μας να λειτουργεί σήμερα με χώρους ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων, που είναι χιλιάδες οι ανεξέλεγκτες χωματερές στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να λειτουργεί καν με τους όρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι στόχος του Υπουργείου, να μετατραπούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στην ολοκλήρωση της πρώτης θητείας της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε Χ.Υ.Τ.Υ.. Αυτός είναι ο στόχος. Εάν δεν μετατραπούν, δεν έχουμε μέλλον.
Όταν έγινε ο Χ.Υ.Τ.Α. στην Άρτα, που ολοκληρώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια και κλήθηκαν οι Δήμοι να πάνε τα σκουπίδια τους εκεί, ήταν τόσο ακριβό το κόστος που πλήρωναν ανά τόνο, που ουσιαστικά αυτό επέτρεψε σε κάποιους Δήμους της περιφέρειες κυρίως να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες χωματερές, επειδή ήταν ακριβά. Εδώ δεν είναι «ο ρυπαίνων πληρώνει». Δεν έχω να πληρώσω και ρυπαίνω. Εκεί είναι το ζήτημα. Γι’ αυτό θα πρέπει να προωθήσουμε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στον τομέα της διαχείρισης, έτσι ώστε εκεί να πηγαίνουν μόνο τα υπολείμματα και οι Χ.Υ.Τ.Α. να γίνουν Χ.Υ.Τ.Υ..
Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι ο Δήμος Άρτας, μαζί με τον ΣΚΑΙ, το περασμένο Σάββατο, διοργάνωσε στην κεντρική πλατεία της Άρτας μια εκδήλωση για την ανακύκλωση με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, όπου συμμετείχαν, κυρίως, νέα παιδιά και μπήκαν στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Ο Δήμος Άρτας τον τελευταίο χρόνο μπήκε στην ιστορία της ανακύκλωσης. Χρόνια φωνάζαμε και μαζί ελπίζαμε γι’ αυτό. Θυμάμαι ότι, έφερνα στην Αθήνα τις εφημερίδες μου κάθε Δευτέρα και τις πετούσα στους κάδους ανακύκλωσης. Υπάρχουν, όμως, και τουριστικοί νομοί, όπου δεν έχουν πάει καθόλου. Νομίζω ότι, θα πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ καλά ότι, μαζί με τους νομούς, όπου μαζεύεται πολύ τονάζ και είναι επικερδείς γι’ αυτές τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες που ασχολούνται, θα πρέπει παράλληλα να παίρνουν και ένα διπλανό νομό, έτσι ώστε να μπορέσουμε συνολικά να καλύψουμε όλους τους νομούς της χώρας, να καλύπτουν ολόκληρες περιφέρειες και να υπάρχουν πολλά σημεία και σε χωριά, όχι μόνο στις πόλεις, εάν θέλουμε, πραγματικά, να σώσουμε τη φύση, για να μην ερχόμαστε, συνεχώς, σε αποκρουστικά θεάματα, ενώ βρισκόμαστε σε ένα φυσικό τοπίο, σε μια ομορφιά, ξαφνικά, να βλέπουμε μια ρεματιά που είναι γεμάτη σκουπίδια.
Δεν θα πρέπει πραγματικά τέτοιες εικόνες να υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να εκλείψουν. Για αυτό θα πρέπει το Υπουργείο να φέρει πέραν από αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι σε σωστή κατεύθυνση και έρχεται να λύσει ένα άμεσο ζήτημα τώρα, θα πρέπει να έρθει με μια συνολική λύση για αυτό το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ