Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:
Η κυβέρνηση, εδώ και δύο μήνες, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και ότι παίζει στην κυριολεξία με τη φωτιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠρώτα επέλεξε να φουσκώσει συνειδητά το έλλειμμα στο 12,7 % για προφανείς λόγους. Υποτίμησε όμως την αντίδραση των αγορών, την οποία βιώνουμε όλοι μας σήμερα.
Έχω αναλύσει στην Επιτροπή με αναμφισβήτητα στοιχεία πώς η κυβέρνηση φούσκωσε το έλλειμμα. Ένα μόνο επιπλέον στοιχείο θα επισημάνω. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έμεινε ακέφαλος τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, αφού ο γενικός γραμματέας τοποθετήθηκε μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου. Τόση βαρύτητα δίνετε στην είσπραξη εσόδων. Πώς να μην αυξηθεί το έλλειμμα; Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν, είναι ότι τους δύο συγκεκριμένους μήνες τα έσοδα των ΔΟΥ μειώθηκαν κατά 35 % σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνω ότι το Σεπτέμβριο που ήταν προεκλογικός μήνας, παρά την κρίση, τα έσοδα των ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 4,5 % σε σχέση με πέρυσι.
Ενώ λοιπόν η εκτίναξη του ελλείμματος οφείλεται σε συγκεκριμένη πολιτική, η κυβέρνηση προσπάθησε να την εμφανίσει ως αποτέλεσμα παροχής αναξιόπιστων στοιχείων. Νόμιζε ότι θα συκοφαντήσει την προηγούμενη κυβέρνηση. Συκοφάντησε όμως την Ελλάδα. Και το τίμημα αυτής της απερίσκεπτης επιλογής το πληρώνουμε σήμερα όλοι μας και πρώτη η ίδια η κυβέρνηση. Διότι από την άνοδο των επιτοκίων επιβαρύνονται το κράτος, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά. Tα μέτρα που θα απαιτηθούν θα είναι περισσότερα και πιο δυσάρεστα από αυτά που θα χρειαζόντουσαν, αν είχε φροντίσει από τις 5 Οκτωβρίου να συγκρατήσει και όχι να αυξήσει συνειδητά το δημόσιο έλλειμμα της χώρας.
Το χειρότερο όμως είναι, ότι εδώ και δύο μήνες αποδεικνύεται ότι δεν έχει πειστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οργανισμούς είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να παρουσιάσει αυτό το σχέδιο, το οποίο άλλωστε όφειλε τον Οκτώβριο να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν το έκανε, με αποτέλεσμα να πάμε στο επόμενο στάδιο της επιτήρησης. Καταθέτω τη σχετική δήλωση του Επιτρόπου κ.Χ.Αλμούνια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και επειδή μας κατηγόρησε για πολιτικό θράσος ο υπουργός, όταν λέμε ότι φταίει η κυβέρνηση για τις υποβαθμίσεις, ερωτώ: πολιτικό θράσος έχει η Standard & Poor’s που λέει καθαρά στην τελευταία της έκθεση, ότι η υποβάθμιση της οικονομίας γίνεται επειδή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι απίθανο να οδηγήσουν σε βιώσιμη μείωση του χρέους; Τα ίδια είπε και η Fitch όταν μας υποβάθμισε. Δεν έγιναν λοιπόν οι υποβαθμίσεις επειδή υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας, όπως συνεχώς επαναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών αλλά γιατί δεν παίρνετε μέτρα και στέλνετε αντιφατικά μηνύματα. Άλλωστε η Standard & Poor’s μας απειλεί με νέα υποβάθμιση. Καταθέτω τις εκθέσεις των δύο οργανισμών.
Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι η διεθνής κρίση είναι η βασική αιτία για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνηση μας λέει ότι δε φταίει η κρίση, αλλά αποκλειστικά η διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας. Η πραγματικότητα είναι όμως, ότι ακόμη και με τα δικά σας, τα φουσκωμένα νούμερα που παρουσιάσατε, και που εμείς δεν αποδεχόμαστε, το έλλειμμα από το 2008 στο 2009 αυξήθηκε κατά 5 μονάδες. Την ίδια ώρα στη Φινλανδία αυξήθηκε κατά 7,3 μονάδες, στην Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία 7,1 μονάδες, στην Ολλανδία και τη Δανία 5,4 μονάδες, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία 5,3 μονάδες και σε άλλες 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 4 και 5 μονάδες. Και γι αυτά η Νέα Δημοκρατία φταίει; Στο Ντουμπάι που έκανε στάση πληρωμών και στις ΗΠΑ που το έλλειμμα έφτασε στις 11,3 μονάδες η Νέα Δημοκρατία και ο Καραμανλής ήταν κυβέρνηση; Καταθέτω το σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κυρίες και κύριοι:
Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία, εκτός από την κρίση, είχε να αντιμετωπίσει τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της. Και είναι αλήθεια, ότι παρά τα θετικά βήματα που έγιναν, δεν τολμήσαμε όσο θα έπρεπε στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας. Εύχομαι και ελπίζω το λάθος αυτό να μην το επαναλάβει και η δική σας κυβέρνηση. Επίσης, σε πολλά σημεία έπρεπε να κινηθούμε πιο αποφασιστικά. Το έχει παραδεχθεί άλλωστε επανειλημμένα και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Κάναμε λάθη. Τιμωρηθήκαμε άλλωστε γι αυτά. Είχαμε όμως το θάρρος προεκλογικά να πούμε την αλήθεια στο λαό και να πούμε ξεκάθαρα ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα, τα οποία μάλιστα ανακοινώσαμε. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που έταζε λαγούς με πετραχήλια και δήλωνε ότι λεφτά υπάρχουν. Και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας αναγνωρίζει τώρα ότι δικαιωνόμαστε. Δυστυχώς πιο γρήγορα απ’ ό, τι οποιοσδήποτε θα φανταζόταν. Το ζήτημα τώρα είναι πώς θα ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων για να περάσουμε σε φάση δυναμικής και υγιούς ανάπτυξης. Όχι πλέον με δανεικά, αλλά με επενδύσεις, εξαγωγές, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Μπορούμε να το πετύχουμε, με συγκεκριμένους τρόπους:
Πρώτον, η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να λάβει άμεσα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, κυρίως στον τομέα των δαπανών, και διαθρωτικών αλλαγών. Ο πατέρας του κ. Παπανδρέου είχε το θάρρος κάποτε να πει το περίφημο Mea Culpa. Ας πει ο σημερινός πρωθυπουργός το δικό του Mea Culpa, για όσα υποσχέθηκε πριν τις εκλογές, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν και ας κάνει αυτό που απαιτεί το συμφέρον της χώρας.
Δεύτερον, να συνεχίσετε τις αποκρατικοποιήσεις, την εξυγίανση ζημιογόνων ΔΕΚΟ, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις κρατικών οργανισμών. Είχαμε αφήσει σε προχωρημένο στάδιο τις αποκρατικοποιήσεις της ΛΑΡΚΟ, της ΕΥΑΘ, του καζίνο της Πάρνηθας, το sale and lease back. Τις εγκαταλείψατε και ξαφνικά, υπό την πίεση των αγορών, δηλώνετε ότι θα γράψετε 2,5 δισεκατομμύρια έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, χωρίς να μας λέτε από πού θα προέλθουν.
Τρίτον, να προχωρήσετε άμεσα τους διαγωνισμούς για τα μεγάλα έργα, αντί να τα παραπέμπετε στις ελληνικές καλένδες, όπως ακούσαμε πρόσφατα από τον αρμόδιο υπουργό για την επέκταση της Αττικής Οδού και το νέο αεροδρόμιο στην Κρήτη. Να αξιοποιήσετε τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα. Να προχωρήσετε στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων πέραν από ότι επιβάλει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άνοιγμα της αγοράς στις μεταφορές και την ενέργεια.
Τέταρτον, να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το βέβαιο είναι ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να ξεκινήσει με το «πάγωμα» του νόμου Πετραλιά.
Η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να αντιμετωπισθεί. Δεν χρειάζονται όμως ατυχείς αναφορές, ότι δήθεν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία. Ζημιά κάνουν επιπόλαιες κινήσεις που οδηγούν σε διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ή ανεύθυνες τοποθετήσεις που αναγκάζουν την Τράπεζα της Ελλάδος να διαψεύδει την υπουργό Οικονομίας. Εκείνο που χρειάζεται είναι άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση της δραστικής περικοπής των κρατικών δαπανών και όχι βέβαια η φοροεπιδρομή που ετοιμάζετε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:
Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα προϋπολογισμό, ο οποίος όχι μόνο θα αλλάξει στην πορεία του έτους, αλλά άλλαξε ήδη πριν ψηφιστεί, με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών από το Λονδίνο. Σε αντίθεση όμως με εσάς, δεν θα πούμε όχι σε όλα. Θα στηρίξουμε κάθε χρήσιμο μέτρο για την έξοδο από την κρίση και την ανάταξη της οικονομίας. Αναλάβετε κι εσείς τις ευθύνες σας πριν εξαντληθούν τα περιθώρια.
Σας ευχαριστώ.