Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

13.1.10

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2010
Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για διευκολύνσεις στην καταβολή ΦΠΑ, προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο, αναστολή πλειστηριασμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η οικονομία εκπέμπει σήματα SOS και η αγορά ασφυκτιά. Σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Και ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται η παγκόσμια κρίση, ούτε βεβαίως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση η οποία μόλις τώρα συμπληρώνει τις πρώτες 100 μέρες.

Είναι όμως αλήθεια ότι η αγορά επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, από το κλίμα το οποίο δημιουργείται. Και σίγουρα το κλίμα αυτό δεν είναι το καλύτερο. Ορισμένοι μάλιστα επιχειρούν να αποδώσουν τις αποφάσεις και τις επιταγές της κυβέρνησης σε εξωγενείς παράγοντες, στις αποφάσεις και στις επιδιώξεις και στις επιβουλές των διεθνών οργανισμών.

Θέλω να είμαστε απολύτως σαφείς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν κρύβεται πίσω από κανένα άλλοθι του εξωτερικού. Δεν κρύβεται και δεν αποδέχεται καμία απολύτως εντολή και υπόδειξη, ούτε επίσης αναζητεί ανεμόμυλους για να πολεμήσει τον εσωτερικό εχθρό.

Με τη σημερινή νομοθετική πράξη η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεράσει δύο αντικρουόμενες πραγματικότητες που ταλαιπωρούν από τη μία την αγορά και από την άλλη τα ταμεία του κράτους.

Δύο αντικρουόμενες πραγματικότητες, τις οποίες κληροδότησε η ΝΔ.

Τις οφειλές ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Είναι το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων που θα ακολουθήσουν για την τόνωση της αγοράς.

Γιατί μπορεί η αγορά να βομβαρδίζεται καθημερινά από τις φορομπηχτικές και περιοριστικές «πληροφορίες», χωρίς μάλιστα κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαρροές οι οποίες γίνονται, ωστόσο εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο ο κ. Υπουργός, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Υπουργός ο κ. Σαχινίδης, ο Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία, όλοι οι συνάδελφοι εδώ του ΠΑΣΟΚ, τονίζουμε αυτό το οποίο κυριαρχεί σε όλα τα νομοπαρασκευαστικά τμήματα της Κυβέρνησης. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την τόνωση της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη διευκόλυνση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, χωρίς την προσέλκυση των επενδύσεων, χωρίς δημιουργία κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας στην αγορά, στους εργαζόμενους και στους καταναλωτές.

Αύριο το πρωί μάλιστα, εδώ στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει η συζήτηση του πρώτου κομβικού Νομοσχεδίου σχετικά με τις τράπεζες και την προστασία των καλόπιστων δανειοληπτών. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα από τα πέντε νομοσχέδια που είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά ότι θα φέρει στη Βουλή στις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης και το οποίο κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τις σημερινές ρυθμίσεις, τις οποίες εισάγει το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε από το Υπουργείο Οικονομίας.

Λειτουργούμε μεθοδικά, λειτουργούμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, με πολιτικές και νομοθετικές επιλογές, όχι αποσπασματικές και άναρχες, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που θα προχωρά βήμα-βήμα με τόλμη αλλά και με δίκαιο και δημοκρατικό και πραγματικά προοδευτικό τρόπο για την έξοδο από την κρίση, για τη διαδικασία της ανάπτυξης που επιδιώκουμε.

Και επειδή ακούστηκαν διάφορα, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη μας διαφορά με τη ΝΔ: Εμείς σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες πολιτικές και προχωράμε σταδιακά στην εφαρμογή τους, εν αντιθέσει με τη ΝΔ, η οποία εν είδει προεκλογικού πυροτεχνήματος έφερε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 16-9-09 και προσπάθησε με αυτήν ακριβώς την πράξη να πείσει ότι είναι μια φιλολαϊκή κυβέρνηση. Αφού όμως στο μεταξύ τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια είχε γονατίσει στην κυριολεξία τον Έλληνα εργαζόμενο και κάθε ελληνική οικογένεια είχε χάσει την ελπίδα της για ένα καλύτερο αύριο.

Το μόνο που κατάφερε, 18 ημέρες πριν τις εκλογές, ήταν να αναδείξει τη συνηθισμένη της εικόνα. Τη συνηθισμένη εικόνα της νεοδημοκρατικής προχειρότητας, του νεοδημοκρατικού πανικού, λίγο πριν δραπετεύσουν ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του από την εξουσία με τα απίστευτα προβλήματα που προκάλεσαν στη χώρα.

Επί της ουσίας τώρα των διατάξεων που σήμερα ψηφίζουμε, η Κυβέρνηση στοχεύει καταρχάς να διευκολύνει προσωρινά τις επιχειρήσεις λόγω ακριβώς της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα, λόγω των συνθηκών που όλοι γνωρίζουμε και πώς δημιουργήθηκαν.



Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού, για τους δικούς τους λόγους. Και θα έχουμε την ευκαιρία αύριο να συζητήσουμε και επ’ αυτού. Υπάρχει αλματώδης αύξηση των μεταχρονολογημένων και ακάλυπτων επιταγών. Και προς έκπληξή μας ακούσαμε τον εισηγητή της ΝΔ , ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές και οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, πολύ περισσότερο μάλιστα μετά τις εκλογές όπου το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία. Την ίδια στιγμή όμως οι επιχειρήσεις ζουν τη δική τους πραγματικότητα. Γιατί δεν καταφέρνουν να εισπράξουν το ΦΠΑ και πολύ συχνά δυσκολεύονται εξ αιτίας των πολλαπλών παράλληλων υποχρεώσεων που έχει η κάθε επιχείρηση που αντιμετωπίζει σήμερα την κρίση που διέρχεται η χώρα, δυσκολεύονται οι επιχειρήσεις να αποδώσουν έγκαιρα το ΦΠΑ στο κράτος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και μόνο σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνεύεται η διευκόλυνση αυτή, γιατί περί διευκόλυνσης πρόκειται, αυτή η διευκόλυνση που γίνεται σήμερα προς τις επιχειρήσεις, να καταβάλλουν δηλαδή τμηματικά και σε περισσότερες δόσεις το ΦΠΑ. Κατά τα λοιπά, εκείνο που είναι απολύτως σαφές, που είναι καθαρό είναι ότι τίποτα δεν χαρίζεται κανέναν, τίποτα δεν διαγράφεται.

Και εδώ θέλω να χαιρετίσω την δήλωση του κ. Υφυπουργού, του κ. Σαχινίδη ο οποίος έκανε αποδεκτή την πρόταση των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ την οποία διατύπωσαν όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι που έλαβαν το λόγο, προκειμένου στα πλαίσια της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξουν κριτήρια αυστηρά και, επιπλέον, χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή αυτών των μέτρων ούτως ώστε όλα αυτά να τακτοποιηθούν με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, σήμερα η Κυβέρνηση με αποφασιστικό τρόπο έρχεται να νομοθετήσει για το θέμα της προσωποκράτησης για χρέη έως 150.000 ευρώ προς το δημόσιο.

Φυσικά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όλοι θυμόμαστε σε αυτή την αίθουσα τις παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία απέφευγε να πάρει θέση ευθέως στη νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας που έλεγε ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο είναι αντισυνταγματική.

Αντ’ αυτής βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε εκφραζόταν ο κ. Σανιδάς, και μέσω αυτού βεβαίως οι επιδιώξεις της κυβέρνησης, ο οποίος κ. Σανιδάς με τις γνωστές εγκυκλίους του ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προσπαθούσε αγωνιωδώς να επαναφέρει την προσωποκράτηση και να παραπέμψει στις καλένδες την νομολογία των δικαστηρίων. Τα λέω αυτά γιατί έχω την αίσθηση ότι οι συνάδελφοι της ΝΔ οι οποίοι ανέρχονται στο βήμα έχουν πολύ κοντή μνήμη. Ξεχνούν. Ξεχνούν αυτά τα οποία δεν οποία δεν μπορεί να ξεχάσει ο ελληνικός λαός, που δεν μπορεί να ξεχάσει κανένας δημοκράτης πολίτης, και πολύ περισσότερο οι συνάδελφοι του κοινοβουλίου εδώ στην αίθουσα, δεδομένου ότι αυτά τα ζητήματα είχαν τύχει της εκτενούς συζήτησης και κριτικής από όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου.

Και ήταν αυτή η περίπτωση στην οποία αναφέρθηκα μία από τις πολλές περιπτώσεις που η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε τα φερέφωνά της στο χώρο της Δικαιοσύνης για να επιβάλει την σκληρή πολιτική της χωρίς να εκτεθούν οι υπουργοί οι οποίοι κατά τα άλλα ασκούσαν την εξουσία στα επί μέρους υπουργεία.

Εμείς λοιπόν σήμερα εκφράζουμε με τον πιο καθαρό τρόπο την πολιτική μας θέση, η οποία λέει ότι είναι δυσανάλογο, είναι άδικο, είναι σκληρό να στερείται ο πολίτης το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας του για χρέη προς το δημόσιο, ως ένα ποσό τουλάχιστον, όπως ακριβώς διατυπώνεται στην πρότασή μας. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση του ποσού των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών πάνω από το οποίο επιβάλλονται φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Ήδη άλλωστε, το γεγονός ότι κάποιος οφείλει στο δημόσιο, έτσι κι αλλιώς έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις γι’ αυτόν σε άλλες πτυχές της ζωής του. Είναι δυσβάσταχτο να στερείται και την ελευθερία του. Αυτό εξάλλου έχει πει στο παρελθόν η Δικαιοσύνη και αυτό ακριβώς νομοθετεί η κυβέρνηση σήμερα εναρμονίζοντας τη νομοθεσία με τη νομολογία.

Επιπροσθέτως, σήμερα αποφασίζουμε το πάγωμα των πλειστηριασμών για ποσά έως 200.000 ευρώ από τις τράπεζες μέχρι και τον Ιούνιο. Και αυτή ίσως είναι η πιο σημαντική ρύθμιση που συζητείται σήμερα και που αποτελεί μια ουσιαστική, μια μεγάλη ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται προ της οδυνηρής διαδικασίας του πλειστηριασμού.

Με αυτήν τη διάταξη θέλουμε να προστατεύσουμε την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας σε μια κρίσιμη περίοδο, σε μια ασφυκτική κατάσταση από οικονομικής απόψεως δίνοντας πολύτιμο χρόνο στους δανειολήπτες έτσι ώστε να μπορέσουν να ανασυνταχθούν οικονομικά, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Δίνουμε το χρόνο, χωρίς βέβαια να χαρίζουμε χρέη, διότι η απόκτηση μίας στέγης είναι το όνειρο κάθε ελληνικής οικογένειας, και εν πάσει περιπτώσει επί πεντέμισι χρόνια στέρησε το όνειρο κάθε νέου ανθρώπου και κάθε ελληνικής οικογένειας για το μέλλον της. Ε, ας μην της στερήσουμε και το όνειρο για να έχει τουλάχιστον ένα σπίτι. Ο τορπιλισμός αυτού του ονείρου σημαίνει άμεσο κίνδυνο για την οικονομική ακεραιότητα των νοικοκυριών και κανείς πιστεύω σε αυτή την αίθουσα δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρίσκο.



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο εισηγητής μας ο κ. Στάθης Κουτμερίδης, ο συνάδελφος ο οποίος είχε το βάρος της εισήγησης από την πλευρά του κόμματός μας εξέθεσε με πλήρη και πολύ αναλυτικό τρόπο όλες τις θέσεις μας επί όλων των σημείων και των θεμάτων τα οποία αφορούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θέλω όμως να σταθώ κ. Υπουργέ σε ένα άλλο πρόβλημα. Σήμερα η χώρα διέρχεται μία εξαιρετικά δύσκολη φάση λόγω ακριβώς των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουμε. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος αγωνιά. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά αδιέξοδα. Η αγορά ασφυκτιά. Οι τράπεζες επιχειρούν και εκείνες να ενισχύσουν τον δικό τους ανταγωνισμό, τη δική τους ανταγωνιστική δυνατότητα στη διατραπεζική αγορά και ενδεχομένως αδιαφορούν λίγο, όχι πολύ, λίγο, όσον αφορά την εγχώρια αγορά. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, και θέλω να ελπίζω και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου, έχουμε ευθύνη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κόσμου, στις απαιτήσεις των καιρών. Έχουμε ευθύνη με συνεκτικό τρόπο, με ουσιαστικό λόγο, με καθαρές θέσεις να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις εκείνων έχουν ανάγκη στην οικονομία μας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εκείνων οι οποίοι στηρίζουν με την καθημερινότητά τους τη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας. Γι’ αυτό και χρειάζεται σε κάθε βήμα μας και σε κάθε στάση μας, με κάθε μέτρο να επιχειρούμε να τους δημιουργούμε εμπιστοσύνη και σιγουριά. Γι’ αυτό και ορισμένες από τις κορώνες που ακούστηκαν σήμερα, εδώ στη βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι κορώνες οποίες δεν συμβάλλουν στη δημιουργία του κλίματος που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η αγορά. Θέλω να ελπίζω ότι στην αυριανή συζήτηση για το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, όπως επίσης και στα νομοσχέδια τα οποία έρχονται αυτή την εβδομάδα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, θα κυριαρχήσει η μετριοπάθεια και κυρίως θα περιοριστούμε όλοι και όλα τα κόμματα στην επί της ουσίας πολιτική αντιπαράθεση και όχι στα επικοινωνιακά τρικ και στις επικοινωνιακές κορώνες, στις οποίες πολύ εύκολα ορισμένοι που είναι εθισμένοι σε αυτού του είδους την πολιτική αντιπαράθεση, και όχι στην κοινοβουλευτική διαδικασία, επιδίδονται τελευταίως.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ